Barnlige lyster

Tenk at noe vi så instinktivt forguder skal bli en byrde for oss resten av livet!

Publisert Oppdatert
Allerede i spedbarnsalder elsker vi mennesker det søte. Småunger kan bli gale bare de værer en sjokoladebit. Også i voksen alder er det mange som aldri klarer å si nei når godteskåla dukker opp på bordet. Selv liker jeg å lytte til barnet i meg når jeg komponerer desserter: Leke med eklektiske kombinasjoner av kaker, frukter, iser, kjekser og sauser.

Hvis du er i USA og skal ha deg en sjokolade, vil du oppdage at det finnes peanøtter i de aller fleste typene. Snickersen ser altså ut til å ha hatt en enorm påvirkning - og i ukens dessertoppskrift er den inspirasjonen til kakestykket på tallerkenen.

Her blir søte og gode jordbær most til puré, før de ender opp som saftis og en saftig marshmallow. Fusjonen av feit, vulgær amerikansk smak og smaksrike, friske jordbær gir en kompleks og artig kontrast. Desserten markerer - på én og samme tid - både slutten på jordbærsesongen og begynnelsen på høsten, hvor det er mer naturlig å kose seg med tyngre saker.

Noen praktiske tips:

Ispinner får du kjøpt i en hobbyforretning, hvis du ikke har sånne former til å fryse saftis i. Lek og kos deg, bruk ulike former og fasonger, kutt i trekanter, kuber eller rektangler. Marshmallowsen kan også spøytes med en sprøytepose, eller den kan deles opp i ulike fasonger. Og hvis du vil, kan desserten lages på andre bær, for eksempel bringebær eller solbær.

Oppskrift snickerskake, saftis og jordbærmarshmallows;


Ingredienser saftis/marshmallows:

2 kurver rensede jordbær
100 g sukker
7 plater oppbløtt gelatin

Framgangsmåte:

Jordbærene mikses helt fint i en blender med sukkeret, siles. Halvparten fryses i isformer. Resten har du i en piskebolle, varm opp litt av jordbærpureen med gelatinen til det løser seg opp. Bland alt og pisk til det blir superluftig, ca 20 minutter. Da kan du bruke den som den er: Den er som en jordbærmousse uten krem, eller du kan legge den i en brødform dekt med clingfilm, avkjøl og skjær i kuber.

Anrett på tallerkener: Saftis, noen biter marshmallows, friske oppdelte bær og en bit snickerskake.

----

Ingredienser snickerskake:

6 eggehviter
5 dl farin
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 pk Ritz-kjeks
250 g peanøtter

---

Glasur:

6 eggeplommer
100 g sukker
100 g smør
100 g sjokolade
1 dl kremfløte

Framgangsmåte:

Pisk eggehvitene stive, bland i sukkeret under pisking, litt av gangen. Grovknus kjeks og hakk peanøtter grovt. Bland dette i marengsen sammen med vaniljesukker og bakepulver. Helles i langpanne (eller en stor springform) og stekes ved 180 grader i 25 min.

Til glasuren kokes eggeplommer, fløte og sukker i en kjele til kremen tykner. Trekk kjelen av platen. Del smøret og sjokoladen i biter og rør det i kremen, bit for bit til en jevn krem. Avkjøl. Smør kremen over avkjølt kake. Del kaken i biter - og den er klar til servering!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning