Agurknytt

Det er sommer, sol og agurktid. Men ikke bare i avisene, agurken er nemlig perfekt sommermat, og passer også godt som pynt i en mugge vann. Vi gir deg de beste agurkoppskriftene!

Publisert Oppdatert
Agurken, eller cucumis sativus, kommer opprinnelig fra India og kom hit til landet på 1600-tallet. Den inneholder stort sett vann, og de næringstoffene som finnes holder stort sett til i det mørkegrønne skallet. Den vanligste typen er slangeagurk, som bør oppbevares rundt 12 °C.

Hvis agurken har fått gulfarget skall kan det bety at den er overmoden eller har vært utsatt for etylen. Hvis den er bløt kan det bety at den er kuldeskadet.

Agurktips:

* Er agurken litt slapp, legg den i friskt kaldt vann noen minutter, så blir den sprø igjen

* Visste du at agurken ikke skal i kjøleskapet? Den smaker nemlig bedre om den får ligge på kjøkkenbenken

* Visste du at agurken bør ligger atskilt fra tomater og epler? Da blir den ikke gul og holder seg lenger

* Agurkskiver på langs (bruk ostehøvel) setter en ekstra piff på drikkevannet, dessuten ser det herlig friskt ut.

Agurkoppskrifter:

Tzatziki

Dette trenger du:

1 beger yoghurt mild naturell
2 båter hvitløk
1/2 agurk
1/2 ts salt
1/2 ts pepper

Slik gjør du:

* La yoghurten renne av seg i et kaffefilter ca. 1 time.

* Riv agurken på et råkostjern. Ha revet agurk i et dørslag og press ut vannet.

* Finhakk hvitløk. Bland agurk og hvitløk sammen med den avrente yoghurten.

* Smak til med salt og pepper.

Tips! Spis tzatziki med grovt brød til, eller bruk den som saus til ulike stekte eller kokte retter av lammekjøtt.

Agurksalat

Dette trenger du:

1/2 agurk
1/2 dl eddik, 7%
3 dl vann
smak til med salt, pepper og sukker

Slik gjør du:

* Skjær agurken i tynne skiver, gjerne med ostehøvel.

* Bland eddik, vann, krydder og søtstoff og hell over agurkskivene.

Fylte agurker

Dette trenger du:

2 agurker
1/2 purre
1 løk
1 ss olje
150 g røkelaks
250 g pillede reker

Pepperrotsaus:

1/2 ss flytende margarin
1 ss siktet hvetemel
1 1/2 dl lettmelk
1/2 dl Maizena Cremefine til pisking
ca. 1 ts revet frisk pepperrot
smak til med salt og pepper

Slik gjør du:

* Surr finhakket purre og løk i en stekepanne med olje.

* Agurkene deles i to på tvers og så på langs. Ta ut den midterste kjernen i agurken og legg lakseskiver på.

* Bland kjernen fra agurkene sammen med purre, løk og reker og ha over agurkene.

* Smelt margarin til sausen og rør inn melet. Spe med melk og Maizena. Kok opp. Smak til med krydder, men vær forsiktig med mengden pepperrot da smaken forsterkes etter en liten stund.

* Hell sausen over agurkene og fyllet, og server straks!

Foto: dreamstime.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen