Mange nyanser av hvitt

Hvitt som snø, som kritt, som fløte eller som egg. Kjølig blåhvit eller varmende gulhvit. Valgmulighetene er mange for den som vil male hjemmet hvitt.

Publisert Oppdatert
Maling- og tapetfabrikanter har forsøkt å lansere mørkere farger og mønstrede vegger som det siste for stuer og soverom. Store trendskifter betyr store penger. Men i praksis er de aller fleste forbrukere fortsatt opptatt av "opplysningsprosjektet": Forvandle mørke interiører til lyse, lekre rom. Dekke hytteaktig trepanel med hvitmaling. La sterkt gule, grønne og røde flater - begeistret fargesatt for 15 år siden - gjenoppstå i bleksottig drakt.

Skal det være mørkt eller mønstret, nøyer man seg som regel med én fondvegg - og lar resten av rommet være lyst.

- Selv om mørke farger er en trend, betyr ikke det at folk flest ønsker seg det. De aller fleste velger blant de lyse fargene, forteller fargedesigner Suzanne Schürch hos Jotun.

Slagere i beige

Bestselgerne gjennom mange år hos Jotun heter "Lys Toscana", "Lys Provence" og "Egghvit". De to førstnevnte er hvitaktige med tydelig retning mot beige, mens den sistnevnte er hvit med ørlite gult i. Også malingsfabrikanten Nordsjö melder at de beige nyansene - ofte omtalt som kaffe latte-farger - har vært storselgerne lenge.

- Men husk at ulike produsenters kaffe-latte-nyanser kan være forskjellige. Noen kan gå mot rosa, andre mot gult, sier Stine Norli Gundersen, salgssjef hos Nordsjö.

På lister, dører, tak og andre ting som skal være "helt hvite", har standardfargen lenge vært "Egghvit", som har en viss gulaktig varme i seg. NCS-koden på denne er 0502-Y. Dette har også vært standardfargen i nybygde hus, og på ferdigvinduer- og dører.

Hvitere hvitt

Nå svinger trenden over mot noe enda hvitere. 0500-N er NCS-nummeret på den rent hvite fargen stadig flere vi male med, både privatpersoner og profesjonelle fargesettere.

- Til de helt eller nesten helt hvite fargene bruker man gjerne enkelte mørkebrune eller svarte punkter, i møbler, bilderammer og gjenstander. Noen foretrekker sterke, fargeglade konstraster til det hvite, sier Schürch.

Hun anbefaler at man lar konstrastfargen komme igjen minst tre steder, slik at det blir sammenheng i rommet. Én mørkebrun stol sier ikke så mye, men får vekt når den spiller sammen med en ramme, en vase og en kommode i samme fargeområde.

- Dette er en ny måte å skape varme i rommet på. Fram til nå har mange latt den hvite hovedfargen skape varmen, og valgt en beige-aktig hvit på veggene. Nå tilføres varmen gjennom detaljene, og den hvite hovedfargen kan trygt være veldig lys.

Kameloner

Men før man kommer til disse detaljene, skal alt det hvite på plass. Det kan bli mange ulike nyanser når både vegg, tak, gulv og lister skal fargesettes.

- Et forslag kan være at man bare velger hvitfarger med samme innbyrdes forhold mellom oker og svart, sier Scürch.

Med utgangspunkt i Jotuns fargekart foreslår hun "Eggehvit" i kombinasjon med fargen "Sjel" (som er litt mørkere enn "Eggehvit") og fargen "Letthet" (litt lysere enn "Eggehvit"). Alle disse tre fargene har oker og svart i seg.

- Men man kan også kombinere hvitfarger på tvers av hvilke fargepigmenter som er tilsatt. For eksempel kan "Visjon", en hvitfarge som går mot rødt, og som skimrer vakkert ferskenaktig i sollyse rom, fint kombineres med den nevnte "Letthet".

- Husk at farger oppfører seg som kameloner! De kan se veldig forskjellige ut, avhengig av omgivelsene, minner Schürch om, og viser oss et konkret eksempe fra fargekartet: Fargen "Letthet" ser gulaktig ut mot det hvite bakgrunnspapiret i brosjyren. Brukt på veggen vil den derimot fremstå som hvit.

I Nordsjös nye fargekart "Nordsjös hvite verden" er 40 farger vist mot mørkegrå bakgrunn, noe som ifølge salgssjef Gundersen skal gjøre det litt enklere å oppfatte fargen.

Blåhvite hvitevarer

På kjøkken og bad kan innredning, hvitevarer og fliser komplisere den hvite miksen ytterligere.

- Hvitevarene går ofte mot kaldt blåhvitt. Det kan av og til skjære seg litt mot de hvite fargene man har valgt i rommet ellers, tipser fargeeksperten.

Løsningen for perfeksjonisten kan være innebygde hvitevarer, hvitevarer i stål eller retro-hvitevarer i krem, svart eller andre farger. Samme perfeksjonist vil også se nøye på de hvite flisene han skal ha over kjøkkenbenken: Er de så helhvite og blanke at de vil fremstå som blåhvite, og vil det bli feil sammen med andre hvitfarger?

- Kollisjonen mellom blåhvit og gulhvit er det mest typiske problemet ved kombinasjon av hvitfarger. Ellers er det veldig mye som går, mener Schürch.

Rådet er uansett å prøve fargene i det rommet man skal ha dem - enten som oppstrøksprøve på flatene, eller på en plate man kan flytte rundt. Man bør sjekke effekten både i lampelys og dagslys.
__________________________________________________________________________

Foto: Silje Eide

I samarbeid med Min Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning