Maling på tre

Enkle ting i ubehandlet tre kan bli flotte og morsomme med litt maling. Det kan gjøres enkelt eller mer komplisert. Her finner du tips og ideer til hva du kan lage selv, samt boktips og linker videre.

Publisert Oppdatert
Skilt, skrin, rammer og andre småting i ubehandlet tre eller finèr får man for noen få kroner i hobbybutikker, i "b illigbutikker" og i mange dagligvarebutikker (Tips: Se etter 10-kronerstilbud). I utgangspunktet ser disse tingene kjedelige og simple ut, men om man har litt fantasi og litt maling, så kan man gi dem nytt liv.

Til mindre prosjekter er det greit å bruke hobbylakk som kjøpes i små flasker/krukker. Til større prosjekter kan man bruke interiørmaling eller vannbasert maling av den typen man maler vegger med.
Hobbylakk får man kjøpt i hobbybutikker.
Pensler og koster kan kjøpes billig hos for eksempel Europris eller i hobbybutikker, om man ønsker bedre kvalitet og lengre holdbarhet.

Sjarmerende og slitt.
For å gi f.eks. en liten treeske et slitt preg trenger man ikke annet enn hobbylakk/maling i to farger, pensler og litt sandpapir.
Først males hele objektet i den ene fargen. La det bli helt tørt før den andre fargen males over.
Når også dette strøket er tørt pusses kantene med et fint sandpapir, slik at den første fargen kommer frem.
Resultatet varierer etter hvilke farger som brukes.
Denne teknikken er enkel og rask.

Motiver
Med litt mer tålmodighet og en stø hånd kan man dekorere de fleste ting med mønstre og motiver. I begynnelsen kan de være greit å bruke sjablonger eller enkle motiver som overføres ved hjelp av blåpapir eller matpapir.
Motivene finner man enkelt i bøker eller blader og kan males på ubehandlet eller malt tre.
Det er heller ingenting i veien for å male motiver på frihånd. Det kan være greit å tegne opp et omriss med en bløt blyant først.

Boktips:
Gamle maleteknikker og dekor
Mal på bruksting
Moro med maling
Kreativ maling
Dekor på tre

Inspirasjon på nett:
Malurten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning