Mal på veggen

Har du en kjedelig, ensfarget vegg som skriker etter kunst? Mal rett på veggen ved hjelp av maskeringstape, sjablonger eller på frihånd.

Publisert Oppdatert
Stripeeffekt

For å male striper på veggen trenger du bare maskeringstape, veggmaling og rulle eller kost. Bruk tapen til å markere en eller to tykke eller flere tynne striper på veggen. Bruk et vater for å få stripene rette.

Du kan enten bruke en kontrastfarge eller samme farge som veggen, men med en annen glans. For en mer diskret effekt bruker du en nyanset eller to mørkere eller lysere enn veggen.

Pass på at tapen sitter godt inntil veggen, slik at malingen ikke renner under den. Mal i vei med ett eller to strøk (avhengig av dekkevne og underlag). Fjern tapen til slutt.

Sjablonger

Om du ønsker å gjenta et motiv på hele veggen eller f.eks langs taket er det fint å bruke sjablonger. Du får kjøpt dem ferdig i hobby- og interiørbutikker, men du kan også lage dine egne.

Bruk stiv og gjennomsiktig plast. Overheadark fungerer fint. Tegn opp motivet med en egnet tusj og skjær ut med en skalpell eller tapetkniv.

Sjablongene festes på veggen ved hjelp av et spesielt spraylim. Det er best å bruke en kost som er beregnet til sjablonger. De er ofte runde med stiv bust. Dypp kosten i malingen og fjern det meste. Kosten skal være nesten tørr. Dytt på malingen tett i tett over hele motivet. Du får kjøpt maling som er beregnet for sjablongmaling, men det er helt greit å bruke vanlig veggmaling også.

Dra løs plastarket og gjenta der du vil ha neste motiv.

Frihåndsmaling

Om du er stø på hånden og ønsker deg et helt spesielt motiv, så kan du tegne opp motivet på veggen med en bløt blyant. Bruk gode pensler når du skal fylle motivet med maling. Bruk gjerne en tynn pensel langs kanten og fyll inn store flater med en større pensel.

Denne metoden passer fint f.eks på barnerom. Det er ikke så vanskelig som du tror.

Hvis du har en projektor eller overhead tilgjengelig, så kan du overføre motivet til veggen ved hjelp av denne. Det kan fortsatt være lurt å tegne opp omrisset med en blyant, ettersom du kommer til å se mye til din egen skygge.

__________________________________________________________________________

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning