Mal ditt eget hjem

Syns du det er vanskelig å finne fin veggpynt i butikkene? Det enkleste kan faktisk være å ta penselene i egen hånd. Litt maling og et lerret er alt du trenger for å gjøre stua til ditt eget kunstverk.

Publisert Oppdatert
- De store bildene jeg har malt kaller jeg for tapet. De er laget for å passe sammen med resten av interiøret i leiligheten min, sier Randi Jacobsen Øgland, og viser til bildet hun har hengende over sofaen, hvor fargene er valgt ut med tanke på å harmonere med fargene på sofatrekket, lotusblomstmaleriet i gangen som er laget for å matche det lille bordet under og bildet på soverommet med myke former og beroligende farger for god nattesøvn.

Populært

- Vi har vel alle opplevd å lete etter det bildet som ville vært perfekt på akkurat den veggen i gangen. Når du maler selv er det faktisk mulig, mener redaksjonssekretær i bladet "Malegleder", Lena Eng. Hun har inntrykk av at det er blitt populært å male selv.

- Oppslutningen om hobbyer som dette går ofte i bølger. Det virker som mange nå kjøper seg noen billige lerret og blir ivrige amatørmalere. Vi får stadig nye abonnenter og tips fra nye hobbymalere, forteller Eng.

Hun mener det på ingen måte er nødvendig å være profesjonell for å lage noe som kan pynte opp i egen stue.

- Man trenger ikke å være noen Da Vinci. Det holder å ha litt fargesans og synes det er gøy.

Visningsklar

Randi Jacobsen Øgland gikk et år på tegne- og maleskole for over ti år siden, men satset på en annen karrierevei enn kunsten. Da hun flyttet inn i ny leilighet i 2001 fikk hun igjen bruk for maleferdighetene.

- Det var mange hvite veggflater som trengte farge og liv.

Nå er Jacobsen Øgland i gang med nok en aktiv maleperiode.

- Jeg skal selge leiligheten min, og håper å øke attraktiviteten ved å pynte opp med nye bilder. Jeg har dessuten lært at en leilighet ikke bør ha altfor personlig preg på visning, så jeg skal bytte ut familiefoto og andre private bilder med noen av mine egne, mer nøytrale malerier, forteller hun.

For øyeblikket er hun snart ferdig med å forevige utsikten fra stuevindet. Andre steder i leiligheten henger allerede flere motiver fra sommerferier på hytta.

Maling for alle

- Det er fullt mulig å lære seg å male på egen hånd, mener Christian Hoel Skjønhaug som er lærer i tegning og maleri ved Folkeuniversitetet.

- Men mange kan nok fort få følelsen av at de står fast eller ikke er fornøyde med det de lager. Da kan et kurs der man lærer noen grundige teknikker være nyttig. Det kan også være nyttig med tilbakemelding fra andre amatører. Ellers er det lov å hente inspirasjon fra bøker eller andre steder, og kopiere etter beste evne, foreslår Hoel Skjønhaug.

Å prøve seg på litt hjemmekunst behøver ikke koste all verden. På Clas Ohlson får man startpakke med maling, malerkniver, pensler, palett og noen små lerret for både olje- og akrylmaling til rundt 200 kroner.

- De fleste fargehandlere har det utstyret man trenger, sier Hoel Skjønhaug. Hva slags maling man bør velge handler mest om smak og behag.

- Akrylmaling tørker raskere, og er jevnt over litt billigere enn oljemaling. Akvarellmaling er en annen mulighet. Uansett kan det være lurt å investere i maling av god kvalitet. Maleopplevelsen blir bedre når fargene holder mål.

Jacobsen Øgland har gått lenger med malehobbyen enn de fleste. I mars arrangerte hun vernissage for venner og kjente der hun stilte ut små bilder med "humoristiske motiver til hyggelige priser". Samtlige 32 bilder ble solgt. Hun har også sitt eget webgalleri.

Men malingen har også en annen funksjon enn å pynte opp egen og andres stuevegger.

- For meg er maling meditativt. Det er godt å kunne koble av etter jobb med å lage noe som jeg samtidig vil ha glede av i ettertid.

Foto: Silje Eide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning