Mac eller PC?

Er det virkelig forskjell på en PC og en Mac? Og er det ikke egentlig slik at en Mac også er en PC? Hva skal man velge? Dette er hva jeg fant når jeg prøvde å finne ut hva som er best av PC eller Mac.

Publisert Oppdatert
Det finnes forskjeller, fordeler og ulemper, men mest av alt finnes det tydeligvis kjærlighet, godt blandet med en uendelig muntlig krig.

Fakta
En Mac er en datamaskin som er laget av Apple . Den har sitt eget operativsystem, som kalles OSX og som er basert på Unix.

En PC (Personal Computer) kan i utgangspunktet settes sammen av hvem som helst. Som regel brukes operativsystemet Windows fra Microsoft.

Ettersom en Mac også er en personlig datamaskin, så blir det kanskje feil å skille disse to ved å kalle bare den ene for PC. Med PC menes altså en datamaskin fra en eller annen leverandør som kjører Windows operativsystem og som IKKE er laget av Apple.

Jakten begynner
Jeg starter selvsagt jakten med et søk på nettet. Uansett hvordan jeg formulerer meg, så får jeg nesten utelukkende treff som leder meg til diskusjonsfora og blogger. Det er her jeg oppdager den lille krigen mellom Mac- og PC-entusiastene. Det første som slår meg må være at Mac-brukerene enten er hjernevasket eller forelsket i datamaskinen sin. Noen ganger ser det også ut som de desperat prøver å forsvare den høye prisen. Mest minner dette om en diskusjon om hva som er best av gul eller rød saft.

Design
Når man sammenligner bilder av de to rivalene, så er det ikke vanskelig å se forskjellen. PC-en vi har på kontoret og hjemme er ofte skittengrå, sort eller i beste fall grå. Mac-en er ofte delikat sølvgrå eller blandende hvit. Formene er avrundet og glatte. Den ser faktisk feminin ut ved siden av PC-en. Dette gjelder både de stasjonære og de bærbare utgavene.

Mange bruker utseendet/designet for å forsvare Mac-en. Og om man er veldig opptatt av hvordan datamaskinen ser ut utvendig, så er det kanskje noe i det. Men de fleste er kanskje mer opptatt av at maskinen fungerer bra?

Teknisk
Inne i maskinene finnes stort sett samme type komponenter/deler. De har begge skjermkort, CPU, harddisk og alt det andre vi vet at en datamaskin inneholder.

Når man kjøper en PC kan man stort sett velge komponenter fra den produsenten man vil, i alle fall om man setter den sammen selv.

På en Mac er komponentene valgt ut av Apple. Man kan ikke uten videre dytte inn alt man ønsker. Dette skal visstnok gjøre Mac-en mer stabil, ettersom det er valgt komponenter som samarbeider godt.
Men dette kan man også få til med en PC, om man vet hva man gjør, mener PC-tilhengerene.

Operativsystemet
Vi kjenner alle til Windows. Dette operativsystemet blir brukt på de aller fleste arbeidsplasser, på skoler og på hjemme-PC'er. Det er brukervennlig og vi kjenner menyene og funksjonene godt. Er det noe vi derimot ikke får til, så er det bare å spørre en eller annen som har litt peiling. Vi finner oss i å installere, restarte og rette opp snåle småfeil.

OSX er altså basert på Unix, som skal være svært stabilt. Det ligger klart på harddisken når du får en ny Mac og installerer seg selv. Dessuten er det sjelden nødvendig å restarte etter å ha installert en liten driver eller en oppdatering. Operativsystemet skal også være brukervennlig, men kanskje litt uvant for en Windows-bruker.

Sikkerhet
Ettersom de aller, aller fleste bruker Windows til daglig har det dukket opp virus. Disse er laget for å angripe og snike seg inn i Windows gjennom hull som ikke er tettet.

OSX omtales som sikkert med tanke på virus. Det er faktisk ikke kjent at det finnes noe virus i det hele tatt.
Du slipper altså å installere anti-virusprogrammer, passe på hva du åpner av vedlegg og nettsider. Men det er vel sannsynlig at det dukker opp virus som angriper OSX også. Og hva da? Er det fortsatt like sikkert?

Svaret er det vel ingen som vet, men argumenetet om sikkerhet er ofte brukt av de som bruker Mac.
En annen ting er at du faktisk også kan installere Windows på en Mac, i tillegg til OSX, men da tar du vel kanskje med deg virustrusselen også.

Programvare
Det finnes uendelige mengder programmer og spill til en Windowsbasert datamaskin. Bare vi har penger til å betale, så kan vi få PC-en til å gjøre nesten hva vi vil. Dessuten produserer jo Microsoft også de brukervennlige Office-programmene (Word, Excel osv) som vi kjenner så godt.

Og det stemmer nok at det er bedre utvalg i programvare når man kjøper en PC, men det dukker stadig opp nye programmer som kan brukes av begge. Men når man først har en PC, med masse programmer som man har betalt masse penger for, så blir det gjerne dyr å kjøpe en Mac og en programpakke til den også.

Mac-entusiastene mener at pakken som følger med en Mac inneholder så mye at man knapt trenger å kjøpe noe ved siden av. Det er også enkelt å konvertere filene på en Mac, slik at de kan leses og redigeres i f.eks Word eller Excell på en PC. Det er visst ikke fullt så enkelt den andre veien. Da trenger vi som regel egne programmer til dette.

Prisen
Mac-en koster tilsynelatende mer enn en tilsvarende PC. Om dette stemmer er det delte meninger om. Det sies at en Mac er rimeligere over tid og noen påstår at man faktisk betaler litt for designet og stabiliteten. Men det er ingen tvil om at man, der og da, betaler en god del mindre for en PC. Om en Mac er verd de ekstra kronene kommer helt an på hva man skal bruke den til og hva man interesserer seg for.

Det er vel ganske trygt å påstå at en hjemme-PC som brukes til litt surfing, lagring av familiebilder og litt tekstbehandling ikke trenger å byttes ut. Om brukeren i tillegg er lite eller middels datainteressert, så er det muligens bortkastede penger.

Brukeren
Det er ikke lett å sette Mac-brukeren i bås. Den eneste båsen er kanskje yrkesgruppene som driver med digital fotobehandling og grafisk design o.l. Til denne type arbeid er det ikke noe alterativ til Mac tydeligvis. I tillegg finnes alle som er over middels interessert i "duppeditter" og som alltid skal ha noe som ikke alle andre har. Og selvsagt de som liker å bruke enhver anledning til å "frelse" andre.

PC-brukeren trenger vel ingen presentasjon.

Konklusjonen

Jeg har gjort et forsøk på å være relativt objektiv når jeg har lett etter disse svarene. Men ettersom jeg er PC-bruker og kjenner Windows godt, så var det ikke alltid like lett. Alle de barnslige diskusjonene gjorde nok sitt til at jeg fortsatte å holde meg litt på PC-siden.

Det er tydelig at en Mac er mer gjennomtenkt med henhold til komponenter og stabiltet. Stabilitet er noe vi alle setter pris på. Men for oss som har Windows i fingrene, så kan vi nok føle oss litt bortkommet når vi får en Mac foran oss.
Mac er ikke det naturlige valget for en som er lite eller middels interesser i datamaskiner og som skal bruke den til litt surfing, e-post og dokumentbehandling. Det faktum at vi ofte bruker PC på jobb/skole gjør nok også at vi holder oss til det vi kan og som vi kjenner og bruker til daglig.

Driver du derimot med grafikk/design, er opptatt av det tekniske og det visuelle, så er det muligens ikke så dumt å ta en titt på en Mac neste gang du skal bytte.

Les mer hos Apple eller, om du takler barnslige argumenter, gjør et søk på nettet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning