Lyden av vann

Nå kan du få lyden av rennende vann inn i huset, i mange materialer og fasonger. Kan hende får du mer ro, renere luft og gode vibrasjoner med på kjøpet.

Publisert Oppdatert
- Det var den fredfylte lyden fra et fossefall som inspirerte oss, forklarer Ragnhild Sekne.

Før hun lagde sin første skikkelige fontene, pleide hun og barnebarnet Tobias å gå rett på badet når de kom hjem etter å ha rastet ved yndlingsfossen.

De forsøkte å gjenskape den deilige stemningen ved å bygge opp med baljer og kasseroller i badekaret og bruke dusjslangen som vannkilde. Våte ble de, men baderom er jo bygd for slikt, og den etterlengtede lyden fikk de kopiert, til begges store tilfredshet.

Kraftfullt symbol

- Før hadde folk mye mer naturlig vann omkring seg, sier fengh shui-konsulent Barbara Hagen fra Miljødesignerne.

- De hadde vann inne på tunet, en bekk bak huset, åpne grøfter og strie elver. Fortsatt søker vi til vann når vi har ferie eller skal slappe av, påpeker Hagen.

I jobben som fengh shui-konsulent forsøker Hagen å få mer vitalitet inn i kundens hus, leilighet eller bedrift. Hun mener at alle hus har områder som blokkerer for energistrømmen, og at dette i perioder kan føre til stagnasjon i for eksempel karriere, parforhold eller inntjening for dem som lever der.

Hagen regner vann i bevegelse som et av de kraftigste virkemidlene for å motvirke en slik blokkering.

- Har man en stagnert livssituasjon og setter inn levende vann, så skjer det som regel noe, sier Hagen, som er opptatt av at fontenen ikke må feilplasseres, da kan den i verste fall få negativ virkning.

- Men ut fra vår definisjon av energikvalitet, er det så dårlig inneluft mange steder at du vil kunne merke en bedring nesten uansett hvor du setter inn en fontene. I samme øyeblikk som vannet kommer i bevegelse, kjenner du forskjellen i rommet. Fontenen fanger dessuten opp støv og partikler i lufta, og ofte virker den minst like godt som en luftrenser, sier Hagen.

Hun anbefaler fontener i naturmaterialer som glass, keramikk, stein eller stål.

- Husk å skifte vann ofte for å oppnå maksimal effekt, avslutter Hagen, som selv har hele tre fontener hjemme i rekkehusleiligheten sin.

Nye trender

- Det er sannsynlig at vi vil se en økning i bruken av innendørs fontener her i landet i årene som kommer, sier interiørstylist Torhild Johansen i firmaet Next Home.

- Årets interiørtrend bringer komforten fra myke stuemøbler med utendørs, der vi nå får sofalignende utemøbler med myke puter som tåler allslags vær. Samtidig tar man med seg hagen inn i huset, både i tapetenes mønster og i valget av naturlige farger og organiske former, forteller Johansen.

Her er det fontenene kommer inn, fordi man ser en økt satsing på vann, lys, fontener og dammer i hageinteriøret. Dette vil trolig bre seg også innendørs, ifølge interiørstylisten.

- I utlandet er bruken av innendørs fontener langt mer vanlig, noe vi alle kjenner fra det offentlige rom, som hoteller, restauranter og flyplasser. Men også i private interiører har rennende vann lenge vært brukt for å skape en ønsket stemning.

Johansen forteller at fontener nå har blitt tilgjengelige for alle, mens de tidligere var kostbare og eksklusive.

- Flere av modellene kan jo faktisk også brukes både ute og inne, slik at man kan ta fontenen med seg ut om sommeren, for så å ta den med seg inn igjen når nettene blir for kjølige.

Forelsket i fontener

For innehaver Hanne Steen Olsen i nettbutikken Stiligheten var det kjærlighet ved første blikk. Hun forteller at det var bildene av innendørs fontener fra Østen som i sin tid fikk henne til å starte nettbutikk.

- De var så nydelige at jeg bare måtte ha dem. Vanskeligere var det å få kundene til å oppdage fontenene, innrømmer Steen Olsen. Først når hun begynte å ta de marmorlignende fontenene med seg på messer, der hun stilte dem ut med vann og det hele, ble det fart i salget.

- Når folk får se fontenene i bruk, faller de helt i staver, fremholder hun.

Firmaet Enhjørningen, som er grossist for en rekke alternative produkter, mener at innendørs fontener har en naturlig plass i dette sortimentet.

- Det er noe beroligende ved lyden av vann, sier daglig leder Liss Trondsen. Hennes fontener består av uthulte halvedelstener eller leirkrukker, pumpe og små dekorstein, samlet i en enkel glasskål.

- Hvem er det som kjøper fontenene?

- Folk i alle aldre, men et fellestrekk ved svært mange av dem er at de er interessert i alternative ting og alternativ livsstil generelt.

Egen komposisjon

- Hadde jeg visst at det var mulig å kjøpe innendørs fontener ferdig, hadde jeg nok gjort det for lenge siden, sier Ragnhild Sekne.

Hun begynte med badekar og baljer sammen med barnebarnet, men bestemte seg etter hvert for å lage en fontene selv. Utgangspunktet var en liten motor, litt gummislange og en gammel gullfiskbolle. Og når kreativiteten først var i gang, fant hun frem noen vakre småsteiner og en stor stein i rosa kvarts, en liten engel i glass, en asiatisk pagode, flere kjeder med glassperler, et flytelys og et par roser.

Den hjemmelagde fontenen har fått hedersplassen i stuen, og nå kan Ragnhild Sekne og barnebarnet nyte lyden av rennende vann hver dag - uten å bli våte.

__________________________________________________________________________

Foto: Dag G. Nordsveen

I samarbeid med Min Bolig


Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning