Lyden av topptur

Tromsøværingen Geir "Biosphere" Jenssen ville lage noe nytt, og klatret 8201 meter opp for å lage sin nyeste plate.

Publisert Oppdatert
Da han besteg verdens sjette høyeste fjelltopp, hadde tromsøværingen en minidiscopptaker i sekken sammen med surstoffet. Det har resultert i albumet "Cho Oyu 8201 m".

- Dette er ikke et album i tradisjonell forstand. Cho Oyu er field recordings og lydene er nesten ikke bearbeidet, forteller Jenssen (43).

Han er bedre kjent som Biosphere, en internasjonalt anerkjent pionér innenfor nyere elektronisk musikk. Etter å ha hoppet av Bel Canto like før de ble store popstjerner, sørget han med album som "Microgravity" og "Patashnik" for å ta stilen ambient house i nye retninger. Levi's brukte en "låt" i en av sine reklamefilmer - på den tiden dette var en begivenhet - men Geir Jenssen har aldri trykket på de kommersielle tangentene. Og aldri har han vært mindre mainstream enn på "Cho Oyu 8201 m".

"Summit"

Grovt fortalt er "Cho Oyu 8210 m" basert på lydopptak fra klatreturen i Himalaya Jenssen gjennomførte i september og oktober 2001. Albumet inneholder alt fra lyden av blafrende teltduk og ulende vind til bjeller på yak-okser og looper av tibetansk musikk. Sporene har titler som "Chinese Basecamp: Near A Stone Shelter", "Nangpa La: Birds Feeding On Biscuits" og "Camp 1: Himalayan Nightflight". En av sporene heter sågar "Summit" - altså toppen. Med lydutgivelsen følger også loggen fra klatreturen. Der går det fram at "innspillingen" av "Cho Oyu 8201 m" til tider var dramatisk.

- Jeg våknet flere ganger i løpet av natten og gispet etter luft. Det føltes om om jeg holdt på å bli kvalt, skriver Jenssen i loggen fra turen.

- Det var tidvis dramatisk, og det var ikke lett å gjøre opptak når man er stuptrøtt, vinden hyler og man har store votter på hendene, forteller Jenssen.

Ikke et farvel

Han har brukt lydopptak på tidligere utgivelser også, samt samplinger av alt fra Major Briggs i tv-serien Twin Peaks til radiosendinger av en russisk telepatist som forsøker å fortelle hva som ligger på bordet to etasjer overfor. På sin nyeste utgivelse har han imidlertid rendyrket naturlyd-biten og beveger seg helt i grenselandet for hva mange vil definere som musikk.

Jenssen uttalte i et intervju med Dagsavisen tidligere i år, at han muligens var ferdig med den elektroniske musikken. Nå kan han imidlertid berolige alle fans av Biosphere at "Cho Oyu 8201 m" slett ikke er et definitivt farvel med elektroniske komposisjoner

- Jeg har reist mye de siste årene og skal ha en liten pause til over nyttår. Men da skal jeg i gang med Biosphere igjen, opplyser Jenssen.

Arktisk stempel

Biosphere-musikken har ofte fått stemplet "arctic sound" i utenlandsk presse. Dette fikk særlig styrke da albumet "Substrata" ble sluppet under en spekatuklær seanse på Svalbard i 1997. Jenssen har imidlertid flere ganger gitt uttrykk for at han syntes den arktiske merkelappen er klisjéaktig.

- Det med arctic sound er noe som strekker seg tilbake til Bel Canto, da vi brukte begrepet bevisst for å skille oss ut. Jeg skjønner på mange måter at det sett fra kontinentet er nærliggende å gi meg en slik merkelapp. Det virker eksotisk. Noen ganger får jeg imidlertid følelsen av at de som skriver om meg tror jeg sitter i et laboratorium langt ute i isødet, men så øde er det ikke i Tromsdalen, humrer Jenssen.

Opptatt av rommet

Navnet Biosphere er inspirert av en enorm glasskuppel i Arizonas ørken hvor man forsket på selvforsynte romkolonier. Mye av tematikken på utgivelser som "Microgravity" og "Patashnik" har også handlet om rommet.

- Hadde det ikke vært mer nærliggende å sette en space sound-merkelapp på deg?

- En stund var jeg riktig nok veldig opptatt av verdensrommet og romreiser, og da jeg jobbet i nærrradio i Tromsø hadde jeg et program om astronomi. Men jeg er ikke så opptatt verdensrommet lenger, sier Jenssen.

Hans foreløpig siste utgivelse som Biosphere, "Dropsonde", kom tidligere i år, til svært gode anmeldelser. Albumet var mer jazzpreget enn de foregående utgivelsene. Jenssen kan ikke si noe om hvilken retning den neste Biosphere-utgivelsen vil ta.

- Kan det bli flere lyder av toppturer?

- Jeg har klatret siden jeg var 15 år, og drømmen har alltid vært å nå en topp over 8000 meter, sier Jenssen.

- Nå har jeg gjort det, og akkurat nå føler jeg ikke noe behov for å gjøre det igjen.

i_220627

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning