Lyden av 2008

2007 ble et "hvileskjær" i norsk pop. Silje Nes, Ingrid Olava og Ida Maria er noen av artistene kritikerne fester lit til i 2008.

Publisert Oppdatert
Debutantene har vært få, overraskelsene enda færre. Kritikerkorpset kan knapt vente med å bli ferdig med 2007.

- Det har vært et skralt år for norsk popmusikk. Men slike ting går i bølger, påpeker Cecilie Asker, musikkjournalist i Aftenposten.

- Det har vært dårlig internasjonalt òg. Jeg velger å se på det som et hvileår, sier skribent og musiker Ole Martin Ihle.

Ingrid og Ida

Asker har særlig savnet godlyd fra sine medsøstre i høst.

- Dette tror jeg forandrer seg i 2008. Da er det ventet flere spennende platedebutanter av den kvinnelige sorten. Hvis jeg skal trekke fram to, vil jeg si at Ida Maria er en klar rockefavoritt og Ingrid Olava en klar popfavoritt, sier hun.

Ihle er optimist også på guttas vegne. Ikke minst knytter han forventinger til bandet Montée, hvor tidligere medlemmer av J.R. Ewing og Bigbang inngår i besetningen.

- Jeg har hørt litt av det de driver med, og det er veldig tøffe ting. De ligger i landet mellom progrock og 70-tallets West Coast-musikk. Det er morsomt å høre et band igjen som ikke skal være så minimalistisk, men som tør å gjøre lydbildet litt glatt med akkordbasert uttrykk.

Et annet uttrykk Ihle verdsetter, er siste sprell fra Jarle Bernhoft, eks Span. Den karen har angivelig mer en grønsjinspirert tungrock på repertoaret.

- Det nye prosjektet hans er mer i soulland og mer moderne. Det minner kanskje mest om amerikanske D'Angelo, frister Ihle.

Jager videre

Det er nemlig ikke fritt for at en og annen ringrev rører på seg i 2008. Per A. Risnes jr, plateanmelder i Dagens Næringsliv, er blant annet spent på hva Kaizers Orchestra har fått til i studio i Berlin.

- Like spent er jeg på Lars Horntveth (fra Jaga Jazzist, journ.anm.), som leverte en joker av en instrumental strykepop-plate i 2004. I vår kommer oppfølgeren. Ellers skal Sereena Maneesh og 120 Days få jobbe hardt for å toppe de skamroste forrige skivene sine. Og Kurt Nilsen, han skal nærmest levere et mesterverk for å komme unna med sin varslede countryplate.

Ihle noterer seg videre at det kan borge for en hippere utgave av Stian Carstensens Farmers Market når Mike "Faith No More" Patton står for utgivelsen.

- I tillegg håper jeg jo selvfølgelig på noe bra hiphop. Gudene vet hva det blir.

Øving gjør mester

Risnes har allerede rukket å skryte av Silje Nes i spaltene, selv om hennes "Aimes Room" slippes først 21. januar i gamlelandet. Da er han mer skeptisk til at Dumdum Boys, September When og Unit Five etter sigende mobiliserer igjen.

- Jeg har heller ingen spesielle forventninger til "Idol"-vinneren, "Lyden av lørdag"-vinneren, Kathrine Moholt eller Kristin Spitznogles bebudede artistkarrierer, vedgår Risnes.

Asker trøster seg med følgende:

- Hvis alle de unge popmusikerne har vært opptatt med låtskriving i øvingslokalet dette året, er det jo mye som tyder på at det vil gi gode resultater i 2008.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning