Lune Bergen

Javisst regner det stadig sidelengs i denne lille vestlandsnasjonen mellom fjellene. Men kjenner du byens skjulte perler, vil du nok oppdage at Bergen er Norges luneste plass.

Publisert Oppdatert
Selv om det på utenforstående kan virke som Bergen er på en evig lykkeseilas mot sin egen navle, er det åpenbart at bergenserne har det ekstra godt i sommer. Brann troner på toppen av tabellen i Eliteserien, sist klubben tok seriegull var i 1963, og stemningen i byen er selvsagt deretter. Dessuten har bergenserne oppdaget at det i løpet av 2008 vil være 250.000 av dem. Og da blir det folkefest i byen, dersom ordfører Herman Friele får sine kaffebønner hørt.

Men en kvart million høyrøstede bergensere (det er visstnok vitenskapelig bevist at bergensere snakker høyest i landet), kombinert med fotballrus og det forblåste, fuktige klimaet byen er kjent for - hvor lunt er det, liksom? Tro oss, Bergen byr på en mengde smutthull så varme og trivelige at du ikke trenger å fortvile når været setter seg til motverge. Bli med på tur!

Gata med det rare i

Vi begynner vår ferd med en morgenkaffe på Det lille kaffekompaniet. Et steinkast fra Fløyenbanen avgangsstasjon finner vi denne påfallende koselige kaffebaren i et lite trehus i fjellsiden.

- Dette var den første kaffebaren i Bergen, og sannsynligvis den minste. Og den er fortsatt best, mener stamgjest Kari Telle, som sammen med datteren sin har tatt med seg kaffen ut på trappen opp til smauet ved siden av.

Avstander eksisterer ikke i vanlig forstand i Bergen. Alt er innen gangavstand, og maks et par hundre meter fra vårt kaffestopp finner vi Skostredet, en liten gatestubb på knappe 100 meter. I skomål vil den kanskje bruke størrelse 850, og det er ikke særlig stort for en gate. Og denne lille gata inneholder nok lunhet til holde deg tørrskodd i hvert fall en halv dag. Her er det mye som frister, men vi velger først å ta turen innom Robot/Boogaloo, som er to butikker i én. Eller egentlig enda flere. Robot-delen byr på en blanding av vinylplater, CDer, filmer, T-skjorter, bøker og blader, mens i Boogaloo-enden av lokalet finner du nye og brukte klær om hverandre, samt vintage-bager og diverse hipster-accessoirer av den mindre prangende sorten. Det virker som eierne har satt seg fore å samle alt de liker best her i verden, for så å selge det til sine venner.

Ellers i Skostredet finner du blant annet antikvariater og diverse stilige små nisjebutikker, men også fancy designklærbutikker som T-Michael, ghaneseren som har blitt noe av klesguru både i og utenfor Bergen. Bare spør folk som Thomas Giertsen og Guro Fostervold.

- Selv setter jeg mer pris på en student som har spart penger til et plagg fra meg, enn på kjendiser, sier klesdesigneren.

Tidsmaskin

I Skostredet ligger også Capello, som ved første øyekast later til å være en kafé, men som ved nærmere ettersyn viser seg å være noe av en tidsmaskin. I første etasje bombarderes vi av alskens effekter fra 50- og 60-tallet. Ut av veggen lyser bokstavelig talt frontpartiet av en VW-buss mot oss, mens en bensinpumpe fra en forgangen tid pryder et annet hjørne. Etter å ha prøvd vindeltrappen opp i andre etasje, har vi plutselig klatret cirka et tiår frem i tid.

- Det er litt som å være tidsturist. Å sitte her oppe er akkurat som å oppleve 70-tallet. Det føles av en eller annen grunn veldig riktig, selv om jeg ikke engang var født på den tiden, forteller Capello-gjest Sigrid Brenna.

En tilsvarende 70-tallsfølelse har vi knapt hatt siden vi så den svenske filmen "Tillsammans". Og hva er så det første vi ser idet vi runder hjørnet fra Skostredet, om ikke en butikk som heter nettopp Tillsammans? It's a sign! Vi går inn i en stor, lys butikk som definitivt byr på noe for enhver smak. Scootere og hatter i én og samme butikk? Javisst. Som navnet antyder, er også dette et slags kollektiv, bare med et kremmertilsnitt i stedet for fred, frihet og alt gratis. En av innehaverne selger nyoppussede gamle Vespaer, mens andre har kjæledegger som symaskiner, skap, møbler radioer, klær og bilder. Nytt eller brukt om hvert annet, det spiller ingen rolle så lenge det er stilig og stilene henger sammen. Tar du trappen opp en etasje, sitter en klesdesigner og syr mens hun venter på din bestilling, og i august får Tillsammans-kollektivet nok en beboer, når hårdesigneren Wendy Vettese Mørkve åpner hårsalong og stylingstudio innerst i lokalet - der også møblene og alt annet rundt deg vil være til salgs. Hippiene er tydeligvis ikke helt som før.

Nord og nes

På Nordnes, Bergens kanskje aller luneste bydel, finner vi en kafé som også er noe for seg selv. Alt her inne er til salgs, ikke bare mat og drikke. Bord og stoler, lamper, gamle stereoanlegg, selv jakken i vinduet. Kafeen er drevet med kjærlighet av mor og datter; den ene ville drive kafé, den andre ville drive bruktbutikk. Resultatet ble Retro.

- Nordnes er akkurat som en liten landsby i byen. Og på Retro møtes landsbybeboerne. Men ikke skriv at jeg er en landsbyidiot av den grunn, sier Nordnes-entusiast og skuespiller Anna Dworak.

Når sola titter frem i Bergen - og det gjør den faktisk med ujevne mellomrom, er Nordnes stedet å være på. Bare ti minutter å gå fra sentrum kan du bade fra svabergene eller i det oppvarmede bassenget like ovenfor, eller du kan slange deg på plenen i den store Nordnesparken. Og hvis det begynner å regne, kan du gå og se andre bade et steinkast unna, der finner du nemlig Bergens berømte severdighet Akvariet.

Røde demoner

Når en lang og lun dag lir mot kveld, er det mange som kunne tenke seg en smak av utelivet. Men hvor lunt er det egentlig med dunkende rytmer og skarpe diskostrober? Vel, Bergen vet råd også her. Det er bare å ta seg en tur på Legal Bar, rett overfor rockinstusjonen Garage. Her er det livlig, men likevel intim stemning i to etasjer. Alt du trenger for å lage en koselig bar er tydeligvis noen fantastiske røde lamper og en dampende sexy kvinnelig demon som formelig springer ut av veggen i hver etasje. Stamgjest Marte Bjørklund ser i hvert fall ikke ut til å savne noe.

- Bare se deg rundt. Her er det jo supert! Det beste med denne baren er likevel det deilige røde lyset, mener hun.

- Det får jo alle til å se bra ut.

Foto: Marte Rognerud

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning