Hudpleie

Livredning for vinterhud

Her er rådene du trenger når ikke noe funker.

HAMSKIFTE: Enkelte opplever store problemer med ansiktshuden vinterstid.

HAMSKIFTE: Enkelte opplever store problemer med ansiktshuden vinterstid. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com

Publisert Oppdatert
KOSMETISK SYKEPLEIER: Lise-Mette Strand

KOSMETISK SYKEPLEIER: Lise-Mette Strand Foto: Foto: TeresNobel

Ekspertene

Lise-Mette Strand er kosmetisk sykepleier og jobber til daglig ved Nobel Clinic i Oslo. Autorisert spesialist i Restylane og Botox. Samt godkjent behandler av kjemisk peeling, laser, botox og fillers ved den Norske legeforeningen. I bloggen LiseNobel skriver hun om klinikken og gir ulike skjønnhetstips.

Dr.med. Eli Janne Fiskersrand ved Hudspesialisten i Trondhjem, spesialist i hudsykdommer. Har medisinsk doktorgrad innen laserbehandling av Port wine stains i 1999. Var først i Norge med behandling av fødselsmerker med pulset fargelaser.

Det mange opplever på vinteren, er at huden både er tørr og fet på en gang, og man kan både flasse og ha kviser. Det må da være en motsetning?

Tidligere har våre eksperter gitt råd om hvordan du kan fikse røde prikker, store porer og lignende hudproblemer. Nå skal vi takle den vanskeligste hudtypen - den som er både tørr og fet på en gang.

Her er forklaringen

- Nå som vinteren er her og kulda har satt inn, er det viktig å beskytte huden mot de ekstra påkjenningene den blir utsatt for, sier kosmetisk sykepleier Lise-Mette Strand ved Teres Nobel.

Huden er spesielt ømfintlig nå på vinteren, da det er lav luftfuktighet og store temperaturendinger. Når det er kaldt ute og varmt inne reagerer huden med å bli tørr. Derfor er et tips å sørge for nok fuktighet til huden i form av fuktighetskrem, vann og gjerne mat som inneholder gode fettsyrer.

- Men bruk kremer som er tilpasset din hudtype. Den store feilen mange gjør, er å pøse på med fete fuktighetskremer. For det første tilstopper man porer og får kviser, for det andre blir huden mettet av fukt, slik at den slutter å produsere sin egen fukt. Cellefornyelsen går saktere! En god balansegang her er viktig.

Dropp fuktghetskremen

- Er du plaget med tørr hud og kviser, kan et serum være mer aktuelt enn en fuktigheteskrem. Serumene er mer aktive, tynnere og trenger dypere og raskere ned i huden, forklarer Strand.

- Bruker du en fuktighetskrem er det hensiktsmessig å bruke en som er vannbasert og ikke oljebasert. De med uren hud og kviser som bruker oljebaserte fuktigheteskremer eller serumer, vil forverre problemene.

Reprogrammere huden din

Strand anbefaler deg som sliter med tørr og kvisete hud et mildt serum eller en lett vannbasert fuktighetskrem.

- Huden skal jobbe selv og skal produsere sin egen fukt. Celleproduksjonen går raskere og huden blir selv mer aktiv, om man ikke "metter" den med fete kremer. Da ligger hudcellene og sover. Disse må "vekkes" opp og la de gjøre jobben sin, sier hun.

FORVERRING: Metter du feil hudtype med fete, oljebaserte kremer, kan du forverre problemet med tørr og kvisete hud.

FORVERRING: Metter du feil hudtype med fete, oljebaserte kremer, kan du forverre problemet med tørr og kvisete hud. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Tørr hud vs dehydrert hud

Forskjell på tørr og dehydrert hud

  • Tørr hud er en hudtype du er født med, som i tillegg kan forsterkes av indre faktorer som sykdom, kosthold og medikamenter. Tørr hud kalles også fettfattig eller oljefattig hud, og karakteriseres ved at huden produserer for lite talg. Tørrheten er ofte synlig i form av flass, at den ser stram ut og kan føles ru og ujevn. Med tørr hud er du mer utsatt for rynker, men til gjengjeld har du ofte småporet og fin hud som ung. Tørr hud er spesielt utsatt for å bli sensitiv, og reagerer raskere med betennelser og hudirritasjoner.
  • Dehydrering er en tilstand som forårsakes av indre og ytre faktorer som for eksempel årstid, lite vanninntak, for mye kaffe og feil hudpleieprodukter. Dette er en hudtilstand, og kan forekomme hos alle hudtyper. Huden føles tørr, kan ha fine linjer, og den føles lite elastisk. Det er ganske vanlig å ha en kombinasjon av fet hud og dehydrert hud, mange opplever også at de har tørr og dehydrert hud samtidig. Dehydrert hud gir som oftest god respons på behandling.

Kilde: Lise-Mette Strand, TeresNobel

Det vanligste hudproblemet om vinteren for norske kvinner, er dehydrering.

- Husk at det er stor forskjell på det å ha en tørr hud, kontra dehydrert hud.

- Har man slik hud, kan man følge samme råd som ovenfor. Fuktighetskremer som er vannbasert og ikke oljebasert, samt nok vann og ikke minst mat som inneholder gode fettsyrer, som for eksempel fet fisk, nøtter og avokado.

En kjemisk peeling eller et medisinsk hudprogram kan også gjøre susen.

- Man får bort gammel hud, slik at produktene trenger dypere og mer effektivt ned i huden. Samtidig som at huden " vekkes" og begynner og jobbe selv.

Hvite nupper og små kviser

Hvite nupper eller små kviser er opphopning av talg i porene, altså tilstoppende porer. Dette må ikke forveksles med store porer, selv om store porer har lettere for å bli tilstoppet.

- Dette rammer som regel de med en fet hudtype. Høy talgproduksjon kan føre til hudproblemer som oppblomstring av kviser, hudormer og forstørrede porer. Det anbefales å bruke produkter som inneholder salisylsyre som reduserer talgproduksjonen og øker eksfoliering av døde hudceller som tetter igjen porene.

Dersom du kontakter en hudklinikk for å få hjelp, synes Strand du skal be om et produkt fra Zo skin health som heter Offects Te-pads acne pore treatment.

- Dette er pads som du renser huden din med i tillegg til din vanlige rens. Talget reduseres og porene blir renere. I tillegg roer den ned rød og irritert hud. Kan brukes både forebyggende og behandlende, sier Strand.

Hudlegens råd

- Vinterflasset hud som også får kviser er en stor utfordring, sier hudlege Eli Janne Fiskerstrand ved Hudspesialisten i Trondheim.

- Her tolereres ikke sterke preparat som fås på resept. Man må anvende milde fruktsyrer som peeler bort døde hudceller uten åirritere. Fuktighetskremene må være rike på fuktigivende ingredienser uten å tette porene.

- Det gjelder også for dem som opplever generell uttørring av huden.

- Hvite nupper er talg, eller propper i porene. Men hvite nupper kan også representere milier (hornhudcyster), småkviser er betente hudormer, også her er fruktsyrer til stor hjelp, sier cand. scient. Kjersti Johansen, som er nordisk fagsjef for Dermanor AS.

Les også:

Quiz: Hva vet du om håret ditt?

Kjolen du kan bruke hele jula

Sminkefeilen de aller fleste gjør

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning