Litt raskere XP

Synes du Windows XP går tregt, ser rotete ut og maser mye? Her er noen tips til hvordan du kan stille inn XP etter din smak på en trygg måte.

Publisert Oppdatert
Dersom du har oppgradert til XP på en litt eldre datamaskin kan det hende at du angrer deg litt fordi maskinen nå virker mye tregere. For å kjøre XP tilfredsstillende bør du ha 512MB minne og en prosessor på minst 1000MHz etter min mening. Men fortvil ikke, dersom du har mindre minne og en svakere prosessor er det et par justeringer som får maskinen til å jobbe litt raskere.

XP har et mye mer fancy utseendet enn forgjengerne, noe som også krever sitt av maskinvaren. Ved å velge et annet tema og slå av en del effekter, kan du spare maskinen for litt arbeid. Først velger vi et annet tema: Lukk alle programmer, beveg deretter musmarkøren et sted på skrivebordet og klikk med HØYRE museknapp. Nå dukker det opp en menyliste - der velger du EGENSKAPER. Vinduet som heter 'Egenskaper for skjerm' dukker nå opp.

Under den første arkfanen (som du mest sannsynlig står på nå) er det en rulle-meny der du kan velge temaer. Velg temaet 'Windows-standard' og klikk deretter på knappen 'Bruk' nederst til høyre. Nå vil du se at utseendet forandrer seg til en enklere stil, og at evt. Skrivebordsbakgrunn forsvinner (du kan spare en del maskinkrefter ved å ikke ha bakgrunnsbilde på skrivebordet¿). Gå nå videre til arkfanen 'Utseende' og trykk på knappen 'Effekter' nede til høyre. Her velger du bort (krysser vekk) følgende: Overgangseffekter, kantutjevning av skjermskrifter og skygger under menyer. Fullfør ved å klikke på OK i begge boksene for å lukke de og lagre innstillingene. Maskinen din burde nå oppføre seg litt raskere enn før.

Windows XP kan også være ganske masete på flere forskjellige måter. Den maser blant annet om at du skal legge inn opplysninger i Windows Messenger, og skal på død og liv si ifra hver gang du har installert et nytt program. For å fjerne tilgangen til Messenger gjør du følgende (du bør ha lastet ned de siste Windows-oppdateringene først): Klikk på START -> KONTROLLPANEL -> LEGG TIL ELLER FJERN PROGRAMMER. Du får nå opp et nytt vindu etterhvert. Her skal du velge 'Angi programtilgang og standardprogrammer' fra menyen til venstre. Nå velger du 'Egendefinert'. Under valget 'Velg et standard direktemeldingsprogram' fjerner du den aktive tilgangen ved å krysse vekk avkryssningsboksen (fjerner haken ved å klikke på den). Klikk OK. Neste gang du starter maskinen på nytt vil ikke Windows Messenger mase mer på deg.

For å slå av meldingene om at nye program er installert gjør du følgende: Klikk med HØYRE museknapp på 'Start' nederst til venstre og velg 'Egenskaper'. Trykk på knappen 'Tilpass' og velg deretter arkfanen 'Avansert' i det nye vinduet som dukker opp. Kryss vekk 'Merk nylig installerte programmer'. Klikk deg ut med OK i begge vinduene for å lagre innstillingene. Du vil også finne en mengde andre innstillinger her, men pass på at du ikke roter deg bort og fjerner tilgangen til ting du kan få bruk for senere.

Dersom du skal koste på noen kroner for å få XP til å kjøre litt raskere på din maskin så anbefaler jeg deg å utvide minnet. 512MB er anbefalt, men du får selvfølgelig aldri for mye minne¿ ;-)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning