Litenmannsgalskap

Han plaprer om å produsere Tom Waits og plante nytt i Hakkebakkeskogen. Men først er Ravi klar for singelen"Neste såmr", en låt som i tradisjonen tro har landeplagerefreng..

Publisert Oppdatert
- Det er jeg som står med dirigentpinnen.

Ivar Chr. Johansen har etter eget utsagn gjort alt på "Kjøpr gitar", solodebuten som er i butikkene 26. juni. Rett nok har andre har bidratt med spill, miks og et par refrenger - men Ravi har gjort alt. Og det har ikke kommet gratis.

- Det har gått i ett siden jul. Jeg har stått opp klokka 06 minst fem dager i uka. Jeg har skremt meg selv opp.

- Er det 30-årskrisa?

- He-he. Nei. Jeg har ikke hastverk. Jeg er glad i å jobbe. Det å lage soloplate vil nødvendigvis innebære fryktelig mye arbeid. Enten kan du surre rundt i to år, eller så kan du isolere deg i et halvt. Jeg valgte det siste.

Lønn for arbæidet

Johansens beryktede CV vitner om en kar som alltid har hatt det travelt, selv om han tar seg god tid når han turnerer pressen i toppen av et Oslo-hotell. I fjor på disse tider gjaldt det "Den nye arbæidsdagn", albumet han etter hvert har solgt over 80.000 eksemplarer av. Gitt utgivelsesfrekvensen, og den nye radioslageren, er det fristende å spørre hva han har planlagt for "Neste såmr".

- Det er vanskelig å svare på, sier Ravi.

- Jeg har lagd musikk i ti år. De fire siste har jeg fått veldig mye oppmerksomhet. Det vil sikkert dabbe av, og så vil jeg fortsette å lage musikk til jeg pensjonerer meg. Jeg har heller aldri gjort det samme to år på rad. Da DJ Løv hørte skiva, sa han: "Dette er noe helt annet."

- Og hva er det?

- Sjangerpolitiets store mareritt. Et kaos av ulike stilarter. Det er pop. Det er nesten rock. Det er bossanova. Det er trip hop. Det kan nok hende folk vil klø seg litt i hue ved første lytt, men jeg tror det er allsang òg. Det er generelt en lystig tone. Mye humor og mye galskap.

Snill pimp

Alle som har sett videoene Ravi får skreddersydd av Nils-Peder "Nisse" Sand, skjønner det må bli passe sprøtt. I hvor stor grad handler suksessen om rollespill?

- Ravi bråker nok mer enn Ivar. Og jeg er blitt mer bevisst på at jeg spiller en klar rolle på scenen. Der er jeg snill hagenisse-pimp. Det er klart jeg synes det er gøy å stå og gjøre seg til.

- Er det like gøy på byen en lørdagskveld?

- Jeg går aldri ut lørdager lenger. Da opptrer jeg. Men folk er stort sett greie. Jeg står jo ikke over dem. Jeg er ikke høy og mørk, kan ikke danse og sliter med sangen. Det er litt av greia.

- Ingen ubehagelige opplevelser?

- Jo da. Spesielt når noen tar bilder uten å spørre. Jeg synes ikke det er god oppdragelse. Nylig konfronterte jeg en som knipset i vei. "Jeg turte ikke be om lov," sa han. Som om jeg er farlig!

Stormannsgalskap

Rullebrettet er med også i dag. Ellers er det to rekvisitter Ravi knapt greier seg uten: Telefonen han noterer innfall og utkast på, og mp3-spilleren. Repertoaret på sistnevnte strekker seg angivelig fra Madvillain til The Beatles, via Justin Timberlake, All Saints og Destiny's Child.

Og deLillos, selvfølgelig - enda det kapitlet av samtalen fort sklir over i Thorbjørn Egner.

- Jeg har en plan om å ta ting i en mer episk retning.

- Ja ha?

- Jeg har lyst til å lage en moderne versjon av "Hakkebakkeskogen". Da mener jeg ikke med mus og rev, men formen. En blanding av fete melodier og dialog og spenning. Hvis det blir like morsomt som det er inne i hodet mitt, da er vi inne på noe. Jeg håper det blir 20 CD-er. En skikkelig føljetong.

- Stormannsgalskap?

- Absolutt.

Venter på Waits

Skulle det ikke gå sånn, har han mer enn golfballer i lufta. Parallelt med hitparademarsjen pusler Ravi med en BA i musikkvitenskap. Hvilket setter sitt preg.

- Jeg er inspirert av klassiske ting. Mozart er flink. En talentfull fyr, he-he. Visste du at Dorthe Skappel har Mozarts "Requiem" som kjenningsmelodi? Jeg lurer på om hun er klar over det sjøl.

Ravi er seg iallfall bevisst musikalske signaturer. Det er derfor han snakker om størrelser som Eminem, Dr Dre og særlig Pharrell Williams, nærmest på repeat. Det er heller ikke fritt for at gjerne ser seg selv i superprodusentstolen.

- Det hadde vært en drøm. Jeg har fått noen henvendelser allerede.

- Hvem er ønskeartisten?

- Det er vanskelig å svare på.

Et glis brer seg snart i det røde skjegget.

- Tom Waits hadde vært gøy å produsere. Å programmere Tom Waits ville vært fint.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning