Liten lyd

Et mikroanlegg kan gjøre nytten i et lite rom, men en test viser at kvaliteten er middelmådig. Forbruker-rapporten har undersøkt ni såkalte mikroanlegg.

Publisert Oppdatert
Panasonic SC-PM21 oppnådde 62 av 100 poeng, og fikk karakteren "bra", som er nest best etter karakteren "meget bra". Resten av anleggene i testen fikk karakteren "middels". Det er imidlertid ingen av anleggene som Forbruker-rapporten fraråder å kjøpe.

Testen er utført i et testlaboratorium på oppdrag fra den internasjonale forbrukertestorganisasjonen ICRT som Forbruker-rapporten er en del av.

Dårlig lyd

Panasonic leverer mest lyd, etterfulgt av Philips MCM390 og JVC UX-G3. På lydkvalitet scorer testvinneren 3,5 på en skala fra én til fem. Generelt er ikke lyden veldig bra fra noen av anleggene. Små høyttalere klarer ikke å framskaffe ordentlig bass. Generelt ga avspilling av CD høyere lyd enn bruk av radio.

Alle anleggene består av integrert forsterker med to høyttalere. Spillerne tar vanlige CD-plater, i tillegg til mp3-CD-plater. Åtte av ni byr dessuten på tradisjonell kassettspiller.

Radioene fanger opp signaler fra tradisjonell FM- og AM-radio. Ingen av anleggene kan ta imot sendinger fra DAB, som i motsetning til i FM-systemet har samme frekvens over hele landet, og tilbyr lydkvalitet som CD.

Billigst og dårligst

Det rimeligste anlegget i testen, Grundig Varixx 4401 SPCD, kom dårligst ut. Varixx koster bare 1000 kroner. Det dyreste beløper seg til det dobbelte - det vil si 2300 kroner. Testvinneren fra Panasonic kommer på 1500 kroner.

Prisene har dermed gått ned. For fem år siden kostet de fleste små stereoanlegg over 3000 kroner.

Best til små rom

Geir Nordby, journalist i Lyd & Bilde, anbefaler å kjøpe mikroanlegg til studenthybler, soverom eller ungdomsrommet.

- Mikroanleggene klarer ikke å fylle en stue med musikk, da trenger du noe større for at musikken skal låte troverdig, for eksempel et tradisjonelt stereoanlegg eller hjemmekinoanlegg, mener Nordby.

Han anbefaler å kjøpe små anlegg fra anerkjente hi-fi-merker.

- Det har ikke skjedd så mye på mikroanlegg de siste årene. Enkelte anerkjente hi-fi-produsenter har imidlertid vært med på å sette en bedre standard. Du får bra mikroanlegg, men da koster de 6000-8000 kroner. Skal du velge en rimeligere versjon, bør du velge et uten glorete og blinkende lys. På anleggene med mer tradisjonelt utseende har man ikke brukt masse penger på unødvendige funksjoner, mener Nordby.

I samarbeid med Min Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning