Likestilling¿? Eller?

Jeg er av den helt klare oppfatning av at likestilling er at begge kjønn har like muligheter. Men like muligheter betyr ikke at begge kjønn skal gjøre det samme!

Publisert Oppdatert
Noen tror det og forventer at jenter skal skifte dekk og bli ledere i næringslivet. "Du har muligheten, skam deg om du ikke benytter den, tross alt har kvinner kjempet i årevis for at du i dag skal få velge".

Nøkkelord for Petra: velge.

I tråden på diskusjonsforumet om kvinnelig verneplikt ser jeg ganske tydelig at jenter er ganske så selektive når det gjelder når likestillingen "skal gjelde" og når det er greit det er forskjell på oss. Det er svært får som ønsker å avtjene verneplikt, så dette må på en eller annen måte ikke inn i likestillingsregnskapet.

Petra synes det skal være likt for alle, at alle borgere i dette landet kan gi et år av sitt liv for samfunnet, men at tjenesten kan tilpasses den enkeltes evner.

Mann eller kvinne - gutt eller jente.

På jobben har jeg i mine øyne et par interessante tilfeller av single jenter. Der sier de i fullt alvor at de trenger en mann, noe som i og for seg er både greit og forståelig. Men ikke tro det er for å pule på eller våkne på armen til. Neida, de skal ha en mann for å skifte dekk og flytte skap. Jeg er sjokkert. Og argumenterer og diskuterer, men dekkskift er visst mannfolkarbeid, basta! I mine øyne er det verkstedarbeid. Jeg gidder heller ikke skifte hjul selv, men det betyr ikke at jeg ikke kan. Og når min mann ligger på alle fire og skifter fordi det er uhørt i hans øyne å betale andre for å slippe, vel, da er det greit for meg, det er hans valg. Som det er mitt valg å la være.

Det er visst ikke lenger lov å være hjemmeværende heller. Jeg ønsker å være hjemme, jeg. Jeg synes det ville være koselig og gi meg en hel masse å få ta meg av barn, familie, hjem. Jeg har vært i utdannelse og arbeid i mange år, nå ønsker jeg egentlig å gjøre noe annet. Jeg ønsker meg ikke tilbake til kjøkkenbenken, men vekk fra stress mas og ønsker mer varme verdier i livet mitt. Men det er ikke politisk korrekt. Tross alt er man budt en mulighet som kvinne, om å være i jobb, barnehageplasser, like muligheter i arbeidslivet.... Da får man vær så god ta den.

Eller er det slik at dette ikke er noen mulighet men en form for tvang, i hvert fall dersom man skal anses som et fullverdig og voksent menneske?

Hvorfor er det så feil at kvinner ønsker å gå hjemme? Fordi de der ikke får realisere seg selv? Ja, hvis man trenger en jobb for å realisere seg selv, så skjønner jeg det kan bli problematisk å ikke jobbe. Alternativt kan man få seg en utviklende og morsom hobby. Men hvis man er tilfreds med å være familiemenneske og trives med det, hvorfor ikke?

Jo, ok, nå er det ingen hemmelighet at den søte, lille kjernefamilien ikke kom rekende på en fjøl til Petra-heimen. Vi har kjempet lenger og mer enn mange andre. Derfor har vi kanskje også et annet syn på det å få lov å være hjemme.

Folk får barn, gjerne et par-tre stykker. De er i barnehage 10-12 timer om dagen. Hva skal man med barn da? Jeg snakker ikke nå om de som ikke har noe valg pga barnehagens plassering, arbeidstider etc. Men det finnes også strålende dyktige mennesker med god økonomi som realiserer seg selv gjennom jobb i lederstillinger og gjerne jobber 12 timer om dagen. Hva er vitsen med å få barn da?

Supermamma, dobbeltarbeidende kvinne, klarer alt - ung, sprek¿ vakker, trener, lager nydelig mat etc. Hvilket press. Og hvem har lagt det presset på oss kvinner? Oss selv. Ved at vi skal ha alt, krever alt, skal ikke gi etter for noe.

Hvem andre kan kreve og kreve og aldri måtte prioritere?

Ingen andre.

Og så klager vi.

Det skrives artikler oppad vegger og nedad stolper om hva man i all verden skal gjøre for å få kvinner inn i styrerommene, i lederstillinger, inn på Stortinget.

Kvinner må delta i politikk, være med i næringslivet og bidra med sitt.

Ja, det skal være mulig for kvinner å drive med alt de vil. Men hva om de ikke har lyst da? Hvorfor skal kvinner gjøre ting de ikke har lyst til? Er det viktig å kvotere inn kvinner for enhver pris?

Jeg synes ikke det.

I like muligheter ligger også muligheten til å velge det tradisjonelt kvinnelige.

Petra vil gjerne være hjemmeværende mamma. La meg få lov uten å se ned på meg.

I dag er det den internasjonale kvinnedagen. Og jeg tror vi fortsatt trenger en slik dag. Den feires på ulike måter rundt omkring, eller markeres er kanskje et mer korrekt ord. Ellos feirer med å gi meg 100,- i rabatt på et eller annet plagg. De bruker litt nettplass på å fortelle oss om kvinnedagens historie, og du, det er tilbud på skjørt¿ Amnesty fokuserer på at kvinner blir voldtatt og mishandlet hver eneste dag, også 8. mars. Volvo har forsøkt å selge inn en ny modell denne dagen. Kvinnefronten og Ottar; vi har alle ulike ståsted og ulike ting vi ønsker å kjempe for i vår hverdag. Kvinnefronten skal forresten få et ekstra poeng av meg, for de ønsker også at alle skal få velge. De sier til og med at det er greit at kvinner er kledd i hijab, selv om vi noe mer uopplyste tenker at det er fryktelig at kvinner må gå i dette. Også her slår det inn, vi hevder å være innehaver av en sannhet på andre vegne.

Petra ønsker vi sammen skal innse hva ordet "valgmulighet" betyr og ønsker at akkurat DU skal få velge selv, enten du vil kjempe for en styreplass i næringslivet, være hjemmemamma eller gå med ermløse topper selv om du har passert 30.

Gratulerer med dagen!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning