Late og lekre

Planter du sukkulenter i verandakrukkene, kan du trygt reise på lang ferie selv om sommeren er knusktørr. Det er ikke alle som synes det er sjarmerende å fly rundt med ei vannkanne hele sommeren!

Publisert Oppdatert
- Det er ikke alle som synes det er sjarmerende å fly rundt med ei vannkanne hele sommeren, spøker Heine Hågensen. Han er gartner og driver egen gård med demonstrasjonshager. Akkurat denne forsommeren har ikke vanningen vært noe problem. Regnet øser ned.

På forskjellige plattinger i demonstrasjonshagen på Grytingen gård i Vestfold, står krukker med vakre sukkulenter. Til forskjell fra de tradisjonelle sommerblomstene.

- Jeg må innrømme at jeg har tenkt på sukkulenter som inneplanter for folk under 40 år, som vil oppleve masse, reise og ikke behøve å tenke på at blomster skal vannes, forteller Heine foran bålet i hagen. Det er nok en kald og våt sommerdag.

Ut med dem

- Men så kom ideen om å sette sukkulentene ut. For hvorfor ikke gi stemorsblomster litt konkurranse i balkongkrukkene? Da vil jo det samme gjelde for sukkulentene som uteplanter: De trenger ikke stell. Og de koster ikke mer enn rundt 40 til 60 kroner.

Sukkulenter er en samlebetegnelse på planter som har tykke og kjøttfulle blad eller stammer. Noen kalles kaktus, andre sukkulenter. De har alle tilpasset seg et klima som har vekselvis mye nedbør og perioder med sterk tørke. Derfor magasinerer de vann så de kan leve i lange perioder uten. Mange arter inneholder opptil 95 prosent vann.

De aller fleste sukkulentene kommer fra Afrika, med Sør-Afrika og Madagaskar som de mest planterike landene. En del vokser vilt i Mexico og Sør-Amerika. Det er sjelden de blir angrepet av skadedyr eller sykdommer. De er robuste og tåler late eiere.

Hagekos

Heine Hågensen er opptatt av å kose seg i hagen. Han tenner ofte et bål når ikke sola gjør oppvarmingsjobben. Da skal det være tid til tanker og å slappe av. Med beina på bordet og en god kopp kaffe.

- Sukkulentene kan du bare plante ut og glemme. Det viktigste er at du lager god drenering i krukka. De trenger ikke så mye jord som andre blomster. Men det kan sikkert være lurt å blande vanlig blomsterjord med kaktusjord eller sand. Gjødsler du litt når du planter, er det ikke mye som trengs utover sommeren.

Hågensen kommer på enda en fordel: Du slipper å knipe av visne blomster. De fleste sukkulentene har blader som er en pryd i seg selv. Blomstene kommer ikke nye hver uke som hos mange av sommerblomstene, og krever dermed ikke noe arbeid.

Inn med dem

Når høsten og vinteren kommer, vil Heine Hågensen teste ut hva sukkulentene tåler av kulde. Kanskje det er mulig å la noen av dem overvintre ute i krukkene sine?

- Vi vet at det finnes staudesukkulenter, takløk for eksempel, som kan klare seg i krukker vinteren over. Det blir spennende å se på disse. Sukkulentene kommer jo opprinnelig fra veldig varme strøk, men de er produsert i Norge.

Alle som har mange blomsterkrukker på verandaen ville helst slippe alt arbeidet med å tømme og bære bort tunge krukker på høsten. Da er det et pluss med sukkulenter som trenger lite jord, og som kan pynte i stua når kulda setter inn.
____________________________________________________________________________________

I samarbeid med Min Bolig />

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning