Langt fra bare kos

En lang trend har strukket seg helt til Norge. Sofatrenden har gått fra å være dyp og koselig til å bli minimalistisk og monumental.

Publisert Oppdatert
Her er sofatrenden som krever sin plass. Stilen er lang, og noen vil sikkert hevde at den er langt fra koselig. Når sofaene blir over tre meter lange, 100 cm brede og med en sittehøyde på knappe 40 cm, inviterer de ikke akkurat til kaffe og fyrstekake.

- Særlig italienerne har vært eksponenter for stilen med lange, flate og svært brede sofaer. De siste tre-fire årene har norske produsenter og norske forbrukere blitt veldig mye mer opptatt av modulbaserte sofasystemer, og det gir seg blant annet det utslag at sofaene blir lengre. Der 2,5-setere var de mest vanlige tidligere, er salget av 3,5-setere nå økt synlig, og flere produsenter får bestillinger på fire- til sekssetere, forteller Knut Skoe, daglig leder i Møbelrådet.

Krype oppi-behovet

Skoe forteller at sofatrenden er lavere enn noen sinne. Trenden med svært brede varianter - der det blir langt fra kanten av sofaen til ryggstøet - har imidlertid ikke hatt noe stort marked i Norge.

- De ivaretar kort og godt ikke kos-muligheten og krype oppi-behovet til oss nordmenn. Norske produsenter har derfor i liten grad tilpasset seg den brede trenden. Et av unntakene er L.K.Hjelle, som produserer møbler designet av Norway Says og som nok har en mer kontinental inspirasjon med lave og volumiøse sofaer - og utradisjonelle former, uttaler Skoe.

- Sofaene nå er mye dypere enn tidligere, men trenden med lange sofaer passer nok ikke helt med den tradisjonelle stuekulturen i Norge, sier Ingunn Fosseid, daglig leder og eier av Tannum Møbler.

Selv om stilen med langt, lavt og bredt kan bli i overkant minimalistisk for kryp-oppi-behovet, finnes det et visst marked for den mer kontinentale stilen.

- Lave sofaer som dekker store flater er tydligere til stede i markedet enn tidligere. I hjem som har mye plass er det nok blitt vanligere å innrede med sofaer som danner større landskap, i stedet for de typiske arrangementene av tre- og tosetere, sier Espen Voll, designer og en av grunnleggerne av Norway says.

Motreaksjon

Ikea har modulsofaer som kan settes sammen til å bli hele 330 cm lange, blant annet modellen Tylösand som er 91 cm dyp. Hos bolia.com kan daglig leder Johan Ottosson fortelle at mange av hans kunder vil ha den italienske stilen og gjerne med nøkterne farger.

- Trenden med lange, lave og brede sofaer er nok en motreaksjon på både de buede hjørnesofaene med tynne armlener fra 80-tallet, og de fiolette og limegrønne sofaene vi fikk på begynnelsen på 90-tallet, mener Ottosson.

Møbelrådets Knut Skoe mener at selv om den mest ekstreme trenden med langt, lavt og bredt ikke skulle sette seg i Norge, så er variasjonsbredden på møbelområdet sterkt utvidet de senere årene. Med modulsofaene er mulighetene til individuell tilpasning uendelig mange.

- Sofaene har i denne sammenheng blitt lengre, men nordmenn vil fortsatt gjerne sitte godt, sier Skoe.

- Og da må ikke sitteflaten bli for dyp. i_206407 i_206408

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning