Langhelg på Algarvekysten

- Hæ, helgetur til Portugal, er du gærn? Det er enkelte som synes det er drøyt å reise på helgetur til syden. At de selv sitter timesvis i bilkø for å komme frem til hytta på Sørlandet, tenker de ikke over.

Publisert Oppdatert
Med direktefly fra Oslo kommer du sannsynligvis frem til Faro før hyttefolka når Sørlandetshytta i fredagsrusjen.

Sardiner og bacalaou¿.Vi har vel alle hørt historien om u-landet på Biscaya som fikk bistandshjelp i form av klippfisk fra Norge på syttitallet. Nød lærer naken and å spinne, og portugiserne var ikke dummere enn at de skjønte at torsken (som heter bacalao på portugisisk) kunne brukes til mer enn rogn og lutefisk. Det samme skjønte brasilianerne, og resultatet ble en ny type fiskeretter, som med grønnsaker og krydder og masse godsaker til og med falt i smak hos selv de verste fiskehater. Byene på Mørekysten har mye å takke Bacalaoens opphavsmenn for!

Ferske, grillede sardiner:

Jeg har alltid innbilt meg at det lukter fisk i portugisiske kystlandsbyer. Muligens har denne innbillingen sitt opphav i en tur til Maderia som 9-åring, hvor jeg ble fôret med sverdfisk for første gang, og tatt med på kjøretur til orkide-øyas mest avsidesliggende fiskelandsbyer?
Uansett, dette er ikke ment som noe kritikk, tvert om! Fisk lukter godt, og jeg ble positivt overrasket over at det stinket sardiner lang vei fra fiskehavnen. Om ikke dette skulle være nok, så serveres det grillede sardiner på hvert hjørne i Faro, og det bør smakes! Smaken av ramsalt, fersk grillet fisk er nydelig etter en lang dag på stranden, og passer godt som et mellommåltid

Portugisernes eget ferieparadis:

Det er mange turister på Algarvekysten, men i selve Faro by er det påfallende lite utlendinger, til tross for at det er siste helgen i august og midt i fellesferien for mange søreuropeere. Derimot kryr det av ferierende portugisere. Ettersom sjøen rett utenfor havnen i byen er delvis våtmark og nasjonalpark, må vi ta ferje ut til en a de fire øyene utenfor nasjonalparken for å bade. Av disse øyene er Ihla da Farol den fineste, med endeløse finkornede strender, krystallklart vann, hyggelige fiskerestauranter, og en liten landsby med feriehus i hvitt og blått og maritim utsmykning. Her kan velstående portugisere kjøpe eller leie hus, og vi blir fortalt at også vi kan leie et feriehus hvis vi vil. Neste gang..!

Livet etter fotball-EM:

..eller skal jeg kanskje si livet etter EU? En lokal fyr vi treffer på en kafé forteller at det er vanskelig i Portugal hvis du ikke er stein rik. Innlemmelsen i EU og arrangement som fotball EM hever landets selvtillitt og ansikt utad, men det er blitt knalltøft for den gjennomsnittelige innbygger å holde seg à jour med de økonomiske og sosiale endringene i landet. Flere av de vi møter har 3-4 jobber for å få det til å gå rundt, og skilsmissestatistikken er meget høy, noe som vel er et typisk symptom på et samfunn som har gjennomgått altfor raske økonomiske og sosiale endringer.
-Ikke engang fiskeindustrien er det den en gang var, forteller Franco, en fyr på vår egen alder som for tiden har 5 jobber. Han vil vekk fra Portugal. Det samme vil venninnen hans. De sparer for å legge opp penger til å flytte til Brasil,- portugisernes store drøm, i følge dem selv.

Selv er vi storfornøyde med Portugal, og er kjempeglade for at vi nå kan fly til landet to ganger i uken!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning