Lag dine egne lys

Høsten er her igjen. Og hva skaper vel mer stemning enn levende lys i høstmørket? Samtidig er det en fin tid å sette i gang med hobbyarbeid innendørs.

Publisert Oppdatert
Lag dine egne stearinlys

Om du ikke ønsker å støpe lys på den tradisjonelle måten, så an du lage gelelys eller smelte rester fra stearinlys i vannbad. Dekorative lys av bivoks er enkle å lage. Dessuten lukter de godt. Veker og annet tilbehør finner du bl.a. hos Panduro. Der får du også kjøpt utstyr til vanlig lysstøping.
Du kan kjøpe former til lysene dine, men et lite glass eller en hermetikkboks gjør samme nytten. Bruk f.eks. vinglassene du hadde tenkt å kaste eller et tomt syltetøyglass.

Lys av stearinrester

Du trenger:
Rester av stearinlys
En gammel, stor kjele
Tomme glass
Veker
Evt. Fargetilsetning og lukt
Melkekartonger eller tomme glass/bokser

Sorter lysrestene etter farge, klipp bort brente veker.
Hell vann i kjelen sett glassene/boksene oppi.
Varm opp vannet. Det skal ikke koke.
Legg lysrestene (en farge pr glass) og la dem smelte til de har en temperatur på ca 85 grader.
Tilsett evt. Farge og lukt.
For å teste fargen kan du dryppe litt av massen på en et stykke papir.

I melkekartongene lager du et lite hull som veken træs gjennom. Knyt en knute på undersiden. Sett på litt tape, slik at stearinen ikke renner gjennom hullet. På toppen av kartongen legger du en blyant eller pinne som den andre enden av veken festes i.

Hvis du bruker glass eller bokser så lager du bare en knute på veken og fester den i bunnen av glasset/boksen med litt sterarin.
Hell den varme stearinmassen forsiktig over i formene. Hold knuten på bunnen av glass og bokser litt fast med en blomstrpinne e.l. i begynnelsen, slik at den ikke løsner.

Sett formene i kaldt vann når de er ferdige og la massen stivne. Melkekartonger kan lett fjernes ved å rive dem i stykker når massen er helt avkjølt/stiv.

Prøv deg frem med alternative støpeformer: Tomme eggeskall, silikonformer osv. Det eneste som kreves er at du får festet veken og at formene tåler varme. Ta vare på metall-formene til te-lys når de er tomme og fyll dem opp med farget stearin.

Lysene kan dekoreres med spesiell maling eller figurer. Pass på at det du dekorerer meg ikke er brennbart.

__________________________________________________________________________

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning