Kvinneguiden tester: Sommerøl etter jentesmak!

Vi trodde vi likte lyst øl best helt til vi testa den lette sommervæsken sammen med Norges fremste ølekspert, Espen Smith!

Publisert Oppdatert
Hver sommer testes utallige sommerøl, men vi plukket ut noen få lette øltyper fordi vi tenkte det ville falle i smak hos jentene. Tok vi feil tro?

Sett pris på øl!

Det heter seg at du aldri skal tøyse med favorottølmerket og fotballaget. Men øl er slettes ingen mannedrikk, det fikk vi konstatert da vi denne uken testet seks varianter av herligheten! Flaskeøl er nemlig i ferd med å bli trendy og til og med sexy på byen.

Men fremdeles har vi et langt stykke å gå. For tenk over hvor ofte eller sjelden vi kvinner hiver nedpå en halvliter. Det er godt med en kald en i sommervarmen, og herlig med fire-fem for å feire ukeslutt. Men har du noen gang sittet deg ned og nytt øl som du nyter et glass vin? Hvor ofte blir vi tilbudt et ølkart på resturanter? Som regel står det i menyen "husets øl på fat eller flaske" og så får du halvliter`n uten å tenke så mye over hvilken øltype det er. Og er det egentlig legitimt å klage på øl?

I ukens test skulle vi kose oss og lære å sette pris på alkoholgullet slik enhver kvinne burde gjøre!

Eksperthjelp

Redaksjonen er mer og mindre ølkjennere, men med en representant som elsker øl og en som foretrekker vin, ville øltesten bli relativt lunken uten en ekspert med på laget. Norges fremste ølekspert, Espen Smith, viste oss derfor hvorfor godt øl er godt. Og visste du forresten at du kan lage marinade av øl og ikke minst dampe blåskjell og pinnekjøtt i øl?

Espen Smith lever av hobbyen sin. Han har vært vert på skjenkestuer, leverandør og markedsfører av internasjonal og nasjonal drikke, han underviser blant annet om norsk drikkekultur, han er ølspaltist og skribent, forfatter av øl-og matbøker og han har reist på ølturer verden rundt, forelest på kurs og smakt på grenseløst mye øl. Han vet hva han snakker om.

Da vi handlet inn godsakene valgte vi ut tilfeldig sommerøl og lette etter det som var lyst og fint og som så godt ut. Med i testen er Hansa Chill, Ringnes Grillpils, Ringnes Sommerøl, Ringnes Skjærgårdspils, Aass sommerøl og Lysholmer Double Ice.

Smith forklarer at typisk sommerøl er lyst fordi smaken er inspirert av naturen for årstiden.

- Det er sol og varme, gress i parken, vi er mye ute i naturen og et godt sommerøl har flere referansepunkter fra omgivelsene rundt oss. Dessuten er øl leskende, og vi spiser mye salt sjømat og griller mye, derfor er øl godt om sommeren, sier han og forsetter;

- Alkoholen bryter ned fettet i grillmaten, men en tommelregel er; jo lysere og magert kjøtt - jo lysere og lettere øl, fet mat skal nytes med kratigere øl som inneholder mer humle og gjerne sterkere alkoholstyrke, forklarer han.

Kreativ ølbruk

Eksperten håper at Norge en gang blir flinkere å smake på øl, og bruke øl til og i maten som vi bruker vin.

- Nordmenn bør bli mer bevisste på øl. Det er ikke tradisjon å dele kunnskap om øl slik det er om vin. Men jeg bruker mye forskjellig øl når jeg lager mat, for eksempel lager jeg marinade til kjøtt av øl, damper blåskjell og pinnekjøtt på øl, man kan bruke øl i fine drinker med for eksempel jordbær som isbiter, forklarer Smith.

Erfaringene Smith har gjort seg gjennom årene som ølekspert er at jenter tror de liker kun lyst øl, mye fordi mørkt øl ser mektig og grovt ut og fordi smaken da må være dårlig. Men også fordi øl inneholder så mye kalorier at det er best å holde seg til det lyseste. Men visste du at det ikke er ølet som gjør at du får ølmage, men alt det du spiser til? Øl vekker nemlig apetitten din.

Smith forteller at flesteparten av kvinner blir overrasket når de smaker mørke øltyper og ender ofte opp med å like dette bedre enn lyst øl.

Slik smaker du

Smith heller første øl i tre glass, slik at skummet blir høyt og vi kan se om det er fyldig og klistrer seg til kantene - noe som betyr at det er godt. Aromaen blir også tydeligere og det er lettere å lukte på ølet.

Vi kan ikke si at vi hadde det rent kjedelig da vi skulle begynne smakingen, forskjellen på øl- og vinsmaking er nemlig at man ikke skal spytte ut ølet!

Grunnen er at tungen er laget slik at de ulike smakssansene er plassert på forskjellige punkter. På tuppen kjenner man søtsmaken og på sidene kjenner man den sure og salte smaken. Helt bakerst på tunga kjenner man bittersmaken som er helt nødvendig for å kunne smake skikkelig på ølet, og man må dermed svelge.

Smith løfter deretter glasset og beveger det i sirkel for å kjenne lukten bedre, med nesen i glasset sniffer han dypt og forsøker å kjenne etter malt, humle, sødme og andre knagger å henge aromaen på. Deretter heller han ølet i munnen hvor han holder det i noen sekunder før han svelger og leter etter hintene som ettersmaken legger igjen.

Testen

Lysholmer Double Ice
Kommentarer:

Skummet er boblete, smaken er frisk og fin med hint av citrus og grønne epler. Et fint anslag av maltsødme, friskheten er fyldig til å være en lys type øl.

Fin balanse mellom bitterhet og sødme. Dette er et bra produkt som jeg tror veldig mange jenter liker, men også gutter.
Ringnes Skjærgårdspils

Kommentarer:

Man kjenner en bitter humle og en god aroma, ølet er fyldig og holder på smaken.

Dette er et fullverdig produkt som er bankers for de fleste, det er godt men mer bittert enn Lysholmer Double Ice - dette er litt smak og behag, men det scorer nest høyest i testen vår.Hansa Chill

Kommentarer:

Dette er en ny type øl som skal kjøles ned til null grader i frysen i ni minutter og smake best da. Skummet og fargen er lys og fin, dette er et klassisk lyst øl.

Smaken er skarp med bitter humlesmak, overraskende god smak, men litt tynn.
Aass Sommerøl

Kommentarer:

Tett og fint skum, lyst og lite innslag av humle. Man kjenner en tydelig syrlighet og en søt smak av litt appelsin, en fruktig smak.

Ølet er litt vannete og gjerne litt for lys, ølet treffer gjerne jenter som ikke liker smaken av øl så godt, det er et lettdrikkelig øl.Ringnes Grillpils

Kommentarer:

Flott og tett skum, en lyslager pils med mer maltsødme og god balanse, man kjenner igjen en bitter humlesmak, ettersmaken er hard. Passer den til grill? Her trekkes det ned i karakter, vi vet ikke helt, til fet grillmat bør nemlig ølet være mørkere, men ideen, konseptet og designet er morsomt!

En akevitt hadde passet bra til for å kompensere mer mot fet mat.Ringnes Sommerøl

Kommentarer:

Skum og farge er som de andre lyse øltypene vi har smakt. En syrlig smak av grønne epler kjennes, men ølet er veldig svak og nesten for vannete.

Ølet kjennes egentlig litt "dødt" ut i smaken og er i grunnen kjedelig.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning