Kvinneguiden tester: Selvforsvar!

Slag i skrittet, spark i kneet, fingre i øynene - slik kan vi beskytte oss. Se web - TV!

Publisert Oppdatert
Kvinneguiden.no samarbeider med sportsnettstedet Speaker.no da undertegnede og journalist Hilde Tomter i tiden fremover tester til dels uvanlige mosjonsformer og idretter fra to kvinners perspektiv.

Vi er lei av å være redd for å gå i mørket, vi er lei av å være utrygge, og vi er lei av å føle oss svake og uforberedt. Vi bestemte oss for å lære selvforsvar en gang for alle.

Se web - TV innslaget her!

Kontrollert frykt

Selvforsvar har eksistert så lenge mennesker har vært på jorden. Flere teknikker stammer fra også blant annet fra kung fu og karate.

Rob Grant har drevet med martial arts i 12 år og har i dag med seg kjæresten Rachel Foux for å undervise kvinner i selvforsvar i Oslo.

- Det er stor forskjell på hvordan en mann angriper en annen mann og hvordan en mann angriper en kvinne, dette må vi huske på når vi trener, sier Grant.

Foux er sjokkert over alle voldtektene i Oslo og mener det er på høy tid å ta saken i egne hender;

- Vi lærer ikke bare kvinnene fysiske teknikker, vi fokuserer også mye på det psykiske og følelsene rundt det å bli overfalt. Det er vanlig å fryse helt under et overgrep, kvinner skal lære å takle farlige situasjoner selv om de er livredde, sier Foux.

Foux har jobbet med psyken til mange kvinner og mener at bare det å vite at man kan selvforsvar styrker ens selvtillit;

- Går du rundt i frykt kan du rammes hardt om du blir overfalt. Går du rundt og er sikker på det du har lært, er det mindre sjanse for at noen angriper deg, mener hun.

Knyttneven mot skrittet

Selvforsvarskurset begynner med omfattende oppvarming i 30 minutter og fortsetter med martial arts-teknikker som får blodet til å bruse i kroppen. Svetten siler, kroppen tøyes og bøyes, styrkes og utfordres. Med oppvarmingen forbereder vi oss både fysisk og mentalt.

Grant og Foux viser oss flere forskjellige forsvarsteknikker, de fleste handler om å gå et skritt nærmere overgriperen for bedre tak, og deretter påføre ham smerte i håndleddet for å få ham til å slippe deg.

Vi prøver oss på alle teknikkene, og vi synes det er utrolig at man kan løfte en tung mann helt enkelt så lenge man bruker riktig teknikk. Holder han hodet ditt fast og du står bøyd fremover, skal du ta din egen arm bak ryggen hans og hånden din under hans hake for så å løfte løfte opp ene foten hans og slenge ham i bakken.

I kampens hete er det likevel helt vanlig at panikken tar oss og at man dermed glemmer hva man skal gjøre for å forsvare seg selv.

- Du kan enten bruke knyttneven og slå ham i skrittet, sparke ham i kneet eller foten, kjøre albuen i ansiktet, stikke to fingre i øynene, vri håndleddet hans eller ta tak i lillefingen og knekke den bakover, sier Grant.

Instruktøren vil ikke spre panikk eller frykt blant kvinner, men han ønsker likevel at de er på vakt;

- Om du ikke er klar over at fare eksisterer, vil den komme og ta deg, sier han.

Rob Grants 5 viktigste selvforsvarsregler:

  • Vær klar over at fare eksisterer

  • Tro på deg selv og på at du har evne og makt til å ta angriperen og komme deg løs

  • Du trenger viljestyrke til å takle situasjonen

  • Ta kontroll og sørg for at du skader angriperen nok til at du kan rømme

  • Vær oppmerksom så du ikke risikerer å bli anklaget for overfall når alt du har gjort er å forsvare deg selv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning