Kvinneguiden tester: Magedans!

Fruktbarhetsdans eller trening? Hoftevrikking ble det uansett, se det på web-TV!

Publisert Oppdatert
Kvinneguiden.no samarbeider med sportsnettstedet Speaker.no da undertegnede og journalist Hilde Tomter i tiden fremover skal teste til dels uvanlige mosjonsformer og idretter fra kvinners perspektiv. Vi starter med noe skikkelig feminint!

Se web-TV innslaget her!

Midjetrening

Bekkenet inn, magen stram, bøy i knærne, ryggen rak og brystet opp. Klarer du å kombinere dette med rumperisting, hoftevrikk og sensuelle rytmer, har du helt klart potensiale til å bli en fullverdig magedanser!

Vi er i Torggata 16 i Oslo på Navlen Dansestudio, her får vi være med på et nybegynnerkurs i regi av magedansveteran og grunnlegger av studioet, Hilde Lund. Hun regnes som en av pionerene innen orientalsk dans i Norge som hun har drevet med i 18 år. Danselæreren har sin utdannelse hovedsaklig fra Egypt, hvor hun siden 1995 har studert med store lærere og koreografer som Raqia Hassan, Aida Noor og Nadia Hamdi.

Målet vårt er å teste hvor god trening denne danseformen er for kroppen og hva vi får ut av en slik time.

Lund selv mener at det kan være vanskelig å få oversikten over magedans som treningsform etter bare èn nybegynnerklasse.

- Det er først på høyere nivåer man får litt styrketrening ut av det, med et vesentlig høyere tempo enn på et nybegynnerkurs. Men morsomt er det uansett, sier Lund.

Og testpanelet har aldri prøvd dette før, derfor begynner vi forsiktig! I følge Lund får man virkelig utbytte av bevegelighet, balanse og kroppsbeherskelse gjennom magedans. Og du kan også styrke den indre muskulaturen litt på samme måte som pilates.

- Man får ikke "jernkondis" av det, men man blir smidig, får god holdning, og får en god kroppsbevissthet i tillegg til å få trimmet midjen. Man får på ingen måte flat vaskebrettmage av dette, men man kan pådra seg timeglassfigur, med ordentlig innsving i midjen dersom man trener mye, forteller Lund.

Opphavet

Det hersker en viss uenighet om hvor magedans stammer fra, tyrkerne hevder den er tyrkisk, egypterne sier den er egyptisk. Lund mener at det ikke er urimelig å anta at den har utviklet seg fra en gammel fruktbarhetsdans. I følge forfatter av boken "Hot Mamas", Lou Paget, ble magedans skapt for å styrke kvinners bekken.

I dag er magedansens Mekka i Kairo, selv om dansen også er populær i Tyrkia og Libanon. Dette er måten damer i araberverden danser til fest, og dansen er utbredt fra Iraq i øst til Marokko i vest.

Lund begynte med magedans fordi hun ble tiltrukket av glitter og stas og arabisk musikk.

- Jeg er heldig som får ha en morsom jobb, det gir masse overskkudd og glede å danse magedans! Hvis man er sliten og trøtt når man kommer til klasse, tar det bare ti minutter før både humøret og energien er på plass igjen når man starter å danse, forteller Lund.

Dans deg i form!

Jentene i klassen har på seg tettsittende treningstopper og tights men det essensielle er skjerfet med klirrende perler som henger rundt hoftene. Dette fremhever bevegelsene og lager lyd i takt med rytmen.

Vi starter forsiktig med oppvarming av armer, hofter og ben. Lund tar oss sakte igjennom basisbevegelser før musikken kommer på og tempoet går opp. Utgangstillingen er føttene noen centimeter fra hverandre. Vi begynner med høyre side, venstrefoten holder balansen, høyre tå står plantet i gulvet. Bekkenet skytes frem med hofta som også skal opp to takter og tilbake to takter. Med musikken og tempoet står vi plutselig å vrikker stilfullt på rumpa før vi bytter side og gjentar bevegelsene. Etterhvert løftes armene i enkel koreografi fra side til side.

"Aiwa!" roper Lund og roser damene i klassen på arabisk som konsentrerer seg mens en annen arabisk sangstemme dirrer i høytalerne.

Vi bruker hele gulvet, beveger oss sensuelt frem og tilbake, fra side til side, holdningen er rett og hoftene myke. I begynnelsen er det litt utfordrende, men Lund er nøye med undervisningen og etterhvert føles det som om Shakira legger en hånd på hoftene og drar oss i gang!

"Smil!" roper Lund igjen. Det er en gledesdans og det er viktig å ikke bøye nakken og se konsentrert ut. Vi kjenner det godt i sidemusklene rundt magen, rumpa er med når bekkenet skubbes frem og det føles som om lårene styrkes gjennom å holde balansen med knærne bøyde i selve vrikkingen.

Konklusjon

Vi synes at magedansing er både underholdning og trening. Man får god holdning og balanse, man blir glad og føler seg veldig sexy! Det er slettes ingen bakdel å drive med denne aktiviteten et par ganger i uka nettopp fordi den gjør deg glad til sinns og trent rundt midjen.Se web-TV innslaget på Speaker.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning