Kvinneguiden tester: Fekting!

Sporten er elegant, nervepirrende og ekstremt morsom! Se web - TV!

Publisert Oppdatert
Kvinneguiden.no samarbeider med sportsnettstedet Speaker.no da undertegnede og journalist Hilde Tomter i tiden fremover tester til dels uvanlige mosjonsformer og idretter fra to kvinners perspektiv.

Se web - TV her!To gutter beveger seg eksplosivt frem og tilbake, kjappe brøl og lette ben trimmer akustikken i kjellerhallen. Bak hver sin maske og koblet til hver sin side av hallen prøver de å stikke hverandre mest mulig.

Stilfull sport

Vi er i Njårdhallen i Oslo og en av Norges fremste kvinnelige fektere, veteran Nina Steenland, tar i mot oss. Hun har drevet med fekting i 30 år og begynte fordi hun hadde dårlig rygg.

- Man får bedre holdning av å fekte fordi ryggen skal være rak. Samtidig får man trent hele kroppen, og man får en sterk psyke av sporten og utløp for aggresjon, smiler Steenland.

Denne gangen er det fekting som står for testetur, og ivrige journalister må beskyttes best mulig. En hel fektedrakt består av fektebukse, bindejakke innerst og jakke utenpå, alt i stoffet kevlar som også brukes i skuddsikre vester.

Man har hanske på fektehånden, maske og korde, og med fullt fekteutstyr er vi klare for en runde!

Skrekkblandet fryd

Etter en kjapp teknikkdemonstrasjon, har vi tenkt til å teste våre ferdigheter. Ledningene som skal fange opp poengene er koblet til hver vår side, og vi stiller oss i En Guarde - posisjon.

Vi prøver å bevege oss lett frem og tilbake, men når man hele tiden skal forsvare seg selv mot angrep, føles det nervepirrende å gå mot motstanderen og angripe selv. I begynnelsen kjenner vi en skrekkblandet fryd hvor latteren blandes med lyden av kordene som treffer hverandre. Poengtavla uler, Speaker.no har fanget sitt første poeng, men Kvinneguiden kommer sprettende etter!

Etter noen minutter føler vi at vi har dreisen på det, svetteperlene renner nedover langs kinnet, masken føles varmere og adrenalinet har funnet sin plass ytterst i fektehånden.

Klink, klink, score! Det er morsomt å kjenne at vi faktisk kan mestre noe som vi i utgangspunktet er amatører i. Vi leker oss og utfordrer hverandre, kampen er så god at vi glemmer at vi faktisk trener.

Konklusjon

OK, det ble gjerne ikke Madonnas elegante opptreden i James Bonds Die Another Day, ei heller Zorro eller kopi av Uma Thurman i Kill Bill, men hva gjør vel det når lo oss igjennom treningen?

- Fekting er som sjakk i hurtig tempo, man må være målrettet og tålmodig, og det er veldig gøy, forklarer Steenland.

Og det beste av alt; sporten passer for alle helt uavhengig av kroppstype!

Fakta om fekting • Moderne fekting har sine fjerne røtter i gammel krigskunst, og helt tilbake i det gamle Egypt fantes det skoler for sverdkamp. Seinere skulle blant annet grekerne, romerne og våre egne vikinger se verdien i å lære seg våpenbruk. Å kunne svinge sverdet skikkelig var livsviktig for enhver kriger. Utover middelalderen utviklet våpnene seg kontinuerlig for å holde tritt med stadig bedre rustninger. Dette kappløpet tok slutt etterhvert som kruttvåpen gradvis fortrengte både sverd og rustninger fra slagfeltet.

 • Moderne sportsfekting vokste ut av den «klassiske» renessansefektingen og fikk angivelig sitt gjennombrudd under de første Olympiske leker i 1896. Fekting hadde blitt en sportsgren. Etter mange års uenigheter mellom den franske og italienske fekteskolen, ble FIE (Fédération Internationale d'Escrime) stiftet i 1913 for å utvikle et felles regelverk. Elektrisk registreringsutstyr ble innført i 1934, og gjorde dømmingen av den hurtige, nye idretten langt lettere.

  REGLER I KORDFEKTING

 • Hvert treff gir ett poeng
 • Treff registreres når kordespissen treffer motstanderen med minst 750 grams kraft.
 • Hele kroppen er lovlig treff-flate
 • Dersom fekterne treffer hverandre "samtidig" (mindre enn 1/25 sekund tidsdifferanse) får begge poeng.
 • Blir en fekter presset bak baklinjen av motstanderen, regnes det som et treff
 • Kommer en fekter utenfor sidelinjen stoppes kampen, og vedkommende må gå en meter bakover.

  Kilde: Wikipedia.no

Se web - TV her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning