Kvaløya: tromsø-væringenes egen kystperle.

Etter å ha fartet mer eller mindre verden rundt i flere år, vil det være urettferdig å ikke skryte litt av de mange fine plassene vi har i vårt eget land.

Publisert Oppdatert
Vel er Sør-Norge også vakkert,men det mangler en ting: de lyse, lange sommernettene, og nordlyset jagende vilt over himmelen.

Middnattstur på Kattfjordeiet:

I slutten av juli begynner det å bli mørkt om nettene i Sør-Norge. På Kvaløya er det fortsatt solen som råder 24 timer, og det er ingen som krever at du er hjemme til et bestemt klokkeslett. Her pakkes sekken for fjelltur gjerne ved midnatt. Med topper opptil 1200 meter, urørt mark så langt øyet rekker, og ørretvann som lokker med fersk nattmat, er det lett å glemme at "storbyen" Tromsø kun er 40 min. unna med bil. For her det er kun reinsdyrene som samene har sluppet ut på sommerbeite som forstyrrer freden, og kanskje en eller annen lokal fotturist eller rypejeger.Eller hva med en kveldstur på Blåmann? Dette er et av Troms mest populære destinasjoner for fjellklatrere, både amatører og profesjonelle.

Småseien er best etter midnatt, og makrell er tabu året rundt¿

Selv om jeg er glad i å gå i fjellet, er jeg nok enda mer glad i sjøen. Men her er ikke mange som bruker båtene til ren fornøyelse. Båter er til for nyttens skyld, og da skal det feskes! Torsk, sei, hyse, lyr og den stygge steinbiten, og helst skal de være godt over kiloen for at man gidder å ta dem opp. Mens jeg i Kragerø blir hoppende glad for en halvkilos tare-torsk, ville jeg ikke turd å nevnt dette til mine slektninger nordpå! Og makrell spiser man rett og slett ikke! Nordlendingene ser på makrell som en uren odselsfesk, på linje med gripp og hyene, og spiser den dermed ikke. Sett med en sørings øyne er nordlendingene ganske sære i feskemat-veien., da de også påstår at man ikke skal feske i månedene uten bokstaven R.. Det feskes altså ikke i mai, juni, juli og august, hvertfall ikke offisielt, ettersom fesken da smaker mainnsjit.
Det som er godt derimot, det er nyfesket små sei, grillet på bål eller i grillen. Den smaker ekstra godt når den feskes på natten i midnattsol, alle helst etter midnatt. De lange sommernettene kan være irriterende når man skal lese til eksamen, men du verden så deilig det er når man har fri!

Det hissige nordlyset:

Mange søringer tror at nordlyset har å gjøre med partikler fra sola som reflekteres ute i stratosfæren. Tull og tøys! Nordlyset er et levende vesen på himmelen, som man ikke bør hisse på seg! Da faren min var liten brukte ungan å vinke til nordlyset med et lommetørkle. Dette irriterte nordlyset så kraftig at det kom etter synderne, og hvis de ikke klarte å legge seg ned og be om nåde i tide, ble de gjennomboret med iskalde luftstrømninger, og det tok flere tomer å tine opp etterpå. Mye kan sies om nordlyset, som jeg ikke skal gå innpå her.
Men på Kvaløyas ytterside opplever man nordlyset så intenst at det ikke skal mye fantasi for å tro på de gamle mytene som assosieres med dette mystiske lyset. Det kommer som et lyn ned fjellsiden, farer gjennom Kattfjordalen i nyanser av blått, grønt, gult og fiolett, før det forvinner like fort som det kom. På slike kvelder er det deilig å være nordaførr dag, og Tromsø føles som en evighet unna.

Fjellet er aldri langt unna, og så snart solen titter frem, ligger fjelltoppene å venter på å bli utforsket .

Andre attraksjoner:

Utenfor Kavaløya ligger et Sommarøya, bestående av små holmer, et lite fiskevær, noen reineiere, og de flotteste hvite strender! Og ja, vi bader som bare det, selv om vannet sjelden er mer enn 14 - 16 grader. Et annet sted som er verdt et besøk er Villmarksenteret. På vinteren arrangeres det hundekjøringsturer og lavobesøk, og på sommeren har de andre aktiviteter tilpasset årstiden.

Det finnes en hel rekke spennende ting å gjøre på Kvaløya til enhver tid for den som er glad i naturen og friluftslivet. Så dokker ska no bare komme på besøk!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning