Krydder uten hyller

Det er ikke gunstig å ha krydderkrukkene i dampen og varmen over komfyren. Vi krydrer maten med flere eksotiske smaker enn noen gang - men hvor skal krydderiene stå?

Publisert Oppdatert
- Krydder skal oppbevares lufttett, mørkt og tørt, opplyser Even Ramsvik ved Gastronomisk Institutt. Det er ikke gunstig å ha krydderkrukkene i dampen og varmen over komfyren. Nei vel, men hvor skal da krydderskapet stå?

Vi befinner oss tydeligvis i et slags krydderuføre her i landet. For en ringerunde til interiørbutikker og kjøkkenutstyrsforhandlere viser at både krydderhyller og krydderskap er helt ut. De finnes så å si ikke i handelen. Bare IKEA kan skilte med noe.

Krydderstativ, derimot, kan oppdrives. Hos Jernia og Åhlens fant vi stativ i stål med små krydderkrukker. Et par steder hadde de en slags kommode i tre med plass til fire krydderskuffer. Men det er ikke mye hvis man liker å lage litt eksotisk mat.

Det siste på krydderhyllefronten er rett og slett krydderskuff. Alle de nye kjøkkenforhandlerne holder seg med skuffer som har krydderinnsats. Det vil si en skuff til å trekke ut, og der står eller ligger krydderkrukkene på rad og rekke. I sirlig orden. Se det!

Og skal vi følge ekspertene på krydder og kokkekunst, så ligger de da både mørkt, tørt og lufttett. Og lett å få tak i hvis skuffen ikke er langt fra grytene.

Til trøst for alle dem som kan se langt etter splitter ny kjøkkeninnredning, finnes det innsatser å få kjøpt til skuffer innenfor standardmål.

Kokketabber

- Krydderet står ikke ideelt hos meg heller. Men det blir i alle fall ikke dampet over komfyren, sier kokk Finn Oscar Thorsen litt brydd. For krydderkrukkene står i dagslys, på en krydderhylle ved siden av kokeplatene. På benken står et krydderstativ.

- Det fikk jeg i gave, men jeg bruker det aldri. Hvordan kan jeg se hva som er oppi her da? Det står ikke kryddernavn på krukkene. Nei, det er bare jåleri. Krydderet jeg bruker, står i hylla uten å se lekkert ut, slår kokken fast.

Vi har allerede snakket med mange kokker på telefonen. Og stilt spørsmålet: Hvordan oppbevarer du krydderet hjemme hos deg? Svaret setter de aller fleste i samme bås som oss andre. For neeei, det står nok over komfyren, eller ved siden av. Det står ikke mørkt, og kanskje ikke helt tørt heller. Vi vet jo hvordan det skal gjøres. Men praksis hjemme er noe annet.

- Kjøp i alle fall krydder på glass, og ikke i poser. Hvis du kjøper det i pose, så hell det over på glasskrukker eller små plastbokser. Jeg har mitt krydder i plastbokser i skapet, forteller Ramsvik. På Gastronomisk Institutt og på alle restaurantkjøkken opererer de med krydder på digre krukker.

Rist

Uansett om vi oppbevarer krydderet forskriftsmessig, har det begrenset holdbarhet. Det mister aroma etter hvert, særlig hvis det utsettes for luft, varme og fukt.

- Krydderimportørene skriver "best før"-dato på krydderboksene, og jeg mener det er rundt et års holdbarhet. Krydder som jeg bare bruker til jul, for eksempel, kjøper jeg nytt neste jul. Da er det lite aroma igjen, forteller kokk og vinkjenner Ole Martin Alfsen. Som har små porsjoner krydderet på en liten hylle i nærheten av komfyren. Resten står i en egen eske i et mørkt og kaldt skap. Når boksene i hylla er tomme, fyller han fra esken i det kalde skapet.

Han ber folk ta en titt på ferdige krydderblandinger som har stått lenge. Det kan gå midd og andre uhumskheter i blandingen etter hvert. Men ifølge kokken vil du se det tydelig.

Hvis du kjøper krydder på tilbud, kan det være fordi det snart går ut på "best før"-dato, så det er en god idé å se på datoen på krydder - slik du gjør det på ferskvarer.

Et lite tips fra Gastronomisk Institutt til slutt: Hvis du synes krydderet har mistet smak, ha det i en stekepanne og rist det. Da frisker du opp aromaen. Bare kjenn!
__________________________________________________________________________

Foto: Dag G. Nordsveen

I samarbeid med Min Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning