Krim-boom i norsk film

Snart dukker også krimhøvding Varg Veum opp på både skjerm og lerret. Filmatiseringer av krimbestselgere er den største bølgen i film-Norge for tiden.

Publisert Oppdatert
Det begynte så smått allerede i 1958, med gode, gamle "De dødes tjern" fra 1958. Filmen var basert på Bernard Borges (alias Andre Bjerke) kriminalroman ved samme navn. Men fra midten av nittitallet og frem til nå har det virkelig tatt av når det filmatiseringer av kjente norske krimromaner for kino og TV.

En ny Unni Lindell-serie produseres i disse dager for NRK og kommer på skjermen til høsten. Samtidig skal merittene til Varg Veum, Gunnar Staalesens utrettelige helt, transformeres til hele to kinokinofilmer, samt fire TV-filmer som skal sendes på TV2.

Inspirert av svenskene

Svenskene har holdt på med dette lenge - med enorm suksess. Folkekjære krimkarakterer fra forfattere som Henning Mankell, Jan Guillou, Liza Marklund og Sjöwall/Wahlöös har blitt enda mer populære gjennom filmatiseringene.

- Utviklingen i Norge er utvilsomt inspirert av svenskenes suksess med kjente krimbøker. Produsentene bak Veum-filmatiseringene har for øvrig jobbet med både Beck- og Wallander-filmene, forteller Ivar Køhn, drama- og langfilmkonsulent i Norsk Filmfond.

Køhn har bitt seg merke i at det norske filmmiljøet for alvor har plukket opp den svenske tråden med å lage film av etablerte krimmerkenavn.

- Vi har en aldri så liten boom på gang her, konstaterer filmkonsulenten.

Godt rykte utenlands

Ivar Køhn mener grunnen til at man satser på etablerte krimskikkelser langt på vei kommer av at det er mye mindre risikofylt å jobbe med en allerede kjent karakter. Dessuten har utenlandske markeder blir viktigere og viktigere. Det er med norsk krim som det er med norsk black metal; begge deler er ganske så skummelt, og begge har på grunn av sitt gode omdømme internasjonalt et stort eksportpotensial.

- Det stemmer at norsk krim har et veldig godt rykte i utlandet. Derfor er både det skandinaviske og det europeiske markedet naturlige mottakere for krimfilmatiseringer, sier Ivar Køhn.

Når det gjelder de kommende Varg Veum-filmene, har utenlandsmarkedet ganske enkelt vært avgjørende for at produksjonen ble satt i gang.

- Her snakker vi om såpass store og påkostede produksjoner som ganske enkelt må ha et større marked enn bare det norske for å være økonomisk levedyktig, fastslår Køhn. Med i dette regnestykket kommer også inntektene fra det stadig ekspanderende markedet for kjøpe-DVD-er.

- DVD-markedet blir stadig viktigere, særlig for større produksjoner, som kan selges i DVD-bokser, understreker Køhn.

Hemmelige innspillinger

Også dramasjef Hans Rossiné i NRK mener at det generelt skjer mye på krimfronten i norske filmmiljøer, men at boomen ikke bare gjelder bare for etablerte krimskikkelser.

- Det kommer utrolig mye bra norsk krim for tiden, og mye er under innspilling. Det vil publikum merke ikke minst på NRK fremover, og det gjelder både spesialskrevne manus og filmatiseringer basert på kjente romaner.

Dramasjefen røper at NRK er i gang med å lage film av opptil flere kjente norske krimromaner, men kan dessverre ikke røpe noe mer foreløpig.

- I tillegg er vi jo i gang med innspillingene til ytterligere to av Unni Lindells Cato Isaksen-romaner, "Sørgekåpen" og "Nattsøsteren". Krimelskere bør følge med på NRK neste høst, oppfordrer Hans Rossiné. i_209122 i_209121

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning