Kredittkortets ABC

Kredittkort kan brukes til både store og små kjøp. Få råd og vær forsiktig!

Publisert Oppdatert
Du kan ha det som reserve for uforutsette utgifter, eller i stedet for bunker med valuta når du reiser. Men vær forsiktig - uansvarlig bruk av kredittkortet kan sette deg i uønsket gjeld.

Tips

1. Husk at kredittkortet i realiteten ikke gir deg mer penger, men økt valgfrihet og mulighet til å jevne ut utgiftstoppene i hverdagsøkonomien. Ikke bruk penger du får problemer med å betale tilbake.

2. Sett deg inn i hvilke tilleggsfordeler du kan få ved å handle på kreditt. Mange kredittkorttilbydere har tilleggstjenester som reiseforsikring eller andre forsikringer i kortet som gjør at du er forsikret når du betaler med kredittkortet ditt.

3. Velg et kredittkort uten årsavgift, og pass på at du ikke må betale gebyrer når du handler med kortet.

4. Til slutt: Hvis du vet at du ikke er flink med penger og har en snikende følelse om at du ikke bør skaffe deg et kredittkort - la det være.

Vit hva det koster

En av de viktigste tingene du må vite før du betaler en vare med kredittkortet, er hva det faktisk koster deg å bruke det. Svaret avhenger helt og holdent av deg selv. Lar du være å betale ned hele beløpet den første måneden, må du betale renter. Velger du derimot å nedbetale hele beløpet med én gang, koster det deg ikke noe ekstra å bruke kredittkort ved varekjøp.

Her er et regneeksempel:

Dersom du for eksempel kjøper en TV til en verdi av 12.999 kroner på et kredittkort med dagens renter, og betaler den ned med 2.257 kroner månedlig i løpet av 6 måneder, vil dette ha kostet deg rundt 550 kroner i renter.

Kjøp : 12.999,-
Renter : 550,- (over 6 måneder)
Sum : 13.549,-

En av fordelene med å betale med kredittkort, er at du får tilbud om en svært fleksibel nedbetaling. Du bestemmer selv hvor raskt du vil nedbetale kreditten, og kan variere beløp fra måned til måned. På den måten kan du jevne ut utgiftene over tid, og balansere din økonomiske situasjon ut i fra et mer langsiktig perspektiv.5 myter om bruk av kredittkort:

1. Jeg kan bare få kredittkort i banken jeg har konto i.

Feil: Enkelte kredittkort er frittstående kredittkort som ikke er knyttet til en spesiell bank eller bankkonto. Alle kan i utgangspunktet få et slikt kort. Et kredittkort hos et uavhengig kortselskap påvirker ikke kredittverdigheten i banken din, så lenge du er ansvarlig og ikke pådrar deg betalingsanmerkninger.

2. Alle kan få et kredittkort.

Feil: De fleste banker og kredittkortutstedere har kriterier for hvem som kan få kredittkort. De fleste krever at du er over 18 år, har fast inntekt og ingen alvorlige betalingsanmerkninger.

3. Det er stor risiko for å bli svindlet ved bruk av kredittkort.

Feil: Hvis du blir utsatt for bedrageri når du betaler med et kredittkort, er det alltid kredittkortselskapet som står for all risiko dersom du har fulgt de vanlige forsiktighetsregler. Derfor er det ekstra sikkert å betale med kredittkort ved internettkjøp etc. I tillegg beskyttes kortet av en PIN-kode som gjør det vanskelig for tyver å ta ut kontakter fra kortet ditt. Dersom kortet ditt blir stjålet, kan du med enkelthet ringe inn og sperre for bruken av det.

4. Betalingskort, bankkort og kredittkort er det samme.

Feil: Med et kredittkort får kunden en faktura i slutten av måneden og velger om han eller hun vil betale alt på en gang, eller dele opp nedbetalingen over tid. Når du benytter et betalingskort får du også alle kostnader samlet i én faktura, men du kan ikke dele opp fakturaen over flere måneder. Benytter du deg av et bankkort som er knyttet til bankkontoen din, trekkes summen direkte fra kontoen uten rentefri kredittid.

5. Du mister kontrollen over utgiftene dine ved bruk av kredittkort.

Feil: Kredittkort kan gi økt valgfrihet og mulighet til å jevne ut utgiftstoppene i hverdagsøkonomien. Den økonomiske planleggingen blir enklere når alle utgifter samles på én regning, og du får mulighet til å fordele nedbetalingen over et par måneder.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning