Kreativ bagasje

I gang med feriepakkingen? En tur innom en reisebutikk kan både bidra til å gjøre ferien enklere og mer behagelig, men samtidig kan det ende med at du får behov du ikke visste at du hadde.

Publisert Oppdatert
Å pakke til en to-tre ukers ferie er ikke enkelt. Ikke bare skal du ha med deg noe til enhver anledning, men det skal jo helst ikke ta så stor plass eller veie for mye heller.

Uansett om man skal på backpackertur til Asia, telttur i Jotunheimen eller luksusferie i New York; det kan lønne seg å besøke en reisebutikk før du drar. Vi besøkte Handysize, en butikk (som navnet tilsier), spesialiserer seg på små hendige ting som ikke tynger bagasjen unødvendig.

Mette Grimsgaard åpnet butikken den 10 februar i år, og har fått mye positiv oppmerksomhet.

-Det blir mer og mer vanlig å reise langt, og til eksotiske steder. Det er bare å se på mediedekningen, i tillegg til egne reisemagasiner har aviser og internett masse informasjon til reiselystne. Jeg merker at de reisende blir mer vågale, og reiselystne i alle aldre drar på tur alene. Jeg har blant annet hatt 40-50 årige single damer som drar på fottur alene i Frankrike, og mange voksne drar også utenlands for å jobbe et halvt år. Å reise har rett og slett blitt en stor del av det urbane livet, sier hun.

Alt på ett sted

Selv om Handysize selger produkter til både charterturister og mer vågale reiselystne, er det helt klart mest å hente for de som skal midt uti «bushen».

-Jeg har reist mye selv, og kunne ikke forstå hvorfor det ikke fantes en butikk som hadde alt jeg trengte til reisen. Jeg ble rett og slett lei av å gå i sportsbutikker, bokhandlere, elektronikkbutikker og parfymerier, og derfor startet jeg min egen butikk, forteller hun.

Og Handysize inneholder virkelig det aller, aller meste. Små sjampoflasker, solkremer, neglefiler, digitalkameraer, hengekøyer, ryggsekker, desinfiseringsmidler og reisebøker.

-Jeg syns det er viktig å ha en blanding av fornuftige ting, og «morsomme» ting i butikken. Mye av det jeg har her er ikke helt nødvendig, men mer morsomt å ha. Jeg har mange kunder som er her inne i en halvtime bare for å kikke på alt som finnes, og som til slutt handler noe de ikke ante at de hadde behov for.

Som for eksempel en penn som virker uansett hvor fuktig det er rundt deg. Eller hva med en lommelykt på størrelse med et kredittkort? Eller en uttrekkbar klessnor kanskje? Valgene er mange, og noen er viktigere enn andre.

-Hvis du bare skal ha med deg en eneste ting så er det en antibakteriell gele som gjelder. Den brukes til å desinfisere hendene, og du trenger ikke vann. Husk at selv om du mot formodning skulle finne en vask med vann i på toalettet så hjelper det ingenting hvis du tar på dørhåndtaket på vei ut fra toalettet.

Trygg og komfortabel

Hvis du skal til eksotiske reisemål med mye insekter, annerledes bakterieflora og malariamygg, så bør det være flere ting på huskelisten.

-Et myggnett, enten som du legger løst over deg, eller som en hatt, er et must. I tillegg til en god myggspray selvfølgelig. Noen destinasjoner har store problemer med malaria, andre steder er faren minimal. Allikevel kan det være lurt å ta malariapiller før du drar, advarer hun.

I tillegg til rent praktiske ting er det viktig å sikre seg selv og sine eiendeler best mulig, og det finnes mange hjelpemidler:

-Hvis du går med sekk er det veldig viktig å sikre den med en lås som kan festes rundt hele sekken. I tillegg finnes det massevis av alarmer du kan bruke. Hvis du fester en alarm på en gjenstand vil den pipe om gjenstanden kommer mer enn 5 meter bort fra deg. Hvis du er usikker kan du også gå med en håndholdt alarm, den lager en forferdelig ulyd om du drar ut en metallsplint, og vil garantert skremme bort de fleste, avslutter hun.

Foto: Hilde Nilsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning