Kontroll på kaoset

Er det kaos i skuffer, hyller og skap? Høst er ryddetid. Kaos-inspektør Hilde Hummelvoll (46) gir råd for å skape orden i rotet.

Publisert Oppdatert
- Det er ikke så sexy å være hele Norges tante Sofie, humrer Hilde Hummelvoll.

I tv-serien "Kaoskontroll" på NRK hjelper hun og interiørdesigner Kenneth Kolberg folk som trenger en skikkelig storopprydding.

- Folk tar vare på det utroligste. Døde planter og tom emballasje. Rømmebeger og isbokser som de kanskje kan få bruk for. En jeger oppbevarte avskårne elgbein - for at hundene skulle få gnage på dem en vakker dag. Til slutt skviser tingene nærmest folk ut av husene, forteller Hummelvoll.

Terence Conran

Rydding er i tiden. Grillen og sommerklærne må stues bort. Vinterklærne tas fram. Fra Cappelen kommer boken "Ryddige hjem" av Terence Conran - en av verdens ledende interiør- og møbeldesignere, og grunnlegger av butikkjeden Habitat. Han tar til orde for å skaffe seg oversikt over egne eiendeler, for å finne ut hva man vil beholde. Hvis du skal flytte, bygge om eller pusse opp, har du en god mulighet for en grundig gjennomgang, mener Conran.

TV-programmet "Kaoskontroll" og Terence Conran går for samme prinsipp: Alle eiendelene flyttes ut av huset, slik at du får oversikt over hva du faktisk har. De tingene du da velger å ta inn igjen, er gjenstander du virkelig har behov for eller er glad i.

- Gå kritisk gjennom skuffer og skap. Det du ikke har brukt på ett år, vil du sannsynligvis aldri bruke igjen. Skulle du slumpe til å trenge det, kan du plassere det i en eske i kjelleren eller på loftet, men det må da stå meget nøye på utsiden av esken hva den inneholder, sier Hummelvoll.

Søppelberget

Hjemmet til teaterregissør Simon Simonsen, som ble portrettert i tredje program i serien, har fått en av de mest kreative løsningene: En barneseng er formet som en brygge, der bryggegulvet fungerer som lokk. På soverommet er pc-en skjult inne i en skyvedørsgarderobe, noe som gir et ryddig inntrykk.

Hummevoll er opptatt av at vi kaster gjenstander som er ubrukelige. Gjenstander som andre kan ha glede av, kan vi selge eller gi bort. For det norske søppelberget når stadig nye høyder. Husholdningenes avfallsmengde økte med 40 prosent fra 1995 til 1,9 millioner tonn i fjor. Det tilsvarer 418 kilo per person. Programlederen er derfor like opptatt av at vi skal begrense forbruket.

- Før du kjøper noe nytt, kan du spørre deg selv: Trenger jeg egentlig dette? i_193574

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning