Kontroll på boligkjøpet

Har du funnet drømmeboligen, men lurer på om den virkelig er så perfekt som den ser ut? En tilstandsrapport gir økt trygghet. Men billig er det ikke.

Publisert Oppdatert
Et hett boligmarked med korte budfrister kan gjøre det vanskelig for boligkjøpere å holde hodet kaldt. Slett ikke alle tar seg tid til å undersøke rørsystemet, det elektriske anlegget eller mulige fuktskader i kjelleren før budrunden braker løs. Mange nøyer seg med å lese taksten. Men det holder ikke, mener Forbrukerrådet.

- Det har vært veldig mange tvister knyttet til omsetning av fast eiendom de siste årene. Vi mener at mye av grunnen er at kjøper ikke får god nok informasjon om boligen i forkant av kjøpet. En takst er basert på en relativt beskjeden gjennomgang, og vi tror at kjøperen vil få riktigere informasjon med en tilstandsrapport som kartlegger boligens faktiske tilstand. Derfor går vi inn for å lovfeste obligatoriske tilstandsrapporter, sier Vegard Syvertsen, jurist i Forbrukerrådet.

Økt sikkerhet

- Både kjøper og selger har mye å hente på en tilstandsrapport. Kjøper vil i større grad vite hva han faktisk kjøper, og selger vil ha en større sikkerhet om at det han selger er såpass bra at han slipper å få krav i ettertid. Det er en fordel for begge parter å være ferdige med handelen den dagen kontrakten underskrives, mener Syvertsen.

- Står man sterkere juridisk sett ved å skaffe en tilstandsrapport?

- Ja, i utgangspunktet gjør man det. Man kan aldri gardere seg hundre prosent mot konflikter, men hvis kjøper finner feil som takstmannen burde ha oppdaget, kan takstmannen stilles ansvarlig, sier Syvertsen.

Verdt pengene?

Vegard Syvertsen anslår at en tilstandsrapport koster mellom 3500 og 7000 kroner, mens en takst koster fra 1500. Han synes likevel investeringen er verdt å ta.

- Vi anbefaler tilstandsrapporter selv om de koster noen tusenlapper ekstra. Selger man en eiendom til et par millioner kroner, er den kostnaden likevel for blåbær å regne, mener han.

Også eiendomsmeglerne er positive til å innføre tilstandsrapporter, selv om det blir en økonomisk merbelastning for selger.

- En takst er veldig overfladisk og gir ikke et godt nok grunnlag for å bedømme boligens tekniske tilstand. Det gir flere reklamasjoner enn nødvendig. En tilstandsrapport gir en mye grundigere gjennomgang og kan forebygge konflikter, sier Øyvind Tandberg i Norsk Eiendomsmeglerforbund.

- I dag brukes tilstandsrapporter i liten grad, men med noen geografiske forskjeller, forteller Tandberg.

Heller ikke han mener prisen bør virke avskrekkende.

- Det blir noe dyrere, men samtidig gir mange forsikringsselskaper rabatt på eierskifteforsikring til dem som legger ved tilstandsrapport. Jeg mener en slik rapport er en god investering. Når man kjøper en bruktbil foretar man jo gjerne en NAF-test. Det er pussig at mange er grundigere når de kjøper bil enn når de kjøper bolig, mener han.

Tandberg har vært med i det såkalte eiendomsmeglingslovutvalget som har foreslått endringer i Eiendomsmeglingsloven. Han mener i likhet med Forbrukerrådet at bruk av tilstandsrapporter som hovedregel bør være obligatorisk. Det kommende lovforslaget skal ifølge Tandberg sannsynligvis behandles til høsten.

Foto: Carl Martin Nordby

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning