Kjære «snille» gutt. Dette er grunnen til at du ikke får deg kjæreste

Stemmer det at jenter bare faller for de «slemme» guttene?

HØR HER: Det som er slemt er å forvente sex fordi du kjøpte en drink til en jente eller inviterte til nachspiel, mener Tonje Tornes.
HØR HER: Det som er slemt er å forvente sex fordi du kjøpte en drink til en jente eller inviterte til nachspiel, mener Tonje Tornes.
Publisert Oppdatert

KOMMENTAR:

«Jenter liker ikke snille gutter.» Hørt det før?

Dette er et mantra vi har blitt tutet ørene fulle av så lenge jeg kan huske. Senest forrige uke i Adresseavisa, der en 19-år gammel gutt skrev at livet til nå hadde lært ham at «det lønner seg ikke å være romantisk og snill med jenter». Jenter liker i følge ham de slemme guttene.

Han skrev det riktignok i fylla, men avisen har skrevet på Twitter at 19-åringen fortsatt mener hvert ord av «Verden-er-urettferdig-ranten» sin. Dermed får vi ta ham og ordene hans på alvor.

Ingen sammensvergelse

Først vil jeg bare si: Dude, du er 19 år! Hvis du aner hvor lite jeg hadde draget da jeg var nitten. Likevel trodde jeg aldri at det var en sammensvergelse blant de gutta jeg falt for at de ikke likte meg. Det var så enkelt at jeg ikke hadde møtt den rette ennå. Han møtte jeg siden. Flere ganger. Det kalles livet.

Så til begrepene «snill» og «slem». Jeg har med årene fått problemer med ord som «snill» og «slem». Og i hvert fall ungdom som påstår at de er en av delene og så peker de på andre unge påstår at disse er det motsatte.

Ofte karakteriseres de slemme med at de har et kjøretøy som jentene kan sitte i. I min tid var det moped eller motorsykkel, nå rapporterer flere «snille» gutter at det går i Audi og BMW. De «slemme» guttene virker med andre ord rikere enn på nittitallet, men jeg forstår fortsatt ikke at det å tidlig skaffe seg et kjøretøy gjør deg «slem». Jeg forstår ikke at det å feste nødvendigvis gjør deg slem heller, eller at det å sjekke damer gjør deg «slem». Utadvendt? Ja. Vågal? Kanskje.

Dette er slemt

For jeg tar ikke lengre lett på karakteristikken «slem». For det som er slemt er å forvente seksuelle – eller emosjonelle – forpliktelser  fordi du tok en jente med på en kjøretur, kjøpte en drink til henne eller inviterte til nachspiel. På samme måte som det er slemt å forvente seksuelle – eller emosjonelle –  forpliktelser av gode venner. Uansett hvor forelsket du er.

Tonje Tornes (38)

  • Har jobbet som tegneserieredaktør i 10 år og er i dag redaktør for serier som LUNCH og Tegnehanne. Har det dette året ekstra moro på jobb fordi hun også skal være med og utvikle nye produkter. 
  • Skriver fantasybøker for ungdom på kveldstid og prøver ellers å løfte nabolaget sitt på Tøyen i Oslo. Samt være en god mamma for sine to gutter.

Ingen kan kreve at venner skal bli forelsket i dem. Jeg har også hengt dag ut og dag inn med det som den gang var min bestevenn og lengtet slik etter å pule ham at jeg ble sprø. Jeg har også lidd meg gjennom hans ene forhold etter det andre, vel vitende om at jeg drev med selvtortur. Vel vitende om at jeg likevel ikke klarte å holde meg unna.

Men jeg tenkte aldri at jeg var for god for ham, og at han – og egentlig alle gutter – egentlig ikke vil ha det som er godt for dem. Neida, jeg pisket meg selv for både det ene og det andre, før en venninnes ord endelig sank inn:

«Han er bare ikke forelsket i deg. Og det kan verken du eller han gjøre noe med.»

Innbilsk

For kjærlighet og sex er dessverre så enkelt. Det var bare å innse det og gå videre. Og videre kommer du alltid.

Denne slemme gutter/snille gutter-teorien har en høy grad av innbilskhet over seg. De selverklærte snille guttene mener de er den beste matchen for jentene, men siden jenter er litt dumme så velger de det som er dårlig for dem. De ser på dette som en naturlov og derfor har ikke avvisningen til jentene noe med de selverklærte snille guttene å gjøre. Det er systemet/samfunnet/politikerne/feministene/djevelens selv sin feil.

Dessverre sitter ikke forelskelsen i hodet. Når du er forelsket så sitter den i hjertet, i magen og i blodet. Den dunker følelsene sine ut i deg. Hver dag, hver time, hvert sekund. Det er ytterst få som kan velge denne tilstanden. Jeg personlig har ikke hørt om noen.

Hva er tiltrekkende?

Men at noe er mer tiltrekkende enn noe annet. Det stemmer. Jeg har også merket det på min vei. Er store briller med innfatning som gjør øynene veldig små tiltrekkende? Nei. Hadde jeg disse i begynnelsen av tenårene? Ja.

Fant guttene rundt meg en nerdete, oppfarende, bebrillet, tenksom, dramatisk, selvhøytidelig, fantasifull, liten, flatbrystet og litt intellektuell skrytete jente – som jeg var – tiltrekkende? Vel ... Ytterst få. 

Din tid vil komme

Det er rart med det. Men sånn var deler av min ungdomsverden. Og jeg kunne selvsagt brukt denne erfaringen til å hate de jentene som alltid fniste, dem som allerede brukte C-cup, som gikk i riktige klær og sa de riktige tingene. Men jeg gjorde ikke det. Jeg begravde meg ned i fantasy-bøker og tenkte at min tid vil komme. Og vet du kjære 19-åring. Det gjorde den. Og det vil din også. Men på veien håper jeg at du slutter med å kategorisere folk inn i «snille» og «slemme». Vi er alle så uendelig mye mer komplekse enn det. Og ingen av oss kan tvinge fram en forelskelse. Uansett hvor kåte vi er.

Vil du lese flere slike kommentarer?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning