Godt forhold til søstre

«...søsteren din kommer til å slå deg, og noen ganger er det faktisk det du ønsker»

Men det er én ting du aldri må finne på gjøre mot søsteren din.

FOBERED DEG PÅ BANK: Å stjele søsterens strømpebukser kan vekke udyret til live.
FOBERED DEG PÅ BANK: Å stjele søsterens strømpebukser kan vekke udyret til live. Foto: FOTO: Mark Ellis
Publisert Oppdatert

KOMMENTAR:

Jeg har fem søstre, jeg har selv født to og jeg kan oppsummere det jeg har lært - både fra kulturen og råd jeg jeg har fått opp gjennom - slik:

 • hvis du og søsteren din er stygge: slå dere sammen, og kjemp mot Askepott
   
 • hvis du er en av søstrene i jentebandet The Nolans: nyt å ha på deg supertrange bukser så lenge de varer
   
 • hvis du er en av søstrene March i Småfrøkner-bøkene: forbered deg på at en av dere kommer til å dø

Sorry.

Det er lite veiledning å hente i vår historie og kultur når det gjelder av de viktigste relasjonene du kan ha i livet ditt - nemlig det du har til en søster.

En søster er en rar ting både å ha og være: forhold mellom kvinner fremstilles ofte som konkurransedrevne, som om det er en stille og intens kamp om en trone. Men hvordan kan du være i konkurranse med noen som deler samme hus, samme blod, samme køyeseng, samme øyne og det samme ønske om å bare ... stikke av?

Det betyr jo egentlig at du er i konkurranse med ... deg selv.

Søsteren din er en del av deg. Men hvis du sier det til henne, kommer hun til å svare: «æsj, jeg er IKKE en del av deg! Ikke stå så nærme og slutt å puste meg i trynet, jeg skal si til mamma at du sa jeg var en del av deg!»

Så la oss heller snakke litt om søstre, du og jeg. I og med at din søster er så irriterende, og min sluttet å snakke med meg etter at jeg insinuerte at hun hadde arvet ørene til bestefar.

1. Bare fordi en av dere har et særegent trekk betyr ikke det at den andre ikke har den samme egenskapen.

«Hun er den smarte», «hun er den morsomme», «hun er den som liker dans»: så mange søskenforhold blir ødelagt av oppfatningen om at en bare kan ha én av hver type barn.

Hvis én av søsknene som kom før deg er interessert i teleskop kan du aldri bli interessert i teleskop - i det hele tatt. Teleskop-rollen er tatt. Det kan godt være at du aldri kommer til å røre et teleskop i hele ditt liv. Glem det, du ble født for sent.

Uansett hvor mye du elsker de skinnende, vakre teleskopene og drømmer om dem i hemmelighet hver natt.

Caitlin Moran (40)

 • Prisvinnende britisk journalist, forfatter og programleder.
 • Oppvokst i Wolverhampton, som eldst av åtte barn.
 • Har skrevet de bestselgende bøkene How to build a girl, Kunsten å være kvinne, Moranthology og The Chronicles of Narmo.
 • Gift, to barn.
 • Vinner av blant annet Årets Spaltist, Årets Kritiker og Årets Intervjuer av British Press Awards, Årets Spaltist av London Press Club og Årets Kulturkommentator av Comment Awards.

 • Fast spaltist i Kvinneguiden.

Men det er jo slik at karaktertrekk deles ut som «gullsnoppen» fra Harry Potter - at det bare finnes én av hver og alle må kjempe om den. Egenskaper og lengsler fungerer ikke slik. Dere kan begge være den smarte, den morsomme eller den som liker å danse.

Faktisk er det bedre om flere av dere har de samme interessene, for da vil du ha en sjelevenn ved siden av deg gjennom hele oppveksten. En du kan sitte i bobilen sammen med hele sommeren og titte gjennom teleskop med, mens resten av barna kaller dere for Teleskop-søstrene. Du vil føle deg så kul.

Selv når de andre barna kaster steiner på bobilen deres.

2. Å rappe hverandres ting er helt unngåelig, og jeg er ganske sikker på at ordet «søster» i ganske mange land kan oversettes til «en som stjeler strømpebuksene dine», men det vil aldri ta vekk raseriet et offer føler mot tyven.

Selv om offeret har 30 par strømpebukser igjen i skuffen sin vil hun, når hun oppdager at ett av dem er borte, føle det samme sinnet en husmann fra Høylandet følte under Utrenskingen.

Hun vil også oppføre seg deretter. Du kan derfor bare stjele et par hvis du er fullstendig inneforstått med at...

3. ...søsteren din kommer til å slå deg, og noen ganger er det faktisk det du ønsker. Ingen vet hvorfor vi ønsker dem, men sånn er det.

Et av disse komisk rasende, halvveis elskverdige, mellomharde slagene som ofte etterfølges av utropet: «Nå skal jeg banke deg!»

Du føler deg aldri mer elsket enn når noen holder deg nede og tvinger deg til å slå deg selv i ansiktet. Ironisk nok er det i disse øyeblikkene du føler deg mest avslappet.

4. Prøv å forelske deg i søsteren din på samme måte som du ville i en vakker gutt, jente, mini-ape eller Paris. I de fleste tilfeller vil enhver sjarm søsknene dine innehar være usynlig for deg, rett og slett fordi du ser dem hver dag.

Men hent frem teleskopet du har under senga - rett ved siden av søsteren din sitt teleskop - og se ned på henne gjennom den gale enden.

Dere har kjent hverandre siden før dere kunne prate. Dere har krøket dere sammen i pappesker i søskenklumper så tett at øyevippene deres viklet seg i hverandre, og dere pustet hverandres pust.

Når du ser på søsteren din: føler du ikke at du har to hjerter, hennes og ditt, som banker i hvert deres bryst - for evig og alltid?

Og når du er sammen med alle de fem søstrene dine, så banker hjertene deres som et orkester. Dere er høylydte, men vakre, og dere kunne solgt ut konsertarenaen Albert Hall.

Dere har tilgang til, og kan bruke opp, fem hjerter. Du er rikere enn det er mulig å telle opp. Du søstrer og du blir søstret.

5. Likevel, og dette er det viktigste av alt jeg har lært: aldri, uansett hvor mye dere kjeder dere, prøv å finne ut hvilken av Brontë-søstrene hver av dere er. Den som ender om som Anne kommer til å bli veldig bitter.

Og da er jula ødelagt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning