Diskriminering av overvektige

«Hvorfor får jeg høre at jeg er fin til å være så stor?»

Caroline møter fordommer hver eneste dag på grunn av vekten.

FORDOMMER: - Hvorfor sier noen at jeg kommer til å bli pen en dag om jeg bare går ned i vekt? spør Caroline.
FORDOMMER: - Hvorfor sier noen at jeg kommer til å bli pen en dag om jeg bare går ned i vekt? spør Caroline. Foto: FOTO: Privat
Publisert Oppdatert

Caroline Ingebrigtsen

  • 28 år
  • Kommer fra Harstad.
  • Gift med bergenser og bosatt i Bergen.
  • Blogger på carolinesverden.com.
  • Utdannet barnevernpedagog med videreutdanning innen sosialt arbeid.
  • Opptatt av helse (spesielt psykisk helse), litteratur, mat og sosiale medier.
  • Elsker å reise i Norge.
  • Veldig glad i katter, samt de fleste andre dyr.
  • Grunnlegger av SnapKollektivet.
  • Vinner av "Hederlig Omtale" under Sunn Fornuft Plakaten sin prisutdeling i 2016

KOMMENTAR:

Som mange andre i dette langstrakte landet vårt så liker jeg godt å se på TV-serier. En kveld da jeg satt og så på en populær amerikansk humorserie, slo det meg hvor enkelt det er å gjøre narr av overvektige. Og etter hvert la jeg merke til at det er nesten ikke en eneste TV-serie uten denne latterliggjøringen.

Ofte går latterliggjøringen ut på at overvektige er lite attraktive, late, belastende, klumsete, uintelligente og uhygieniske.

Da jeg begynte å legge merke til dette fenomenet på TV, så begynte jeg etter hvert å legge merke til det overalt. Og det virker som det er legitimt - at dette er en rett alle mener at de har. Retten til å snakke nedlatende om overvektige mennesker.

Daglige fordommer

Jeg har vært overvektig mesteparten av mitt liv. I løpet av de siste ti årene har jeg prøvd å gå ned i vekt utallige ganger, men hver gang har det vært vanskelig for meg å holde vekten nede over tid. Dette er også noe de fleste andre overvektige sliter med, ifølge forskning.

Jeg har mang en gang grått mine modige tårer, og har opplevd det som svært urettferdig at jeg skulle bli overvektig. For meg så det ikke ut som normalvektige levde så veldig annerledes enn meg. De spiste vanlige mengder mat, jeg spiste de samme mengdene med mat. Jeg var i aktivitet, jeg spiste godteri på lørdager som alle andre. Men likevel skulle jeg ende opp som overvektig.

Og det er en forbannelse som har formet meg som menneske.

Fordi jeg daglig blir møtt av fordommer. Daglig! Tror du ikke på meg? Vel, tenk over dette:

Fin til å være stor

Hvorfor får jeg høre at jeg er fin til å være så stor? Hvorfor sier noen at jeg kommer til å bli pen en dag om jeg bare går ned i vekt? Hvorfor er det vanlig at folk ser på meg når jeg spiser? Hvorfor får jeg kommentarer om kroppen min, som om det skulle være en offentlig eiendom?

Hvorfor tror noen at jeg er mindre intelligent fordi jeg ikke er normalvektig? Ja, jeg har opplevd flere ganger å bli snakket til som om jeg er uvitende.

Diskriminert på jobb

Hvorfor tror folk som ikke kjenner meg, at jeg kun spiser usunt og ikke trener? Denne antagelsen har ligget implisitt i mange samtaler jeg har hatt.

Hvorfor skal overvektige bli valgt bort i en jobbsøkerprosess? Og hvorfor vil noen arbeidsgivere ikke ansette overvektige, eller ikke la dem møte kunder?

Hvorfor blir overvektige fremstilt som uhygienisk i for eksempel amerikanske TV-serier? Hvorfor får flere overvektige høre kommentarer som «jeg mister matlysten av å se på deg», «ikke gå med trange klær, da ser man alt flesket ditt», «du bør kle deg i kun mørke farger» eller «du fremmer dårlig helse».

Tror du meg ikke? Da bør du lese litt i kommentarfeltene når noen som er overvektig har uttalt seg. For eksempel statsminister Erna Solberg eller politiker Jørgen Foss.

Synes jeg er ekkel

Hvorfor får jeg kommentarer på Instagram-kontoen min fra tenåringsjenter som synes jeg er ekkel fordi jeg er overvektig? Og hvorfor synes noen at mannen min må være et ekstra godt menneske siden han ble sammen med «en som meg»?

Hvorfor får jeg så mye mer positiv oppmerksomhet når jeg går ned i vekt, enn når jeg gjør andre viktigere ting?

Hvorfor får jeg høre av barn at jeg er alt for stor, stygg og feit? Hvor lærer barna å si slike ting?

Hvorfor skal jeg defineres ut i fra hvor mye jeg veier? Hvorfor vil mange som møter meg snakke om hvordan det går med treningen, kostholdet og vekten - i stedet for å spørre meg hvordan jeg har det?

Hvorfor skriver enkelte bloggere at overvektige ikke bør gå i bikini fordi det er ekkelt for andre å se på? Hvorfor er det så mange klesbutikker som ikke har større størrelser enn 40 i klærne sine? Eller som har egne avdelinger for overvektige?

Og hvorfor fikk jeg avslag på min søknad om uføreforsikring på grunnlag av at jeg har for høy BMI?

Latterliggjøring

Hvorfor bruker leger gjennomsnittlig mindre tid på sine overvektige pasienter enn på normalvektige? Hvorfor skriver de fleste magasiner om slanking, dietter, sommerkropp og bikiniform?

Hvordan tror du at den overvektige venninnen din føler seg når du snakker om hvor feit og stygg du har blitt i det siste?

Hvorfor snakker folk negativt om kroppen sin i det hele tatt? Hvorfor bruker vi ord som feit og tjukk? Hvorfor latterliggjorde en gjeng tenåringsjenter meg i Syden fordi jeg er overvektig, rett foran meg?

Hvorfor lo alle mennene på treningssenteret her om dagen når det kom reklame på TV’en for et program med en overvektig person? Og hvorfor snakket jentene i garderoben om venninnen som hadde dårlig kondis på tross av at hun ikke var «feit»?

Hvorfor retusjerer kjente bloggere bildene sine for å gjøre seg tynnere?

Hvorfor er kommentaren «å, der så du skikkelig tynn ut» synonymt med «å, der så du skikkelig pen ut»? Og hvorfor blir «har du slanket deg?» ofte sett på som et kompliment?

Bare Caroline

Hvorfor skal vi tåle å høre kommentarer som «flytt deg, tjukka!»? Hvorfor har det kommet folk til meg og sagt at de synes så synd på meg, og at livet mitt må være grusomt siden jeg er så tung? Og at de også har vært «slik som meg» en gang, og vet hvor fælt det er.

Hvorfor opplever de fleste overvektige jeg kjenner, som går ned i vekt, at de blir respektert og godtatt på en helt annen måte etter vektnedgangen?

Og hvorfor sier noen til meg at de føler seg mye bedre når de blir tatt bilder av ved siden av en overvektig person, fordi da ser de så mye penere ut selv?

Hvorfor kan jeg ikke bare være Caroline, og ikke «hun feite» eller «hun som må gå ned i vekt»? Jeg har opplevd mye diskriminering som overvektig, men jeg har ikke fått halvparten så mye pes som mange andre overvektige jeg kjenner.

Alle overvektige er klar over at overvekt ikke er bra for helsen, og vi trenger ikke å bli minnet på det hele tiden. De aller fleste mennesker har ting de sliter med i livet, men vårt problem er mye mer synlig enn hos mange andre.

Er det verre å være overvektig enn å være slem, utro, grisk, inaktiv, å røyke osv.? Er vi dårlige mennesker fordi vi er overvektige?

Diskriminert

I dag er det forbudt å diskriminere på bakgrunn av kjønn, hudfarge og seksuell legning, men overvektige har ikke slike rettigheter. Noen kaller diskrimineringen av overvektige den nye rasismen.

Det blir snakket om overvektige mennesker på en måte som vi aldri kunne ha snakket om andre minoritetsgrupper. Hvorfor det?

Har overvektige blitt den nye underklassen? Uansett har vi en stor jobb å gjøre!

For det kan ikke fortsette slik at 1 av 3 overvektige skal oppleve å bli diskriminert.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning