Knut Nærum, nerd og drømmemann

Knut Nærum syns det er snodig og vanskelig å tro at vi kvinner kan se på som drømmemannen, men er svak for skamros. Kvinneguiden har snakket med Norges morsomste!

Publisert Oppdatert
Norges humorkonge har de senere årene vist seg i NRKs «Nytt på Nytt», og har blitt fulgt av en million lattermilde nordmenn hver fredag. Vi har tatt en prat med den alvorlige mannen med de morsomme kommentarene, og jammen klarte han ikke å lire av seg noen morsomme fraser denne gangen også.

Nærum og Ronaldhino

Først; en liten presentasjon hadde vel kanskje vært på sin plass.

Hvor er du fra?

-Jeg er vokst opp i Halden, men har bodd lenger i Kristiansand. Og i år har jeg bodd enda lenger i Oslo. Norge er som kjent et land hvor man "er fra" det stedet man er født og bodde de første leveåra. Jeg foretrekker den mer mobile USA-modellen, og sier følgelig at jeg er fra Oslo.

Uansett opphav; Knut Nærum ser ut som en nerd. Han rager kun 1 meter og 72 cm over bakken, og smiler sjelden. Det er (dessverre) en kjensgjerning at mange av morsomhetene som blir servert i «Nytt på Nytt» er planlagt på forhånd. Allikevel sitter det tusenvis av damer landet rundt som hadde giftet seg med han på flekken, og som mener at Nærum er Norges morsomste mann.

- Det ligger vel i illusjonens natur at dere tror jeg er så morsom. Mange tror at Ronaldhino er verdens beste fotballspiller, men da glemmer de hvor mye han har trent, sier han.

Skal tidlig krøkes..

Knut Nærum har ikke alltid vært en nyskaper innen humorsjangeren.

-En gang lo jeg så jeg datt av stolen. Far min fortalte den om de to tomatene, og jeg kan ikke ha vært særlig gammel, sier han med den vante alvorlige tonen.

Når forstod du at du hadde humorist-talent?

- I sjette klasse, i klassens time, tok jeg på meg klovnenese og leste "Du skal itte trø i graset". Det var vel da det løsnet.

Grunnen til at Nærum tilsynelatende alltid er alvorlig er uviss, men grunnen til at han aldri ler av sine egne vitser under «Nytt på Nytt»s sendinger skal være at han sitter og klyper seg i lårene når han er på sitt morsomste. Og det er ikke bare på TV han er morsom.

-Av og til er jeg så morsom hjemme at jeg tenker: "Det er for få mennesker i denne husstanden."

Verner om privatlivet

I Nærums husstand finnes kona Marianne, og deres to små barn. Så veldig interessert i å snakke om privatlivet er han ikke, og at han lot seg fotografere med sin familie av Se og Hør har han angret på siden. Attpåtil hadde han en kjedelig barndom.

-Barndommen min var helt vanlig. Ikke for å være sær, men jeg foretrekker at det ikke fins noe sted hvor man kan lese hele historien om mitt liv. En ting kan jeg love: Den hadde vært kort og kjedelig.

Hva gjør du for å koble av?

-Jobber. Det pleier å funke.

Hvis du trodde at Nærum «bare» er med i «Nytt på Nytt», så tok du grundig feil. I tillegg til å jobbe med TV er Nærum politisk engasjert, forfatter av både romaner og hørespill, og tegneserieskaper. På toppen av det står han bak tre bildebøker, han har vært tekstredaktør for Rune Andersens superpopulære standupshow «Hurra for Andersen», står bak uttallige andre tekster for diverse sceneforestillinger, og har ingen planer om å slutte å jobbe, verken med det ene eller det andre.

-Min plan er å holde på til jeg blir bedt om å slutte. Etterpå kommer jeg til å søke stilling som fyrvokter på Sørvestlandet, eller stasjonsmester i et øst-europeisk land, et sted hvor togene har sluttet å gå. Der - ved havet eller på steppen - skal jeg sitte og lese de russiske klassikerne, og forhåpentlig komme gjennom Dostojevskis mest sentrale verk før synet svikter.

Middag med Jon hver torsdag

Under "Nytt på Nytt"sendingene virker det som om Knut, Anne-Kat. og Jon er gode venner, men plutselig dukker det opp en kommentar i media der illusjonen brister.

Jon Almaas har sagt at han er glad for at han slipper å spise lunsj med deg og Anne-Kat. Syns du det er forferdelig trist?

-Ikke forferdelig, bare en smule. Jeg må gjøre oppmerksom på at jeg spiser middag med Jon hver torsdag i NRK-kantina. Kanskje det er det han tåler av felles måltider på en uke.

Det er ikke Knut Nærum som bidrar til de største skandaleoppslagene i norsk media. Det virker som om vi har med å gjøre en skinnhellig familiefar, hvis jobb tilfeldigvis er å underholde det norske folk.

Er det noe du IKKE spøker med?

- Katastrofer og dødsfall, med mindre det er lenge siden. Eller langt borte. Eller de fortjente å dø, sier han.

Nærum er i følge seg selv slett ikke en skinnhellig person.

-Det som irriterer meg mest i verden er dessverre ikke krig, utbytting, nød og urettferdighet. Bare små, teite ting som køsniking og mennesker som ikke rydder etter seg. Jeg skulle ønske at jeg var et bedre menneske. Det er nok det aller mest irriterende, at jeg ikke er det.

Angrer du på noe du har gjort eller ikke gjort?

Jeg angrer på at jeg flyttet platespiller og vinyl ut av stua. Dessuten har jeg gått i noen tog jeg ikke burde gått i. Når det gjelder ting jeg ikke har gjort, står jeg ved alt, svarer han.

Innadvendt og tankefull

Selv om Anne-Kat. er helt på høyde med Nærum og Almaas i "Nytt på Nytt", så er det ikke å stikke under en stol at det er færre kvinnelige enn mannlige humorister.

Hvorfor henger kvinnene etter når det gjelder humor og satire?

-Kanskje de ikke gjør det. Kanskje de bare blir systematisk undertrykket av NRK.

Nærum mener bestemt at han ikke er en utadvendt person privat, og tenker ofte "det skulle jeg ha sagt" en time etter at han burde sagt det. Han har også forsøkt å fortelle spøker som ingen skulle forstå, men har hittil har han måttet godta at Anne-Kat. har en tendens til å skjønne det meste.

-Skarp, hu der, mumler han.

Knut, Anne-Kat. og Jon har nå tatt sommerferie, men er tilbake med nye episoder av "Nytt på Nytt" i august. Vi gleder oss, og håper at ferien fører til enda gullkorn fra alle tre fra høsten av.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning