Knall vår

I år skal både du og interiøret møte våren i knallfarger. Bildespesial!

Publisert Oppdatert
- Igjen ser vi linken mellom mote- og interiørverdenen, sier redaktør i Elle Interiør, Helle Tjaberg.

- På catwalken gikk vårens mote i knallfarger som lilla, rosa, oransje og gul. Det preger også interiøret. Selv om nordmenn velger tradisjonelt, ser vi at folk blir inspirert og tør eksperimentere med farger, fortsetter hun, og bruker seg selv som eksempel.

- Jeg har en typisk klassisk sort/hvitt og jeans-stil. Nå har jeg kjøpt en knall lilla kjole. På samme måte er interiørfargene virkelig lekne nå, det er farger til å bli glad av.

Bli ny

En total fargeforvandlig fra egne klær til kjøkkeninteriør passer imidlertid ikke alle.

- De færreste våger å kjøpe en knall lilla sofa. Tilfør farger der det passer deg. For de fleste er det både tryggere og enklere å velge tekstiler, puter eller andre små gjenstander i knallfarger, anbefaler Tjaberg.

Kostnadene blir i hvert fall langt lavere enn dersom du skal bytte sofa i takt med modellenes vandring nedover catwalken.

- Både når det gjelder klær og interiør har man gjerne en base av sort, grå og beige, som man kan live opp med mer fargesterke elementer. Samtidig ser vi at nordmenn nå tar større sjanser og velger for eksempel helt rødt eller grønt kjøkken. Jeg husker vi hadde grønne hvitevarer på kjøkkenet vårt på 70-tallet, noe som i tiår har blitt sett på som stygt. Nå ser vi igjen at enkelte produsenter satser på farger på hvitevarene - blant annet er Smeg sine fargede retrokjøleskap populære, sier Tjaberg.

Hun anbefaler å for eksempel velge et oransje kjøleskap som enkelt kan byttes ut dersom man ikke tør gi hele kjøkkeninnredning en knallvår.

Gladfarger

- De sterke fargene kommer mer inn som prikken over i-en. På de store flatene velges fremdeles nøytrale og neddempede farger, sier direktør i Informasjonskontoret for farge og interiør, Bjørg Owren.

Også hun har sett sammenhengen mellom mote og interiør.

- Man kan nesten gå i klesbutikken og se hva som henger der, for å se hva som er in på interiørsiden. Jeg har ikke sett så mye på vårmoten enda, men registrert at det henger en del gult i butikkene, og det kommer også på interiørsiden, forteller hun.

Fargene kommer som alltid med våren.

- Om høsten kryper vi sammen i de lune fargene. Om sommeren tar vi mer farge inn i interiøret. Akkurat som det er enklere å ta på en knallfarget topp når vi er sommerbrune og fine, tåler også interiøret klarere farger når det er sol, sier hun.

- Vi trenger en vitamininjekson nå på våren, sier Tjaberg.

Hun har merket effekten av å velge knallfarger.

- Jeg merker har fått mye oppmerksomhet og komplimenter på grunn av min lilla kjole. Det er vel som klisjéen sier; man vinner mye på å våge litt mer.Vårfarger her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning