Klikk og kikk

Nedlastning av spillefilm fra nett begynner å ta av i USA. Men i Norge henger vi litt etter, og utviklingen går sakte.

Publisert Oppdatert
- Vi ligger langt bak USA når det gjelder mulighetene til å laste ned filmer fra internett lovlig. Det er fordi Europa har mange forskjellige lovgivninger i motsetningen til USA som har én. I USA er også utvalget av filmer på nett mye bedre enn her hjemme, sier Lasse Svendsen, redaktør i Lyd & Bilde.

I USA kan man leie og laste ned nye og gamle filmer via mange forskjellige nettsteder, som Amazon Unbox, iTunes, America Online, MySpace, CinemaNow og MovieLink. På AOL kan amerikanerne laste ned nyheter som Mission Impossible III og The Break Up, klassikere som Chinatown og serier som Bones. Det kjedelige er at nedlastningstjenesten ikke fungerer utenfor USA.

- De store amerikanske filmselskapene er med på utviklingen. I Europa må de som ønsker å tilby film på nett, forhandle frem avtaler med hver enkelt produsent og rettighetshaver. Det er et langt lerret å bleke, sier Svendsen.

Fjolls til fjells

Noen av aktørene som er igang med å bleke dette lerretet er SF Anytime og Norsk Filminstitutt, som sammen med Norgesfilm driver tjenesten Filmarkivet.no.

- Vi kan snart tilby over 1000 filmer, men har ambisjoner om å bli veldig mye større, sier Rune Tellefsen, innholds- og salgssjef i Norgesfilm.

Foreløpig er det kun mulig å leie filmene for 24 timer av gangen, og du kan ikke laste dem ned og brenne dem på en plate. For 45 kroner kan du ha en film som Immortal i 24 timer.

- Vi forhandler fram avtaler med selskapene som sitter på rettighetene til filmene. Vi begynner å få avtaler med svært mange, og vil etterhvert kunne tilby nedlastning av filmer - og ikke kun leie som i dag, forteller Tellefsen.

Mellom fem og 10 nye filmer legges ut hver uke på filmarkivet.no, og her finnes alt fra amerikanske storfilmer som American Pie, Brokeback Mountain og Apokalypse Nå! Redux, til japanske grøssere som Dark Water og norske filmklassikere som Fjolls til Fjells. Kortfilmer, dokumentarer og undervisningsprogrammer er det også tilgang på.

Digre Daier

- Vi har hatt cirka 200.000 nedlastninger siden oppstarten i november 2004, forteller Lise Gustavson, avdelingsleder filmarkivet hos Norsk Filminstitutt.

- Trafikken på filmarkivet er ikke all verden, men vi regner med at markedet vil vokse ettersom tilbudet blir stadig bedre, sier Gustavson

Hun forteller at noen av hensikten med filmarkivet.no er å gjøre samlingen til Norsk Filminstitutt tilgjengelig for nye generasjoner.

- Vi digitaliserer en fantastisk kulturskatt, og dette er et arbeid vi er ganske alene om, hevder Gustavsen.

Noen av de mest populære filmene på filmarkivet har vært norske kortfilmer med titler som Damer, Anne og Digre Daier, som betyr digre pupper på bergensk. Japanske Sansenes Rike, om en ung prostituert kvinne som innleder et lidenskapelig forhold til sin hallik, var også populær da den ble lagt ut for leie.

- Den ble jo meget omtalt på grunn av sitt erotiske innhold, humrer Gustavson

- Men det spørs om alle de som leide den fikk forventningene innfridd.

i_221237

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning