Kjøkkenoppbevaring

Kjøkkenet er kanskje det rommet som brukes mest og som skal romme flest ting. Samtidig skal det gjerne holdes ryddig og rent. Her er noen tips til et praktisk og lettstelt kjøkken.

Publisert Oppdatert
For å unngå at kokekar og redskaper blir liggende på midlertidige steder er det lurt å tenke over hvor man plasserer ting. Kokekar, stekespader og liknende bør oppbavares i nærheten av komfyren og aller helst mellom oppvaskkum, oppvaskmaskin og komfyr.

Alt innen rekkevidde

Dekketøy plasseres gjerne slik at det er enkelt å finne det frem når man skal dekke bordet, men dette er også greit å plassere i nærheten av oppvaskkum og oppvaskmaskin. Dekketøy som brukes sjelden kan godt plasseres ved spiseplassen eller litt mer utilgjengelig. Et virtrineskap er greit til de fineste glassene og festserviset.

Bestikket oppbevares best i skuffer med bestikkinnsats eller i bestikkurver. Til bestikket bør man finne den mest tilgjengelige plassen på kjøkkenet, ettersom bestikket gjerne brukes både til matlaging, raske måltider ved benken og når bordet skal dekkes.

Bort fra benkeplaten

Benkeplaten skal holdes ren og rengjøringen blir enklere når det ikke står krukker og beholdere direkte på platen. Skru opp en skinne under overskapene til å henge ting på og sett gjerne opp en hylle noen centimeter over benken, slik at du slipper å ha ting direkte på benkeplaten. Har kan du for eksempel sette kaffetrakter og vannkoker når de ikke er i bruk.

Bruk innsiden av dørene

Det finnes praktiske hyller som kan henges på innsiden av dørene på kjøkkeninnredningen. Her kan man oppbevare alle de små tingene på en grei måte. For eksempel brydder, fryseposer, flasker med olje og kanskje poser med suppe eller sauser. Disse tingene blir gjerne liggende og slenge i en skuff.

Del opp skuffene

Om du har dype skuffer (kolonialskuffer) har ting lett for å slenge rundt etter en stund. Det finnes stenger som deler av skuffene, men du kan også bruke for eksempel tomme plastbokser som du legger eller setter fra deg ting i. Da slipper du i tillegg at makaronien ligger strødd over hele skuffen eller at teposene plutselig ligger under melposen. Bruk gjerne tomme, firkantede isbokser eller kakebokser.

Rydd bort det du ikke bruker

Vi har alle ting som brukes sjelden. Kanskje fondue-sett eller kjeler som rommer 15 liter. Disse tingene kan settes i en bod eller høyt oppe i et skap. Bruk heller området der du lager maten til å oppbevare ting som er i bruk ofte. Om det er ting du ikke kan huske å ha brukt det siste året, så kan du kanskje vurdere å kaste det, gi det bort eller flytte det på loftet eller i kjelleren.

Flere skap og skuffer?

Om du stadig opplver at du ikke har plass til det du bruker daglig i skuffer og skap, kan løsningen være å sette inn flere skuffer eller skap. Om du ikke har plass til mer kjøkkeninnredning, kan en liten kommode, et veggskap eller en enkel hylle være praktisk. Om kjøkkenet fortsatt er for lite, kan kanskje enkelte ting flyttes til et tilstøtende rom. Dekketøy kan oppbevares i nærheten av spiseplassen eller i stua.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning