Kjapp og kjekk kamerashopp!

-Kvinner er mer opptatt av design, at det skal være lite og lett og at det skal være enkelt å bruke, sier Knut Førsund ved Fotorådet.

Publisert Oppdatert
Er du på jakt etter et nytt digitalkamera har du et hav av tilbud og velge i mellom, noe som gjør shoppingen vanskelig. Samtidig er det ikke greit å være helt fri for kamerakunnskaper når man skal finne et kompaktkamera som fungerer bra, gir gode bilder og ikke koster for mye. Vi tipser deg om hva du skal se etter og spørre om!

Plasser behovene dine

Det kan være vanskelig å gjøre research på internett når man ikke helt vet hva som er bra og mindre bra med tilbudene man finner. Og tar du deg en tur i el-butikken er det slettes ikke sikkert at du får de beste rådene da selgerne gjerne vil prøve å dytte på deg de dyreste variantene.

Journalist for kameranettstedet Akam.no, Are Thunes Samsonsen, forteller at det aller lureste er å søke råd hos fotobutikker hvor personalet har god kompetanse og mye kunnskap om kameraer på markedet. Men vit hva du ser etter;

- Før du skal kjøpe deg et nytt digitalkamera kan det være lurt å først se på eget behov, det er jo ikke sikkert at du behøver å kjøpe det dyreste. For eksempel,skal du reise et sted uten strøm kan det være greit å kjøpe et kamera med standard batterier, driver du mye med snøsport eller er mye i sand er det greit med et slagfast kamera med værbeskytter. Er du på safari og vil ta gode bilder,bør du kjøpe et kamera med lang zoom. Kameraer som har dette, heter ultrazoom-kameraer, forklarer Samsonsen.

Huskeliste

Og når du først har plassert behovene dine, finnes det en huskeliste som kan være grei å ha med seg. Skriv gjerne ned hva du skal se etter på de forskjellige kameraene og let på internett eller spør i fotobutikker om kriteriene du har listet opp.

Samsonsen mener at man kan spørre om bildekvalitet, fargegjengivelse, hvor enkelt menysystemet er og om det for eksempel inneholder en ansiktsgjenkjenningsfunksjon. Har du allerede minnekort kan du høre om det nye kamera støtter det. Minnekort har forøvrig blitt billigere de siste årene, mange koster mellom 75- og 100 kroner.

Informasjonssjef ved IKT-Norge Fotorådet, Knut Førsund, lister også opp kriterier han synes er viktig når du er på utkikk etter kamera.

- Sjekk om kamera er godt å holde i, om det inneholder forståelig betjening, menyer og knapper some er lette å se og forstå - og at man er eller blir fortrolig med søkeren. Som på de fleste kompaktkameraer i dag er skjermen bak på kameraet. Antall piksler kan folk glemme, det er nok av dem i alle kameraer og det er ikke nødvendig å bry seg om det, forklarer Førsund.

Kamera for kvinner

Det varierer altså helt hvilke behov vi har når vi skal kjøpe nytt kompaktkamera, men det som er sikkert er at det er forskjell på kvinners og menns ønsker.

- Du må finne ut hva du vil prioritere av design, hurtighet og kvalitet. Jenter er opptatt av designet og fargen på kamera, sier Samsonsen og viser et eksempel; to utgaver av Fujifilms slanke og vakre ZF5fd kompaktkamera, ett i rosa og ett i brunt.

Han får støtte fra Førsund;

- Kvinner er mer opptatt av design, at det skal være lite og lett og at det skal være enkelt å bruke. Men alle ønsker at kompaktkameraene skal reagere kjappere enn de eldre modellene, og det gjør de fleste nye - i hvert fall hvis du unngår de billigste modellen, forklarer Førsund.

Og hva som egentlig er billig eller dyrt, kan også være vanskelig å finne ut av. Samsonsen forteller at man sjelden finner gode digitalkamera til under 1000 kroner. Skal man ha et godt kamera må man regne med å betale mellom 2000-3000 kroner. Journalisten henviser også til prisguiden på Akam.no som han mener er den mest oversiktlige blant norske nettsider.

- Vi skriver også om månedens varp der vi forteller om gode kameraer til gode tilbudspriser, sier han.

Anbefalinger

Journalisten forteller at det finnes mange gode kamera på markedet, men at det er noen få som stikker seg frem;

- Fujifilms F-serie er gode kameravarianter, sier han.

Salget av digitale speilreflekskameraer har også økt med enorme 80 prosent det siste året i Norge, og Førsund forteller at fotoamatører utgjør det meste av kundekretsen.

- Løst anslått vil salget i år til profesjonelle fotografer maksimum utgjøre 1/10 av totalsalget - antakelig ned mot 1/20. Vi setter ny rekord i speilreflekssalget i år igjen, sier han.

Samsonsen forteller at det er de store merkene som hevder seg blant speilreflekskameraene, men i tillegg er prisene gått drastisk ned de siste årene.

- Du kan finne åtte forskjellige typer speilreflekskameraer under 5000 kroner i dag. Gode merker er Nikon, Canon, Pentax og Olympus. Olympus E-400 er det minste speilreflekskamera på markedet i dag og koster 4500 kroner, forteller Samsonsen.

Selv om det er mye og velge mellom, er dette også til stor fordel for forbrukerne;

- Det er skarp konkurranse mellom leverandørene, noe som gjør at forbrukerne får bedre og bedre tilbud og prisene blir lavere, sier Samsonsen.
 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning