Kitschy nips

Hvis du ønsker å kjøpe originale julegaver, skal du ta turen på "Ruth 66"!

Publisert Oppdatert
Historien om Ruth (66), en jente fra et enkelt arbeiderhjem på Torshov i Oslo, reflekteres i den vesle butikken "Ruth 66". Ruth som reiste ut i verden og opplevde ting de fleste bare kan drømme om og som i dag translateres til "Ting som gjør en glad" på de snaue kvadratmeterne.

Diner-time

Gründer og eier av butikken, Hege Nylund, flirer og plukker opp en bagasjelapp med løkkeskriften "Medicated and Motivated". Etter åtte år som IT-konsulent kjente hun kreative behov presse på såpass at livet tok en ny vending. Hun savnet sårt en butikk med lun humor og to dæsjer retro-kitsch-utstyr.

Nylund traktet etter amerikansk diners-kultur og pin-upene stod høyt på listen. Hva passet ikke bedre da enn å starte en butikk proppfull av deilig 50- og 60-tallskultur i alle former og fasonger?

Og oppkalle butikken etter bestemoren Ruth på 66 år?

Da vi ankommer Torshovgate 3 er det hele innredninger av spisebord med respatexoverflate, stoler av stål og kunstlær, stripete servise, brødristere, serviettholdere og ketchup-og sennepbeholdere i ekte amerikansk diner-stil som møter oss først.

Men butikken åpner en hel verden på tre rom fylt med hundeskinnvesker og skyvesker med Beatles- og Elvistrykk, dropsbeholdere med retrohistorier og tegninger, matbokser med stupedama på, kortholdere og lommespeil med pin-up damer, bagasjelapper og luftforfriskere med humoristiske sitater fra 50-talls husmødre, kitchy plastikksvaner og plastblomster, indiske klokker, meksikanske blomsterstrandbagger, såper, hansker, notatbøker med nonner og "I feel a sir coming on".

Og dette er ikke en gang en fjerdedel av utvalget. I et univers av retro og kitsch, plast og teak, nytt og gammelt prøver "Ruth" å dele sin pasjon for store og små ting.

Det er blitt et paradis for julehandlere.

- Folk må jo bli lei av det samme og kjedelige som omringer oss over alt. Det virker som om alt skal være så søtt og vakkert, men for meg er det humor som er viktig, forklarer Nylund og plukker opp noe av nipset på rommet i midten.

Elvis i gåstol

Gründeren plukker ut varer fra 25 forskjellige leverandører fra blant annet Europa, USA, India og Mexico. Stort sett alle farger og fasonger brer om seg og skaper en karakteristisk stemning blant husmødre og Marilyn Monroe-lignende ansikter.

Kortholdere med påskriften "Yes, I am overqualified", lommespeil med skriften "Maybe I want to look cheap", luftrensere med sitatet "Her proudest achievement was staying blonde", drikkebrikker med beskjeden "Surely it must be five o'clock somewhere" eller et bakeforkle "For å glede din mann", utvalget begrenses ikke.

Sammen med autentiske møbler og magasiner fra 50- og 60-tallet og ikke minst secondhandklær fra Stockholm, utgjør butikken en perle for nostalgikere.

- Butikken går bra og jeg lever av dette. Jeg synes det er ålreit å ligge for meg selv i et koselig arbeiderstrøk for vanlige folk på Torshov og ikke i Forgnerområdet eller i Bogstadveien. Her kan alle komme innom, det er mye kosligere, mener Nylund og forteller om en gammel dame som kjøpte en retroveske med Elvistrykk.

- Hun kommer ofte forbi butikken med gåstolen sin. Oppi korgen fremme er Elvisvesken hun kjøpte her, godt plassert, det synes jeg er veldig koselig, smiler Nylund.

For alle

Da hun startet butikken for drøyt to år siden, regnet hun med en kundekrets av jenter mellom 20- og 30 år, men der tok hun grundig feil.

- Hit kommer alle mulige mennesker, unge og gamle og menn og kvinner. Damer i 60-årene kjenner igjen retrostilen og synes det er morsomt, en jente på 12 år ville innrede sitt rommet med Marilyn Monroe pin-up ting og en skrivepult i teak. Jeg har masse forskjellig som passer til mange, folk kommer innom om de får høre om butikken gjennom jungeltelegrafen, sier Nylund.

Selv synes hun at farger og humor frisker opp tilværelsen og hjemmet og mener at hun ikke hadde orket å bo i en minimalistisk leilighet.

-Jeg syns det er viktig med særegne ting, smiler Nylund.

Hun er glad for at hun tok steget bort fra sin "kjedelige" jobb, sparte opp penger og satset for fullt. Nå fryder hun seg mellom rosa plast og grellvakre juggelklokker.

- Mange spør etter Ruth når de kommer inn i butikken, og jeg føler meg nesten litt ekkel som lurer folk på den måten, ler hun.Ting og tang

=images) value = 0; show(value); }


Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning