Kilde til god samvittighet

Begynn det nye året med riktig retur av det gamle.

Publisert Oppdatert
- Året 2007 gir ny innsamlingsrekord, mener Hans Løken, daglig leder i Elretur AS.

- Vi blir nemlig jevnt flinkere til å returnere gamle el-produkter til butikken, i stedet for å kaste dem i søpla. Og nå, etter julas kjøpefest, kommer den store trøkken, tilføyer han.

Alle forretninger som selger elektriske eller elektroniske produkter plikter å ta i mot gamle apparater gratis. Det vil si at den gamle mobiltelefonen, mp3-spilleren, drillen, gameboyen, mixmasteren og elektriske fotvarmeren, som du fikk erstattet denne jula, skal leveres inn til nærmeste el-butikk.

- Miljøgebyret, som er innbakt i varens pris, dekker dette, opplyser Løken.

- Og det spiller ingen rolle hvor gammelt, hvilket merke eller hvor el-produktet du returnerer er kjøpt. Det er importørenes kollektive ansvar å sørge for at dette avfallet blir fraktet til det kommunale mottaket for riktig og miljøvennlig håndtering, legger han til.

Resirkulering

Alle kommuner har sentrale mottak for kildesortert søppel. De aller fleste har også flere forskjellige henteordninger for papir, plast eller matavfall. I tillegg finnes det returpunkter, glass- og metall-igloer, samt panteordninger for flasker i både glass og plast.

- I fjor kastet vi over 400 kilo søppel hver, og vel halvparten ble sortert og returnert til gjenvinning, forteller Nancy Sand, seniorrådgiver i Loop, stiftelsen for kildesortering og gjenvinning.

- Effektiv sortering handler ganske enkelt om å ikke blande avfallet, og dermed ta vare på ressursene. Ved å ordne "søppel-ingrediensene" får vi materialer til nye produkter, som tørkerull, binders og syntetiske klær. Ofte enklere, billigere og mer miljøvennlig enn å lage artiklene fra bunnen av med nye råvarer, påpeker hun.

Det nytter

I Norge blir omtrent 71 prosent av det sorterte husholdningsavfallet enten materialgjenvunnet eller energiutnyttet, ifølge Statistisk Sentralbyrå. Og det monner:

- Kildesortering og gjenvinning sparer oss for cirka fire millioner tonn klimagassutslipp i året, hevder miljørådgiver Brita Haneberg i Grønn Hverdag.

- Det tilsvarer utslipp fra omtrent fire gasskraftverk, forklarer hun.

- Og gjenvinningskurvene peker oppover.

Kildesortering gir både økonomisk fortjeneste og klimagevinst, og her har herr og fru Hvermansen et eget ansvar:

- Ingen av oss kan løse klimakrisen alene, men sammen kan vi alle løse den, sa prisvinner Al Gore i Nobel-foredraget rett før jul.

Og sorterer du gavepapiret, krølltanga, Xbox-emballasjen og juletreet samvittighetsfullt i år får du det kanskje i retur, som en velfortjent fleecegenser, neste jul.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning