Kabelkrøll

Etter hvert som hjemmene våre fylles opp av elektronisk utstyr, så blir det gjerne noen kveiler med kabler. Ta kontrollen over kabelknutene en gang for alle.

Publisert Oppdatert
Bunter

Den enkleste (og billigste) måten å kvitte seg med sammenviklede kabler bak skrivebordet er kanskje å bunte dem sammen ved hjelp av strips. Om kablene er for lange kan du feste stripsen bak på skrivebordet med en liten stift eller spiker.
Det finnes også bånd med borrelås som brukes på samme måte. Praktisk når du flytter på ting ofte.

Kabelkanaler

Du kan også kjøpe en kabelkanal. Kabelkanalen er stort sett laget i hvit plast og du kan vippe av fronten, legge kablene pent på plass og dytte fronten på plass igjen. Den kan festes på de fleste overflater ved hjelp av dobbeltsidig tape.
Det finnes også spiralrør som du dytter kablene inn i.
Kabelkanaler kan du få tak i f.eks hos Biltema, IKEA og Binders.

Lange kabler

Om du har ekstra lange kabler, så kan det være smart å kveile disse sammen i den ene enden og feste med strips før du bunter dem sammen med de andre.

Hub-er og dockingstasjoner

En bærbar PC som fungerer som stasjonær PC kan for bli vanskeliå å flytte på når USB-portene er fulle av kabler til skrivere, kamera og annet utsyr. Dette blir fort en kabelknute av de helt store når ting skal kobles til og fra til stadighet.
Løsningen kan være en USB-hub. Da har du bare EN kabel som skal kobles til og fra. De andre kablene sitter til enhver tid i huben.
De billigste USB-hubene koster ca 200 kroner. For noen kroner ekstra får du denne .

Det finnes også enkle dockingstasjoner som har plass til "gammeldagse" skriverkabler o.l.

Merking

For å unngå at du glemmer hvor kablene passer, så er det lurt å merke dem. Særlig det finnes nesten identiske kabler fra ISDN-boks, til modem til router til PC osv.

Kjøp en pakke med elektrikertape i forskjellige farger og fest i hver endre av kabelen. Fest en bit med samme farge det kabelen skal sitte. Om du har mange ender å holde styr på, så kan du bruke en vannfast tusj og skrive på tapen. Lag evt. en liten "flik" av tapen, slik at du får bedre plass til å skrive.

Kabler som ikke er i bruk

Når det blir mye utstyr, så har det også lett for å bli for få stikkontakter. Bruk gjerne en skjøteledning med flere kontakter, men unngå for mange av dem. Og bruk ikke flere slike skjøteledninger på hverandre.
Få heller en elektriker til å sette opp flere stikkontakter der du trenger det.
Du får også kjøpt skjøteledninger som skjermer PC-en din ved lynnedslag o.l.

Når du først rydder opp i kablene kan det jo hende at du finner en og annen kabel som slett ikke er i bruk. Samle alle ubrukte kabler i kveiler som du legger i en egen skuff eller kasse. Om du husker hva de hører til, så skriv det opp på en lapp og fest den til kabelen.

__________________________________________________________________________

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning