Juleshopping til gavepriser

Dra nesten hvor som helst i Europa – og hjem igjen – for under 2000 kroner. Men ikke vent for lenge med å booke billetter.

Publisert Oppdatert
Mange hjerter gleder seg. Andre gruer seg. Til å få julepresangene i hus, i år igjen. Men det finnes midler mot den store pliktløpfølelsen. En shoppingtur til utlandet kan lett gjøre handelen hyggeligere, og selv om prisene på klær og forbrukervarer nærmer seg de norske, kan du gjøre røverkjøp på flyreiser til de aller fleste storbyer i Europa.

For eksempel: Paris fra 1145 kroner. Amsterdam fra 1220. Helsinki fra 1072. Eller hva med Milano til 605 kroner, avgifter inkludert? Alle priseksemplene er innhentet for langhelgen 1.-4. desember.

- Høysesongen starter først 15. desember. Derfor er det gunstig å dra på juleshopping i ukene før, bemerker Anders Wyller, sjefredaktør for reisemagasinet Vagabond.

Klassikerne

- London og København. Det er nordmenns klare favorittmål, både for juleshopping og høstweekend generelt. Kort flytid og gode shoppingmuligheter - som kan kombineres med kultur og opplevelser - er nøkkelen til denne dragningen, sier Caroline Haugsten, markedssjef i Reisefeber.no, som er Norges ledende nettbaserte reisearrangør.

- Nordmenn er ikke skremt bort fra London etter sommerens terroraksjoner?

- Vi registrerte en liten nedgang etter det andre angrepet. Men det ga seg raskt. Nå er det rimeligere å dra til London enn på lenge, ikke minst kan man få hotellrom billigere enn vanlig, reklamerer Haugsten.

- Dessuten merker vi stor økning i weekendtrafikken til Stockholm. Også Oslo øker - som kombinert shopping-, kultur- og opplevelsesby for resten av Norge.

Nye utfordrere

Nordmenns reisemønster er blitt langt mer komplekst etter at Ryanair, Norwegian og billigflyselskap startet direkteruter til et vell av byer - noen klassiske reisemål, andre godt bevarte hemmeligheter. Og i kjølvannet av dette har luftens veletablerte baroner - som SAS - blitt tvunget til å friste med et stort antall billigbilletter.

- La denne jungelen av rimelige reiser gi deg et påskudd til å tenke nytt, oppfordrer Anders Wyller.

- Tiden er inne for å eksperimentere. Ikke dra til de samme, safe stedene. For eksempel Hamburg og Berlin har seilt opp som spennende alternativer, på grunn av lave priser fra nye aktører som Norwegian og Germanwings, nevner Vagabond-redaktøren.

- Å dra så langt bort som til Barcelona, kan også høres fristende ut. Et eksotisk pust av Middelhav midt i julestria, er det lett å tenke. Men Barcelona kan være skikkelig surt og kaldt i desember. Jeg snakker av erfaring!

Ikke alltid tilgjengelig

Også Barcelona er blant shoppingbyene det er mulig å booke for om lag 2000 kroner, alle avgifter inkludert. Gå inn på Kelkoo.no, for eksempel, og sjekk et stort antall reisemål samme langhelg - vi valgte 1.-4. desember - og skjermen din vil bli fylt av priser fra 2000 kroner og nedover.

Det finnes bare én hake: Du har ingen garanti for at du får billetten til angitt pris før hele bestillingsskjemaet er fylt ut på Kelkoo.

- Dette skyldes dårlig synkronisering mellom de tre forskjellige billettmotorene som er i sving; Worldspan, Amadeus og Sabre. I teorien skal billettene slettes på Kelkoo i samme øyeblikk som de er solgt, men sånn fungerer det ikke alltid i praksis, beklager Anders Wyller.

Han mener mange ville være tjent med å ringe et reisebyrå av og til, og bestille både reise og hotell i samme pakke.

- Proffene vet hva som er tilgjengelig. Og selv om det koster deg noen kroner ekstra, kan det spare deg for potensielle ergrelser.

__________________________________________________________________________

Foto: Paal Audestad

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning