Juleshopping i Praha

Hva sier du til å ta en førjulstur til utlandet, til en by full av julemarkededer, billige restauranter og gode shoppingmuligheter? Da er Praha byen for deg!

Publisert Oppdatert
Praha har seilt opp som en av nordmenns favorittreisemål i Europa, og ikke uten grunn. Den tsjekkiske byen byr på fantastiske severdigheter, gode shoppingmuligheter, og ikke minst fine priser på alt fra mat og drikke til klær, sko og briller.

Den tsjekkiske hovedstaden er delt i to av elven Moldau, men de to sidene er forbundet med flere broer som ikke bare har som formål å binde de to delene sammen. Broene er nemlig rene kunstverk i seg selv, og den mest kjente, Karlsbroen, er en av verdens vakreste broer. Broen er bilfri, og fylles hver dag av turister, gatemusikanter, kunstnere og handelsmenn. På den ene siden av broen finner man Praha Slott, og på den andre siden finner man den fredede gamlebyen.

Praha er delt inn i flere områder; Den gamle bydel, Den nye bydel og Den jødiske bydel. Byen er kjent for sin fantastiske arkitektur som stammer fra mange forskjellige stilarter, for eksempel fra barokken, kubismen, jugendstilen og renessansen, men Praha har også mer moderne bydeler.

Enkelt å komme seg rundt

Er du glad i å gå er Praha den perfekte by. Selv om det bor 1,2 millioner mennesker i byen virker den ikke så stor, og bykjernen er kompakt og overkommelig, selv til fots. Om du derimot har slitt ut føttene ved å gå i timesvis på brosten, som nesten er mer vanlig enn asfalt i Praha, er det enkelt å komme seg rundt med trikk og t-bane. T-banenettet består av tre linjer, en rød, en grønn og en gul. De to stoppestedene Mustek og Muzeum i sentrum er knutepunkt. En billett koster 20 tsjekkiske koruna. Hundre norske kroner er verdt nesten 350 tsjekkiske koruna, så en billett koster ikke stort mer enn en norsk femmer. Det er også mulig å kjøpe dagskort eller ukeskort.

Du har kanskje hørt skrekkhistorier om drosjene i Praha. Taksametere som løper løpsk og drosjesjåfører som kjører store omveier har tidligere vært en stor utfordring for turistnæringen i byen, men heldigvis har ting endret seg. Likevel finnes det fortsatt drosjer som ikke er helt til å stole på, så det lønner seg å være forsiktig. Spør på hotellet du bor på hva som er grei pris for strekningen du skal kjøre, og avtal pris med drosjen på forhånd. Sørg for å ha akkurat beløp slik at du slipper eventuelle problemer med veksel.

Prisene i Praha er behagelige for nordmenn som er vant til et høyt prisnivå, men som i alle andre byer skrus prisene opp i bykjernen. Serveringsstedene ved Rådhusplassen holder et uforholdsmessig høyt prisnivå, og du kan oppleve å finne bedre mat til en langt billigere penge om du beveger deg noen få meter inn i sidegatene. Generelt er maten i Praha god, og det er ikke noe problem å spise middag med tilhørende vin eller øl for rundt en femtilapp per person.

Våre restaurant- og kafétips:


Flambée - Kafé og gourmetrestaurant

Flambées restaurantdel er ikke billig i forhold til tsjekkisk standard, men i forhold til kvaliteten på maten er det et røverkjøp å betale de rundt 400 kronene det koster for et tre retters måltid med vin. Om du setter deg i Kaféen får du mat av samme kvalitet til en billigere penge, omtrent 200 kroner må du ut med for en full middag med tilhørende drikke. Sørg for å bestille bord!

Adresse: Husova 5, Old Town, Praha 1

Klub Architektu

Klub Architektu er en gourmetrestaurant som er godt gjemt, men som bør besøkes. Det rå lokalet huser en restaurant med svært god mat, og prisene er lave, kuvertprisen ligger på rundt 200 kroner. Også her bør du bestille bord, restauranten er en favoritt både blant turister og tsjekkere, så det blir raskt fullt.

Adresse: Betlémské nám. 5a, Praha 1

Tar du metroen til stasjonen "Andel", så finner du tre gode alternativer hvis du ønsker et enklere måltid:

Corleone Pizzeria

Corleone er en italiensk restaurant som passer like godt for et lunsjmåltid som til middag. Serverer gode pastaretter og tynntynne italienske pizzaer. Prisene er sympatiske, et måltid med tilhørende drikke koster sjelden mer enn en femtilapp.

Adresse: Na belidle 42, Praha 5

Hombre del Mundo

Den mexikanske restauranten Hombre del Mundo ligger bare femti meter fra Corleone Pizzeria, og tilbyr tradisjonell mexikansk mat og drikke. Nachos, burritos, fajitas og tacos er klassiske innslag på menyen, som også inneholder et rikholdig barkart. Stedets mojitos kommer i store glass og koster bare 20-30 norske kroner, og en middagsrett ligger på rundt en femtilapp.

Adresse: Nádra¿ní 29, Praha 5

T.G.I Fridays

Kanskje ikke veldig tsjekkisk, men allikevel verdt et besøk. Restauranten tilbyr en rikholdig meny, akkurat som på alle andre verdens Fridaysrestauranter. Den store forskjellen er prisen, som er omtrent en fjerdedel av det vi er vant til fra Norge. Dette inkluderer også drinkene.. Du finner T.G.I Fridays også i den populære handlegate Na Prikope i sentrum.

Adresse: Nádra¿ní 110, Praha 5 og Na prikope 27, Praha 1

Shopping


Tsjekkia har lange juletradisjoner, og markedene på Wenceslasplassen og på gamlebytorget består av rader på rader med mat, drikke og håndverksvarer. Krystall er svært billig i Praha, og man finner også et stort utvalg i hjemmelagde leker i tre. Urtelikører, bakervarer, julepynt, stearinlys og dukker er også hyppige innslag på markedet. Julemarkedene holder åpent fra 2 desember til 1 januar.

Hvis liker deg bedre under tak enn på markeder i friluft kan du avlegge Prahas mange kjøpesentre et besøk. Det mest kjente senteret forholdsvis sentralt beliggende er Novy Smichov, som ligger rett ved Andel metrostasjon. Enormt senter med både tsjekkiske og internasjonale butikker.

Tar du metroen til endestasjonen Zlicín finner du Metropole Zlicin. Metropole er enda større enn Novy Smichov, og inneholder alle mulige slags butikker, spisesteder og til og med en kino.

Tilbake i byen igjen er det området rundt Wenceslasplassen som er kjent for å være det beste for shopping. Ut fra det enorme torget finner man gate på gate med butikker som selger alt fra krystall og smykker til designervesker.

Shoppingmusts:


Mango

Mango finnes i Norge også, men Mangobutikken ved Wenceslasplassen er noe for seg selv. Butikken ligger i et gammelt bygg med lysekroner og søyler, og det er verdt å ta en titt bare for omgivelsenes skyld. At klærne i tillegg er litt billigere enn de er i Norge gjør ingenting.

Na Prikope 8, Praha 1

Zara

Zara har kommet til Norge, men er et must på shoppingtur i utlandet allikevel. Den største Zarabutikken i Praha befinner seg rett ved Mango, i gaten Na Prikope.

Adresse: Na p¿íkop¿ 15, Prague 1

Designervarer

Om du liker det hakket mer ekslusivt er det gaten Pa¿í¿ská du skal besøke. Her finner du Hermes, Hugo Boss, Calvin Klein og Louis Vuitton, samt en mengde andre mer eller mindre kjente designerforretninger.

Replay

Rike tsjekkere liker dyre jeans, og Replay er en av favorittene. Replaybutikken i Praha har godt utvalg, men vær forberedt på at prisene er høye, omtrent som norsk standard.

Adresse: Rytí¿ská 23, Prague 1

Bata

De fleste kvinner som drar til Praha har hørt om skobutikken Bata, og det med rette. Skokjeden har 65 butikker i Tsjekkia, men den største befinner seg midt i sentrum. Butikken har fem etasjer, og prisene er absolutt overkommelige.

Adresse: Wenceslas Square 6 Praha 1

Suvenirer

Gamlebyen byr på utallige småbutikker fylt til randen av tradisjonelle suvenirer som krystall og marionettdukker.

Fly og hotell

Det har blitt billig å fly til Praha, og både SAS, Norwegian og Czech Airlines tilbyr flybilletter som lar deg beholde shoppingbudsjettet.

Priseksempler:

Norwegian:
Utreise Oslo - Praha 4 desember klokken 11.25
Hjemreise Praha - Oslo 8 desember klokken 14.00

Total pris: 810 inkludert gebyrer og avgifter.

Czech Airlines:
Utreise Oslo - Praha 5 desember klokken 08.25
Hjemreise Praha - Oslo 8 desember klokken 19.20

Total pris: 894 inkludert gebyrer og avgifter.

SAS:
Utreise Oslo - Praha 4 desember klokken 09.35
Hjemreise Praha - Oslo (via København) 8 desember klokken 10.10

Total pris: 1592 inkludert gebyrer og avgifter.

Anbefalte hoteller


Praha flommer over av hoteller, og de aller fleste er rimelige. Siden kollektivsystemet i byen er godt utviklet trenger man ikke å bo veldig sentralt for å ta del i byens kulturliv.

Er du på hotelljakt kan det være lurt å ta en titt på Tripadvisor.com. Bare tast inn byen, og du får opp en liste over de mest populære hotellene. I noen tilfeller blir det billigst å bestille hotellrom via hotellformidlere, men det kan også hende det blir billigst ved å bestille direkte fra hotellet. Kanskje den største fordelen med at hotellene i Praha er såpass rimelige er at man kan unne seg et skikkelig luksusopphold uten at det koster flere tusen kroner natten. Her er våre favoritter:

Bellagio Hotel ligger bare fem minutters gange fra torget i gamlebyen, og du har derfor tilgang til det aller meste rett utenfor hotelldøren. Hotellet er kjent for sin gode service og det hyggelige interiøret. Prisen for et dobbeltrom er fra ca 1500 kroner per natt.

Andel's Hotel er et designhotell som ligger rett ved Andel metrostasjon. Servicen er upåklagelig, og hotellets restaurant er kjent for sin høye kvalitet. Prisen for et dobbeltrom ligger på rundt 1000 kroner natten.

Hotel Josef er designhotell med særpreg, og det at hotellet har en perfekt beliggenhet midt i sentrum er heller ingen ulempe. Hotellet er spesielt kjent for sin gode frokostbuffet, og rommene er så lekre at de er verdt hver eneste krone. Et dobbeltrom koster fra ca 1500 kroner avhengig av romtype og sesong.

i_206423 i_206429 i_206424 i_206426 i_206422 i_206425

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning