Julepyntet hus for slunkne lommebøker

Det er nok å bruke penger på før jul, men det trenger ikke nødvendigvis å koste å skape litt julestemning i stua. Bruk det du har i skuffer og skap.

Publisert Oppdatert
Selv om du sikkert har mye liggende, så er det enkelte ting du kanskje bør kjøpe inn:

 • Rødt og/eller grønt silkebånd
 • Papir i julefarger (silkepapir, krepp-papir e.l.)
 • Lim
 • Hobbylakk i primærfarger

  Appelsiner med nellikspiker

  Stikk flere nellikspiker inn i appelsiner, gjerne i et fint mønster, og heng dem opp i vinduer eller i et hjørne. Selv om de ikke er direkte pene, så lukter de i alle fall jul. Du kan også legge dem på fat eller i en bolle.

  Anvendelige hjerter

  Klipp ut hjerter av rød papp eller rødt papir i flere størrelser. Disse hjertene kan brukes til nesten alt. Du kan lime dem på vinduene, henge dem opp med knappenåler på gardiner eller feste dem til andre ting du har stående hjemme. Får du noen til overs, så har du fine til-og-fra-lapper til julegavene.

  Hjertene kan du også lage av f.eks filt eller andre tekstiler som ikke rakner. Sy gjerne sammen to hjerter og fyll dem med vatt.

  Julelykter

  Små glass som ikke er i bruk kan dekoreres med maling, spraylakk eller glitter på utsiden. Sett et telys i hvert glass og plasser dem rundt omkring i rommet. Om du ikke vil ødelegge glassene du har, så kan du kjøpe små, rimelige glass eller te-lysholdere.

  Juleklokker

  Mal små og store terrakottapotter og heng dem opp-ned i vinduet ved hjelp av trekuler og silkebånd. Litt gullspray pynter dem opp litt mer. De minste pottene kan henges på juletreet.

Sløyfer

Ting du har fremme hele året kan pyntes opp med sløyfer og bånd før jul. Pynt f.eks lysestaker, nips og vaser med en fin sløyfe. Etter jul kan du fjerne sløyfene, legge dem pent i en skuff og ta dem frem neste år.

Kranser

Om du har tilgang til granbar, så former du lett en krans ved hjelp av litt blomstertråd eller ståltråd som vikles rundt. Pynt med nisser, hjerter og sløyfer og heng opp utenfor døra eller på veggen inne.

Perler på en snor

Om du har transparente perler liggende, så kan de tres på en ståltråd og vikles rundt små te-lysestaker eller glass. Du kan også forme tråden og henge dem opp i vinduet. Lange perle-snorer får du kjøpt ferdig til en rimelig penge. Heng dem opp ved siden av ensfargede gardiner, så slipper du å kjøpe nye gardiner bare fordi det er jul.

Pepperkaker av trolldeig

Lag en god porsjon trolldeig og bland i litt sukkerkulør, slik at den får samme farge som pepperkakedeig. Kjevle ut og stikk ut figuerer med pepperkakeformer eller skjær ut med kniv. Bruk gjerne en mal av papir. Stek ved svak varme til den er tørr helt gjennom og heng opp.

Slik kan du også lage pepperkakehus som varer evig. Bruk limpistol for å feste delene sammen og pynt med hvit maling og f.eks knapper eller perler som limes på med limpistolen. Om du vil ha vinduer i huset kan du lime klar plast på innsiden. Sett inn et telys for å få belysnhing i huset.

Ta frem juletrepynten

Selv om juletreet ikke skal pyntes ennå, så kan juletrepynten tas i bruk. Fyll en stor bolle eller vase i klart glass med juletrekuler. Sett små nisser i en gruppe på en liten hylle (eller la dem bo i trolldeig-/pepperkakehuset). Heng opp kuler, kurver, engler og nisser i vnduet.

Andre tips for julestemning

 • Fyll et fat med nøtter, klementiner eller andre ting du forbinder med julen
 • Lag gløgg
 • Spill julemusikk
 • Tenn levende lys og fyr på peisen
 • Inviter venner på juleverksted
 • Bak julekaker med familie og venner
 • Lag dine egne julekort
 • Se julefilmer på DVD (gjerne de gode gamle)
 • Kongerøkelse gir den riktige duften
 • Gå på julekonsert


i_232549.JPG i_232552 i_232553

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning