Julegaver til foreldre

Sliter du med å finne gaver som passer dine foreldre? Vi gir deg mange gode tips.

Publisert Oppdatert
Gavetipsene i denne artikkelen er hentet fra vår julekalender 2001. Det er altså brukere av Kvinneguiden som har gitt oss disse flotte tipsene.

Gavekort
Mor og far blir garantert glad for å få et gavekort, og da tenker jeg ikke på et hvilket som helst fra en av de store butikk-kjedene. Nei gavekort til mor og far skal inneholde f. eks. en middag, dvs at mor skal slippe å lage middag, men i stedet komme til dekket bord, det kan inneholde X antall snømåkinger, vårpuss på båten/takvask under vårrengjøringen.

Disse tingene er noe som ikke blir stuet inn i et skap, og de bringer faktisk gjensidig hygge når arbeid blir gjort seinere en gang. I dag kan det også være lurt å gi bort et fenalår, eller ei juleskinke. Folk har alt, og det kan være like greitt å få gaver som man kan spise opp.

Reisekart
Mine foreldre er veldig glade i å reise var det veldig populært å få et oppspennt verdenskart med knappenåler. Da kunne de markere alle stedene de hadde vært. Det ble nærmest et lite skrytekart.

Kom på besøk
Dersom du bor et stykke unna foreldrene dine, kunne det kanskje være en idé å gi dem en reise til deg? Kombiner det gjerne med billetter til en eller annen begivenhet (konsert, forestilling e.l). dersom dette er mulig. (Det er jo (heldigvis) ikke alle som bor i såkalte urbane strøk) Uansett er dette en fin mulighet til å ha mere kontakt med familien.

Personlig pleie
Personlig pleie er alltid noe man setter pris på. Gavekort til frisør, ansiktsbehandling, manikyr, massasje, fotpleie, aromaterapi.... you name it. Selv far vil synes dette er deilig. Er han skeptisk, er det garantert som med sydenturer bare vent til han har prøvd!

Vin og konjakk
Jeg kjøper noe de kan forbruke, f.eks. vin til mor og konjakk til far. Eller en matkurv til begge. Eller spekeskinke til den ene og røkelaks til den andre. Eller en stor eske konfekt - det blir ikke jul uten Kong Haakon!

Juleeske
Mitt beste gavetips til foreldre er å lage i stand en jule eske - det vil de fleste sette pris på. Fyll esken med hjemmebakte kaker, litt julegodt, et par flasker vin og annet du vet at foreldrene dine setter pris på. For pensjonister vil dette kunne gi et kjærkommet tilskudd til økonomien, og for travle yrkesaktive foreldre vil det kunne gi et pusterom i en travel hverdag.

Pyntefigur og cognac
Til mor: nydelige englefigurer i glass, gips etc, en fin veske eller et bilde av hele familien rammet inn med en fin ramme! Til far, en fin cognac og noen fine varme tøffler han kan ha på seg når han koser med cognac forann tv'n!

Digitalt kamera
Jeg bor et stykke unna foreldrene mine, og det er ikke så ofte jeg har anledning til å reise for å treffe dem. Da er det koselig å holde kontakten via mail, brev og telefon. Men ofte hadde det også vært morsomt å kunne sendt dem bilder av det som skjer. Og spesielt når det etterhvert kommer barnebarn.

Digitalkamera er kjempebra i denne sammenhengen, men dyrt i anskaffelse. Så mitt julegavetips til foreldrene og besteforeldre er at en bruker de pengene en har satt av til julegave, og legger de i et digitalt kamera til seg selv. Så kan de få en "gave" mange ganger framover i form av bilder og skriftlige oppdateringer fra barn og barnebarn. Godt voksne mennesker har som regel alt de trenger, og litt til, av materielle ting. Så jeg tror slike hilsener vil glede mye.

En hjemmelaget sang
Mitt beste julegavetips til far er en hjemmelaget sang, fordi vi deler den samme interressen for musikk. Jeg synger sangen for han på julkvelden og han pleier bli veldig glad. Til mor kan man f.eks. gi en massage-time med masse oljer og kremer og sånt. Jeg bruker å bruke fantasien når jeg gir julegaver, og de fleste blir veldig glade for mine originale pakker.

Opplevelser
Så lenge mine foreldre var friske og oppegående var det aldri noe problem. Mor visste alltid hva alle ønsket seg - selvom vi kanskje ikke alltid var klar over det selv. Og hun hadde alltid en lang liste over praktiske ting hun ønsket seg selv. Likevel, det var alltid hyggeligst å gi dem noe de ikke visste at de ønsket seg før de pakket opp gaven, en overraskelse. F.eks. billetter til en teaterforestilling de ville like å se, billetter til en båttur til København så de kunne reise og besøke hennes bror. Eller en ny plate eller CD med favorittartisten.

Jeg så vel aldri min mor så glad som da hun fikk Kathleen Fereiers samlede innspillinger på nykopierte plater. Den gaven gledet henne resten av livet , ikke bare fordi hun var glad i Ferriers stemme, men fordi hun ikke ante at Decca hadde klart å "rekonstruere" de gamle opptakene.

Nå er mor borte, og far så senil at han ikke lenger forstår hva julen er. Men julegave skal han få! Den eneste gleden han har igjen nå er mat! Så i år skal han få en stor matkurv med det jeg vet han setter pris på. Druer - far elsker druer, gode, franske oster, de småkakene jeg vet han liker, (og tror han kan klare å tygge), dadler, marsipan, og mye annet godt - og midt i kurven - en stor flaske god rødvin. Han vil kanskje ikke forstå hvorfor han får denne kurven, heller kanskje ikke at alt er til ham - men jeg vet at innholdet vil glede ham. Og siden han ikke lenger forstår det rundt seg, eller kjenner igjen noen i familien er det den beste julegaven jeg kan gi ham. Kanskje bare øyeblikkets gleder, men dagen etter har han nok glemt det hele likevel. Da er øyeblikkets gleder gode nok!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning