Julegaveide: Tittekasser

Det er alltid noen "har alt". Men en tittekasse som laget spesielt til en person blir alltid godt mottatt og alle kan lage en.

Publisert Oppdatert
Tittekasser kan lages på flere måter. De kan innredes som rom med møbler og bilder på veggen, de kan fremheve og beskytte en spesiell gjenstand eller inneholde miniatyrer eller andre små gjenstander som symboliserer en hobby eller et yrke.

Små rom

Å lage et lite rom som er innredet med små møbler, gardiner og andre ting du finner i en helt vanlig stue eller et kjøkken er tidkrevende, men morsomt. Møblene kan du lage selv eller kjøpe ferdig i en hobbyforretning. Tapeter lages av pent papir og gulvtepper får du til med filt eller en helt vanlig tepperest. Gardinerne syr du av tekstilrester og henger opp med en blomsterpinne som gardinstang.

Du trenger en tittekasse som kan åpnes fra forsiden og som har en ramme som dekker avslutningene på tepper og tapeter. Du bør også ha en limpistol for å lime fast alle de små gjenstandene. De skal ikke ligge/stå løst inne i kassen.

Bruk ting du finner i skuffer og skap. Cernit er fint til å lage små pyntegjenstander og figurer til tittekassen. Noen ispinner kan fort bli et bord eller en stol. Bruk hobblakk, beis eller vanlig veggmaling for å sette farge på ting. Bilder til veggene skriver du ut på fotopapir og rammer inn i små rammer.

Miniatyrene finner du i hobbybutikker og lekebutikker med godt utvalg.

Prydgjenstander

Om du har en gammel dukke, arvegods eller andre små ting som du er redd for, men gjerne vil ha fremme, så er det en god idè å sette dem trygt i en kasse med glass foran. Glasset beskytter mot støv og slitasje og kassen kan henges på veggen eller settes på en hylle.

De ferdige kassene er sjelden veldig store, men du kan f.eks bruke kasser fra vinmonopolet og få en glassmester til å skjære til pleksiglass som du fester foran kassen med tranparent silikon eller lister.

Dekk gjerne innsiden av kassen med papir eller tekstil som passer til gjenstanden eller mal den i en farge som passer inn.

Personlige tittekasser

Om du eller en du kjenner har en hobby, så kan du bruke dette som tema i en tittekasse. Dekk innsiden av kassen med filt eller andre nøytrale tekstiler (eller papir) og sett inn små gjenstander som passer til hobbyen, eller kanskje yrket, til den som skal ha kassen.

Du kan enten fylle opp tittekassen med en mengde gjenstander eller sette dem ryddig inn med lik avstand til hverandre. Gjenstandene trenger ikke å være i samme størrelse, at det er er litt variabel størrelse på dem gjør det bare mer interessant og gir dybde.

Til golf-entusiasten kan du legge grønn filt på innsiden, legge inn en golfball i full størrelse, lage et lite flagg og få tak i små golfkøller. Hent inspirasjon fra en golfbane eller en golfklubb og finn flere gjenstander. Til den som liker å sy kan du bruke en miniatyr av en symaskin, sette inn fungerbøl, små trådsneller, små bunker med brettede tekstiler, et par nåler osv. Bilentusiaten får selvsagt en kasse med en eller flere lekebiler. Om du bare setter i gang, så dukker nok ideene opp etter hvert. Det du ikke finner i butikken kan du lage av cernit/fimo eller andre materialer. Ingen har sagt at det trenger å være helt naturtro.

Samlekasser

Om du har en samling av små gjenstander, så kan disse festes inne i en kasse og henges opp. Medaljer, rosemalte fingerbøl, miniatyrflasker, steiner, smykker souvernirer og andre små ting får fint plass i en tittekasse. Ting som skal henges opp på den bakerste "veggen" i kassen kan festes med små stifter/spiker eller sterkt lim.

Reisekasser

Ta vare på små minner fra den siste reisen. Bruk kart, billetter, små bilder, et skjell eller to, en liten souvernir, logoen til hotellet du bodde på osv. Etter hvert vil du ha et varig minne fra feriene dine, som ikke bare er lagret på en PC eller i et fotoalbum.

i_215739

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning