Jul på dansk

Jette Frölich, dansk designer med julepynt som spesialfelt, synes julen er vakrest i hvitt, gull og sølv.

Publisert Oppdatert
Dansk design - det være seg Arne Jacobsens stoler, Poul Henningsens lamper eller Piet Heins bord - har alltid inspirert oss som bor enda lenger nord i verden. Nå som det er jul, finnes det enda en danske som egner seg for anledningen: Jette Frölich.

Hun har julepynt som sitt spesialfelt, og har blitt kjent for en enkel, elegant og typisk skandinavisk stil. Karrieren fikk en pangstart i 1966, da det danske interiørmagasinet Bo Bedre viet rikelig med plass til papirpynten hennes.

Deretter bodde hun tre år i Teheran med mann og fire små barn, og ble fengslet - på livstid - av minareter og østlig ornamentikk. Siden 70-tallet har hun vært fast juledesigner på varemagasinet Illums i København, og siden 80-tallet har hun også laget produkter for Holmegaardens Glasværk og Royal Copenhagen. I Danmark har hun juleutstillinger flere steder, og de siste fjorten årene har hun også hatt juleutstilling og helårsbutikk på det dansk-norske konferansesenteret Lysebu i Holmenkollåsen.

Eventyrlig

Jette Frölichs julepynt er preget av en lys, lett og litt sofistikert eventyrstemning - befolket av yndige feer og snødronninger. Stilen er perfekt for dem som måtte synes at norske nisser i lusegenser blir for traust. Rødt er visst ikke en nødvendig ingrediens til jul for denne designeren.

- Mine egne favorittfarger når jeg lager julepynt, er hvitt, gull og sølv. Og noe matt grønt, forteller hun.

I tillegg tenner hun mengder av lys, gjerne i form av telys eller bittesmå oljelamper, som hun plasserer inni sine egne gylne metallhus og kroneformede lysbegere.

Naturen kommer med i form av kvister, gjerne sprayet med lim og deretter overstrødd av glitter. Hun ser etter mest mulig kronglete kvister, gjerne fra bjørk eller frukttrær. Trollhassel er en annen velkjent "kronglekvist" blant dekoratører.

- Dette er noe folk lett kan lage selv. De glitrende kvistene kan henges opp, settes i vase eller formes til kranser. Så kan man henge litt julepynt på, foreslår hun.

Jettelig god jul!

Selv om julen er en tradisjonsrik feiring, tåler den litt trendpåvirkning, mener Jette Frölich.

- Internasjonale og skandinaviske trender preger meg selvsagt. Og jeg er jo også med å prege utviklingen selv, sier den danske juledesigneren.

Men selv om hun ser verdien av sin egen design, bruker hun faktisk en begrenset mengde av den når hun pynter hjemme til jul.

- Jeg bruker noe av mitt eget, men også mange ting som mine barn og barnebarn har laget. Mitt juletre er slett ikke sofistikert, men heller preget av historie og tradisjon, med girlandere, flagg, kurver og kremmerhus som familien har laget hjemme i årenes løp. Jeg synes det er viktig at man skaper noe sammen, og tar seg tid til å sette seg ned, hygge seg og klippe julepynt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning