Jul i oktober

O lykke! Jeg fant noe godt jeg trodde var spist for lenge siden! Jeg fant et ordentlig marsipanegg. Innpakket i plast med mørk sjokolade utenpå.

Publisert Oppdatert
Så jeg spiste det jeg hadde fått i påskegave av en venninne og det hadde holdt seg farlig godt. Sjokoladen var like mørk og marsipanen like saftig. Det var et nydelig påskeegg, jeg nøt det hemningsløst lørdag 1. oktober. Samme dag som julemarsipanen kom i butikkene. Hallo! Jeg sitter her med påskemarsipan mellom tennene, vent litt da! Vent til jeg slutter å gå med sommergensere og småsko, vent! Jeg vil ikke ha julemarsipan mens solen skinner og det er varmt ute! Det har nettopp vært høstferie, folkens! Vi er mange måneder unna juleferien!

Ok, jeg kan selvsagt bestemme selv ved å la være å kjøpe julemarsipan nå. Selvsagt kan jeg det. Men hvorfor skal jeg være nødt til å ta valget? Hvorfor blir jeg i en liten bu stappfull av sjokolade, tilbudt enda mer. Og av feil sort til feil sesong?
Og det er jo nå den ferske marsipanen blir budt frem. Men jeg står i mot jeg da. Jeg nekter å kjøpe julemarsipan nå. Takk, det holder med påskeegget mitt. Julemarsipan skal kjøpes en ettermiddag det er mørkt og julelysene er tent og det snør, litt.

Jeg vil ikke ha jul i oktober!
Jeg vil ha jul i desember.

Ja, juleforberedelser¿ planlegging av gaver og julekort. Bilde skal plukkes ut til årets julekort, og kanskje vi ett eneste år kunne slippe å stresse med de siste forberedelsene i et heseblesende tempo i siste liten. Jo da, men likevel.
Jeg forstår at juleløpere og sånne ting som skal syes og broderes må begynnes på litt før midten av desember. Julekalendere skal være klare til første desember, så man må begynne før. Men 1. oktober?

Og hva skjer med resten av handelsstanden? Jo da, de følger etter. Det er allerede julepapir og nisser i butikkene. Og det er ikke norske nisser for sommerturistene - skjønt, man skulle nesten tror det, årstiden tatt i betraktning.
Og greit, marsipanen¿ for de som vil ha den. Julebroderier, for de som vil ha det. Men er vi så desperate etter julekos at vi begynner å pakke inn julegavene nå?
Må vi virkelig ha tilogfra-lapper i begynnelsen av oktober? De færreste av oss pakker inn og sender gaver til Langtvekkistan som må postlegges nå.

Jeg synes hver årstid og hver sesong har sin sjarm. Jeg synes lammesesongen er topp, jeg elsker påsken og sommeren er jo så fin. Og jeg elsker julen. I desember.
På samme måte som jeg ikke vil ha påskekyllinger i januar, eller grille i februar (hvorfor ikke forresten, hvem andre enn nordmenn spiser stekt svin i 30 varme, mens det er i kalde vinteren vi burde nyte det¿), så vil jeg ikke ha jul i oktober.
Midten av november, der går grensen. Og det må være snø. Barfrost med masse hvitt rim, går til nød an. Men før jeg finner frem vinterskoene, nei. Tusen takk, men nei takk.

Jeg observerer at det har vært en hard kamp på Kvinneguiden om å få starte julen litt tidlig. Alle som ville ha juleforumet åpnet, har skyldt på forberedelser.
Men det har vel ikke helt holdt seg til det, jeg synes tydelig jeg begynner å se antydningen til tråder som ikke skulle vært lov å skrive før om en seks ukers tid.
Noen har også allerede linket til aksjonen mot tidlig jul. Gi oss jula tilbake!
Jeg synes ikke en repetisjon er helt feil, selv om det stort sett går på marsipanen.
Prinsippet gjelder fortsatt.

Ja, jeg skal være tidlig ute med julekortene i år. Men å gjøre dem klar, betyr ikke at de skal postlegges før første desember.
Jeg skal planlegge gavekjøpt tidlig i år. Men de skal i hus, ikke pakkes inn før desember.
Kanskje jeg skal bake kaker i slutten av november. For adventstiden skal også nytes, ikke arbeides i hjel. Hmm¿ må tenke litt på akkurat det¿

Uansett, tidlig eller sent, Petra ønsker alle en god jul, men sier det ikke riktig enda.

__________________________________________________________________________

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning