Jul i jordfarger

Julen har stort sett holdt stand mot all verdens trender. Røde nisser og hvite engler, riktignok i forskjellige varianter, hentes fram. År etter år.

Publisert Oppdatert
Blandingen har tilsynelatende vært uslåelig: Bondsk juletradisjon med fjøsnisse, grøt og granbar, kombinert med en himmelsk hærskare av engler som varsler julens budskap.

I år minner julepynten om kaffe og sjokolade, appelsin og kobber. Jordfargene i dyp brunt og oransje skal henges på juletreet og pryde julebordet. For dem som har lyst på noe nytt. Og vil følge trenden.

- Fargene i årets julepynt er en sterk kontrast til trenden med hvitt og rosa og shabby chic. Nå er det tunge farger. Brunt og sort dominerer, informerer dekoratør Kjersti Borgen Nordby.

Linda Ellefsen, som er innkjøpssjef i dekorasjonsbransjen, bekrefter trenden.

- Jeg har reist på messer i Skandinavia og Tyskland, og overalt er det sort og brunt som går igjen. Interiør og klær går hånd i hånd nå. Først tok vi bare inn julepynt i brunt for dette året, men fant til slutt ut at vi måtte kjøpe en del rødt også.

Natur

Det er nok først og fremst de unge som tør bryte så totalt med den tradisjonelle pynten til jul. Både dekoratøren og innkjøperen tenker på hus og leiligheter som er innredet ganske minimalistisk i brunt, beige og hvitt.

- Rødt passer rett og slett ikke så godt inn i moderne leiligheter som er holdt i naturfarger. For dem som liker jordfarger og natur, er denne pynten flott, sier Marit Minsås, som har laget juledekorasjoner for Oasen Hageland.

Hun bruker stabler med kuler, matte og blanke, i beige, mokka, oransje, kobber og gull. Glitter i brunt og oransje. En røff stil blandet med glamour.

Kombinasjonen av fargene brunt og gyllent er rolig, lekkert og delikat. Men kanskje litt vel avdempet til et grønt juletre?

- Noen vil nok synes det. Men mange har liten plass. Da kan det vært vel så fint med en gren av trollhassel eller et lite tre i en krukke. Pyntet med kuler i bruntoner. Julepynten har dessuten blitt så rimelig at det er mulig å variere fra år til år, foreslår Marit Minsås.

En liten sjekk viser at prisene varierer sterkt - tilsynelatende like kuler som koster 39 kroner per stykk ett sted, kan et annet sted koste det samme for en boks med 16 kuler.

Sanselig

I forhold til utstillingsbordene med nisser og rødt, virker den brune pynten rolig og elegant. Merkelig nok virker ikke brunfargene kjølige i forhold til det røde og koselige. Brunt pirrer sansene. Leder fantasien i retning av duftende kaffe, krydder og mørk sjokolade.

De trillrunde kulene i glødende oransje ligner søte mandariner. Orienten, tenker vi. Tre vise menn på kameler på vei til krybben med gull, røkelse og myrra. Eksotisk for oss her nord i lange, mørke stjernenetter.

Kanskje er det bare innbilning, men lukter det ikke litt av eventyr og kardemomme av de brune juletrekulene?

Det er ikke umulig at nye farger kan gi nye tanker og stemninger til jul. Uansett trender.

Foto: Paal Audestad

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning